Kiedy ją odłowić???

Tematy dotyczące rozmnażania ryb akwariowych.

Moderator: ModTeam

Awatar użytkownika
misiekr801
Forumowicz
Pojemność akwarium: 0
Imię: Sebastian
Kontakt:

Kiedy ją odłowić???

Post autor: misiekr801 » 2007-09-06, 18:39

Mam do was pytanie a mianowicie kiedy mam odłowić samiczkę do kotnika???
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Arrow_
Forumowicz
Pojemność akwarium: 10
Imię: Magda
Kontakt:

Re: Kiedy ją odłowić???

Post autor: Arrow_ » 2007-09-06, 19:01

Najlepiej samiczkę odłowić ok. 7-10 dni przed spodziewanym terminem porodu do osobnego zbiornika-kotnika, gdzie będzie miała spokój. Będzie miała czas na przyzwyczajenie się do nowego otoczenia, co zredukuje stres, nie będzie niepokojona przez inne rybki, zwłaszcza samce, co zawsze ma miejsce w akwa ogólnym, nawet gdy zastosujemy wewnętrzny kotnik zbudowany ze siatki czy tworzywa. rybki widzą się wzajemnie, próbują podskubywać taką siatkę niepokojąc w ten sposób samicę. Samiczka w okresie porodu wydziela hormony, które bardzo stymulują samców co powoduje zwiększoną ich aktywność i uganianie się za taką samicą. Zazwyczaj odławia się po 20 dniach od ostatniego porodu, zwykle po 7-10 dniach są już młode, samiczka wówczas wraca z powrotem do poprzedniego zbiornika.

A jeśli nie chcesz się zajmować profesjonalną hodowlą proponowała bym zostawić to samemu sobie zawsze coś przeżyje , wiem z własnego doświadczenia.
Niedługo biotopowo roślinne 70l.. :)
Obrazek

Awatar użytkownika
maol
Moderator
Pojemność akwarium: 200
Imię: Marcin
Nazwisko: Olszewski

Re: Kiedy ją odłowić???

Post autor: maol » 2007-09-06, 19:04

Jak jest bardzo gruba i spodziewasz się rozwiązania w każdej chwili. Wpuszczenie jej do kotnika kilka dni wcześniej niczemu nie zaszkodzi chwilę za późno może nie mieć sensu.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.

Złote ciacha come back :)

ODPOWIEDZ