CO ROBIĆ Z DUŻYM KH?
Moderator: ModTeam
-
- Zainteresowany
- Pojemność akwarium: 45
- Imię: Marcin
CO ROBIĆ Z DUŻYM KH?
Chcę mieć NEONKI I PIELĘGNICZKI RAMIREZA ale woda u mnie ma parametry:KH=17, GH=17,PH=7,8.Kupiłem preparat SERA MORENA (ekstrakt torfowy) tak zalecił mi sprzedawca-czy to coś pomoże :?: Napewno nie stać mnie na filt RO może ma ktoś inne pomysły co robić. Wiem też o mieszaniu wody z kranu z wodą destylowaną ale czy to dobry pomysł :?: -nigdy tego nie robiłem.
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Nazwisko: Olszewski
Re: CO ROBIĆ Z DUŻYM KH?
Wysoki poziom KH można obniżyć na kilka sposobów. Najbardziej popularne to:
- dodanie torfu bądź jego preparatów (SERA Morena może być)
- dodanie preparatów chemicznych obniżających kh (np. Aquacid lub Aquafix KH Zooleku)
- stosowanie wody z RO.
Ponieważ piszesz, że wysoka twardość wynika z parametrów samej wody, może okazać się że jedyna metoda na stałe jej obniżenie to niestety RO. Bo w wypadku torfu i chemii, każda podmiana będzie powodowała ponowne utwardzenie się wody, i będziesz musiał powtarzać te zabiegi regularnie. Mieszanie wody destylowanej z kranówką również może okazać się sensownym rozwiązaniem - tyle że będziesz musiał sprawę przećwiczyć i doświadczalnie wypróbować, tak aby opanować odpowiednie i stabilne proporcje dla wymaganych przez Ciebie parametrów - co nie jest zwykle proste i szybkie.
- dodanie torfu bądź jego preparatów (SERA Morena może być)
- dodanie preparatów chemicznych obniżających kh (np. Aquacid lub Aquafix KH Zooleku)
- stosowanie wody z RO.
Ponieważ piszesz, że wysoka twardość wynika z parametrów samej wody, może okazać się że jedyna metoda na stałe jej obniżenie to niestety RO. Bo w wypadku torfu i chemii, każda podmiana będzie powodowała ponowne utwardzenie się wody, i będziesz musiał powtarzać te zabiegi regularnie. Mieszanie wody destylowanej z kranówką również może okazać się sensownym rozwiązaniem - tyle że będziesz musiał sprawę przećwiczyć i doświadczalnie wypróbować, tak aby opanować odpowiednie i stabilne proporcje dla wymaganych przez Ciebie parametrów - co nie jest zwykle proste i szybkie.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

-
- Zainteresowany
- Pojemność akwarium: 45
Dzięki MAOL.Jednak zdecyduje się na mieszanie wody z destylowaną i torf bo te ryby chyba to lubią.
- D4ni3l
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 240
- Imię: Daniel
- Kontakt:
To dobry pomysl, jezeli masz darmowy dostep do wody destylowanej.MARTINES pisze:Dzięki MAOL.Jednak zdecyduje się na mieszanie wody z destylowaną i torf bo te ryby chyba to lubią.
Na dluzsza mete tanszym sposobem jest kupno filtra RO.
Niektórym od władzy odbija... cóż poradzić.