trzy dni temu kupiłem nowe rybki po tym jak przez wakacje ospa wycięła mi pół akwarium. w sklepie dostałem 3 piękne mieczyki, ale wczoraj okazało się że jedna samica jest w ciąży (nie znam określenia dla ryb ;p) a dziś budzę sie i widzę w kokombach malutkiego mieczyka. Moje pytanie brzmi: Czy mam polować na małego i przełożyć go do akwarium po bojowniku 1.8l napowietrzanie z kamienia i może być filtr, czy też zostawić go w spokoju?
Z góry dzięki za wszelka pomoc!!
Mieczyk.. młody
Moderator: ModTeam
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
Re: Mieczyk.. młody
Najlepiej będzie, jak małego mieczyka odłowisz do osobnego zbiornika. Jeżeli masz akwarium z dużą ilością kryjówek, nie musi to byc konieczne, ale trzeba pamiętać że mieczyki rosną raczej powoli i z tego powodu w akwarium ogólnym raczej mają małe szanse na dotrwanie do dorosłości. Na przyszłość proponuję odławianie do osonego zbiornika ciężarnej samicy i oddzielanie jej od narybku zaraz po porodzie.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 60
- Imię: Pawe³
- Nazwisko: Majorkiewicz
- Kontakt:
ok wyłowiłem maluchy, zainstalowałem im filierek, kamień napowietrzający, ale pozostaje jeszcze sprawa karmienia maleństw. Słyszałem że przez jakiś czas niektóre ryby odżywiają się czymś w rodzaju nabłonka , ale dokładnie nie wiem. Jak można to proszę żebyś polecił mi jakąś karmę dla maluchów i ile jej podawać
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
np. SERA Microgran albo, dla b. małych rybek Micron.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back