największy lombard w Polsce

filtr do akwa 45 l

Moderator: ModTeam

Blue
Zainteresowany
Pojemność akwarium: 0

filtr do akwa 45 l

Post autor: Blue » 2007-09-17, 16:52

Po kilku latach działania psuje mi się mój filtr. Tzn wylatuje bardzo mało bąbelków powietrza, ale ruch wody jest... Wymieniłam tą rurkę doprowadzającą powietrze, bo miała w środku osad i myślałam, że to to przeszkadza. Jednak to nie pomogło. Filtr jest czyszczony w środku co 2-4 tygodnie. Ta gąbka czyszczona co tydzień. Nie wiem czy można w ogóle coś takiego naprawić i czy naprawa będzie opłacalna. czasami jest tak, ze działa bez zarzutów, ale ostatnio coraz częściej działa wadliwie. Tak jak wyżej napisałam. Ten filtr jest firmy AQUA EL. Filtr awariowy turbinowy, typ FAN-mini, 230 V, 50 Hz, 2.2 W, Qmax=260l/h.

Chcialabym się dowiedzieć jaki filtr mogę kupić na miejsce tego. Chodzi o to, żeby nie zepsuł się po tygodniu i żeby nie był zbyt drogi. No i też, żeby rybkom było dobrze :)

Awatar użytkownika
maol
Moderator
Pojemność akwarium: 200
Imię: Marcin
Nazwisko: Olszewski

Re: filtr do akwa 45 l

Post autor: maol » 2007-09-18, 08:59

Do filtórw AQUAELa mozna dokupić wymienne elementy - np. turbinki, które z czasem "rozkalibrowują sie " (chodzi o otwór na ośkę) i tracą namagnesowanie. Jeżeli byłaś zadowolona z obecnego filtra, a nie chcesz kupować czegoś lepszego (np. kaskada czy kubełek) proponuję kupić taki sam.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.

Złote ciacha come back :)

Blue
Zainteresowany

Post autor: Blue » 2007-09-18, 12:17

Mogę kupić nowy filtr, tylko weiem, że ceny są bardzo różne. Ja nie ufam sprzedawcom w sklepach, bo juz nie raz mowili bzdury, żeby ponaciągać, dlatego wolę najpierw popytać tutaj :)
W jakich cenach są te filtry kubełkowe i kaskadowe? No i czy są zewnętrzne czy wewnętrzne? U mnie chyba wchodzi w gre tylko wewnętrzny, bo mam mało miejsca poza akwarium na szafce.

PS: Czy jak będę miała lepszy filtr od tego, to czy w gre wchozą również inne rybki? Planuję nowa obsadę i czytałam, że niekóre potrzebują dobrej filtracji wody. Chodzi mi o jakieś rybki mneij popularne od ramirez, gupików itd :) (i do akwa 45 l)

Awatar użytkownika
maol
Moderator

Post autor: maol » 2007-09-18, 12:40

Filtry kubełkowe są tylko zewnętrzne. Filtry kaskadowe są i wewnętrzne (zanurzalne) i zewnętrzne. Filtr nie wpływa w większym stopniu na obsadę akwarium - także jego zmiana nie powoduje mozliwości hodowli większej ilości ryb.

Tak jak pisałem wcześniej - ponieważ byłaś zadowolona z obecnego filtra, proponuje zakup identycznego. Każda rzecz się zużywa, tym bardziej tani filtr działający bez przerwy kilka lat.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.

Awatar użytkownika
Kazio
Akwarysta
Imię: Kazio

Post autor: Kazio » 2007-09-18, 19:18

maol pisze:Do filtórw AQUAELa mozna dokupić wymienne elementy - np. turbinki, które z czasem "rozkalibrowują sie " (chodzi o otwór na ośkę) i tracą namagnesowanie. Jeżeli byłaś zadowolona z obecnego filtra, a nie chcesz kupować czegoś lepszego (np. kaskada czy kubełek) proponuję kupić taki sam.
Ona ma akawa 45l Kubelki sa do akwarium 100l i wiecej
Twórca wielu złotych ciach. Przynajmniej jest wesoło ;]

Aktualnie akwarysta w uśpieniu... przyczajony tygrys czeka na miejsce i sposobność postawienia baniaka. Z nadzieją na zdobycz większą niż 200l

Blue
Zainteresowany

Post autor: Blue » 2007-09-18, 20:31

maol pisze:Filtry kubełkowe są tylko zewnętrzne. Filtry kaskadowe są i wewnętrzne (zanurzalne) i zewnętrzne. Filtr nie wpływa w większym stopniu na obsadę akwarium - także jego zmiana nie powoduje mozliwości hodowli większej ilości ryb.

Tak jak pisałem wcześniej - ponieważ byłaś zadowolona z obecnego filtra, proponuje zakup identycznego. Każda rzecz się zużywa, tym bardziej tani filtr działający bez przerwy kilka lat.
Filtr był dołaczony do zestawu. Akwarium, grzałka, filtr, pokrywa, świetlówka.
Nie chodziło mi o większą ilosc ryb, tylko o jakość wody. Wiadomo, ze z lepszym filtrem jest lepsza...
maol, wydaje mi się że troche pijesz do mnie. Owszem, nie miałam świetnego filtra. Na poczatku w ogóle mało wiedziałam na ten temat. Jednak wszystko działało jak należy. Teraz mam okazje kupić lepszy filtr więc pytam :| ...

Awatar użytkownika
maol
Moderator

Post autor: maol » 2007-09-18, 21:09

Do nikogo nie piję. Masz mały zbiornik. Zastosowanie w nim tzw. lepszego filtru nie za bardzo ma cel. Dlatego proponuję wymianę filtra na dokładnie taki sam, jaki miałaś - dlatego, że się sprawdził. A tak jak pisze Kazio - filtry zewnętrzne i kaskady są raczej do większych zbiorników.

Awatar użytkownika
Kazio
Akwarysta

Post autor: Kazio » 2007-09-18, 21:51

Blue pisze:
maol pisze:Filtry kubełkowe są tylko zewnętrzne. Filtry kaskadowe są i wewnętrzne (zanurzalne) i zewnętrzne. Filtr nie wpływa w większym stopniu na obsadę akwarium - także jego zmiana nie powoduje mozliwości hodowli większej ilości ryb.

Filtr był dołaczony do zestawu. Akwarium, grzałka, filtr, pokrywa, świetlówka.
Nie chodziło mi o większą ilosc ryb, tylko o jakość wody. Wiadomo, ze z lepszym filtrem jest lepsza...
maol, wydaje mi się że troche pijesz do mnie. Owszem, nie miałam świetnego filtra. Na poczatku w ogóle mało wiedziałam na ten temat. Jednak wszystko działało jak należy. Teraz mam okazje kupić lepszy filtr więc pytam :| ...
WIesz co chyba troszke przesadziles. Przecierz maol nienapisal że cos zle robisz. Poswieca ci sporo uwagi i dostarcza rzeczowych informacji.

Aktualnie akwarysta w uśpieniu... przyczajony tygrys czeka na miejsce i sposobność postawienia baniaka. Z nadzieją na zdobycz większą niż 200l

Blue
Zainteresowany

Post autor: Blue » 2007-09-18, 22:17

jestem kobietą ;)
Ja nie mówię, że mi maol nie poświeca uwagi, tylko tak to odczułam. Jeśli taki filtr jest wystarczajacy, to się nawet bardzo cieszę. Przynajmniej będzie mniejszy kłopot z zakupem nowego lub wymianą części.
Czy jeśli oddam filtr do zwykłego serwisu, to będą w stanie mi pomóc? Jak mogę sprawdzić jaka część jest zepsuta?

Awatar użytkownika
Kazio
Akwarysta

Post autor: Kazio » 2007-09-19, 00:04

Kardza czesc moze byc zepsuta jesli niemasz wiedzy na temat budowy idzialania filtra to sama go nienaprawisz. A jesli chcerz jakis filtr wewnetrzny nowy to radzilbym kupic jakis z tych co maja w sobie wklad biologiczny czyli krazki cermaiczne

Blue
Zainteresowany

Post autor: Blue » 2007-09-21, 12:03

Czyli w normalnym serwisie raczej mi tego nei naprawią :(
W internecie znalazłam np. taki AQUA-SZUT JuniorBio (40-80L)
Na co powinnam jeszcze zwrócić uwagę przy wyborze filtra?

Awatar użytkownika
Morter
Rekin forum
Pojemność akwarium: 80
Imię: Piotr
Kontakt:

Post autor: Morter » 2007-09-21, 16:26

Blue pisze:Na co powinnam jeszcze zwrócić uwagę przy wyborze filtra?

firmę, dostępność części, pojemność wkładów filtracyjnych, przepływ, możliwość regulacji przepływu, możliwość podłączenia deszczowni (a może jest w zestawie), głośność pracy itp
Życie ma cierpki smak, ale ja lubię wytrawne drinki...

strona mojego szwagra fotografa - serdecznie zapraszam - www.kirczuk.pl

Awatar użytkownika
WOJTEK
Akwarysta
Imię: Wojtek
Kontakt:

Post autor: WOJTEK » 2007-09-21, 20:53

Do takiego akwarium (wielkość) polecam ten filtr:
http://allegro.pl/item242675019_bt_200_ ... ka_pl.html
taki sam filtr pracuje w jednym akwarystycznym w akwarium i jest cichy ma deszczownię i pracuj tam w akwarium jakieś 60-70 litrów i sprawdza się świetnie, bo tak mówi sprzedawca, ale żebyście od razu nie krzyczeli, że chciał mnie naciągnąć i dlatego to chwalił to wyjaśnię, iż sprzedawca chwalił ten filtr, ale sam go nie sprzedaje, bo podpisał umowę z firmą Aqua-Szut i sprzedaje tylko ich produkty, a ten filtr wymienił, bo jest po prostu mniejszy i mówił, że różnicy nie widzi.
Pozdro

ODPOWIEDZ