Sprawdź ofertę na stronie: Hydraulik Poznań - usługi hydrauliczne

dziwna woda

Tematy dotyczące wody w naszych akwariach.

Moderator: ModTeam

gunii
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 0
Imię: Aga

dziwna woda

Post autor: gunii » 2007-09-23, 10:34

Hej, moim problemem już drugi raz jest jakas dziwna woda w której jakby unosi się "dym". Woda jest lekko mętna i pływają w niej małe drobinki. Po wyłączeniu filtra na wodzie unoszą się smugi. Za pierwszym razem podmieniłam wodę ale to nic nie dało. Dodatkowo w akwarium miaalm jeszcze hydry, więc zdecydowałam się nazałożenie akwarium od nowa: calkowita wymiana wody, mycie żwirku itd. Ryby na ten czas pływaly sobie w innym akwarium. Problem pojawił się jednak od nowa. Sama woda znow mnie tak nie martwii, najgorsze jest to ze wraz z takim problemem rybom (mam neonki, skalary, zwinniki, zbrojniki) zaczyna brakować powietrza. Zwłaszcza zbrojniki gromadzą się nawet pod powierzchnią wody, co jest raczej nienormalne. Temperatura wody to ok 25- 26 stopni, akwarium jest przykryte, przy podmianie wody stosuje aqua safe, a ostatnio dolewałam tez crystalwater z myślą ze to pomoże, ale nic sie nie zmienilo. Proszę o jakąs szybką poradę, nie wiem co robić a boję się ze mi się rybki uduszą :(

Przy zmianie akwarium dodawalam tetra bactozym.
Za pierwszym razem problem pojawił się nagle bez żadnej podmiany wody, po prostu z dnia na dzień. Za drugim po wymianie wody w akwarium woda była klarowna jakieś kilka dni, dopiero potem zaczął się problem :(
Pomóżcie !

Awatar użytkownika
Kazio
Akwarysta
Imię: Kazio

Re: dziwna woda

Post autor: Kazio » 2007-09-23, 11:23

ta metna woda jest taka biala jak maleko(zarodniki) czy zielona(glony) w obydwu przypadkach to wina najprawdopodobniej zlej gospodarki azotowej. Doraznym srodkiem pomocy jest lampa UV która niestety troche kosztuje
Twórca wielu złotych ciach. Przynajmniej jest wesoło ;]

Aktualnie akwarysta w uśpieniu... przyczajony tygrys czeka na miejsce i sposobność postawienia baniaka. Z nadzieją na zdobycz większą niż 200l

Awatar użytkownika
maol
Moderator
Pojemność akwarium: 200
Imię: Marcin
Nazwisko: Olszewski

Post autor: maol » 2007-09-23, 11:28

Lampa UV to raczej nie jest rozwiązanie w tym wypadku. Mętna woda jest tu wyraźnie wynikiem złej gospodarki azotowej wynikającej ze złego wystartowania zbiornika. Na dodatek wyjałowionego przy starcie. Trzeba ustabilizować akwarium, dając mu po prostu trochę czasu. Do tego wprowadzając właściwe podmiany wody i opiekę na filtrem. I tu kilka pytań:
- jak duży masz zbiornik?
- jak często podmieniasz wodę?
- ile jej podmieniasz?
- jak dbasz o filtr?
- czy filtr działa przez cały czas?

Myślę, że po udzieleniu tych odpowiedzi sprawa stanie sie jasna...
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.

Złote ciacha come back :)

Awatar użytkownika
Kazio
Akwarysta

Post autor: Kazio » 2007-09-23, 11:32

filtr UV jak mowilem pomoze tylko doraznie woda na 100% sie wyklaruje choc niemowie ze to klopot rozwiarze. A co do gospodarki azotowej to zamalo informacji bysmy mogli jej pomóc. I wogle niewiadomo czy to glony czy zarodniki.

Aktualnie akwarysta w uśpieniu... przyczajony tygrys czeka na miejsce i sposobność postawienia baniaka. Z nadzieją na zdobycz większą niż 200l

Awatar użytkownika
maol
Moderator

Post autor: maol » 2007-09-23, 11:35

Dlatego zadałem dodatkowe pytania. A filtr UV nie pomoże w wypadku zaburzonej pracy zbiornika - będzie tylko częściowo usuwał skutek - i tyle, problem dalej zostanie. Dlatego uważam, że w tym wypadku raczej nie będzie konieczny. Ale nie ma co się sprzeczać - poczekajmy na odpowiedź na zadane pytania dodatkowe.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.

gunii
Nowicjusz

Post autor: gunii » 2007-09-23, 11:58

zbiornik mam raczej mały ( 50 L) dlatego może z nim takie problemy są. Podmieniam wodę raz na tydzień, ok 10 %, gdzieś czytałąm ze tak trzeba. Zawsze dodaje srodek Aguasafe i używam wody odstanej. Filtr myje (tzn gąbkę) z kazdą podmianą wody, w wodzie którą spuściłam ze zbiornika. Filtr mam wlączony cały czas, do tego jest jeszcze kostka powietrzna. Woda jest jakby biaława, nie zauwazyłam zeby miała polot zielony. Staram się tez nie przekarmiać ryb. Rybcie karmię pokarmem z tetry i obserwując je wiem mniej wiecej ile zjadaja i tylko tyle sypie, natomiast glonojady karmię takimi jakby tabletkami z tropicala i taka tabletke wrzucam tylko wtedy kiedy zjedza poprzednią

Awatar użytkownika
Kazio
Akwarysta

Post autor: Kazio » 2007-09-23, 12:01

ja widze nastepujace bledy :

Za mala podmiana zamiast 10% podmieniaj 20%

Zbyt czesto czyscisz filtr.

Awatar użytkownika
maol
Moderator

Post autor: maol » 2007-09-23, 12:03

... i prawdopodobnie czyścisz filtr zbyt dokłądnie. Gąbkę starczy delikatnie opłukać z zanieczyszczeń mechanicznych w podmienianej wodzie z akwarium. W żadnym wypadku nie należy czyścic jej "dokładnie".

Zacznij tak robic, plus 20% podmiany co tydzień wody jak sugeruje Kazio, daj akwarium 2 tygodnie i będzie dobrze. I odstaw chemię - bo bardziej tym szkodzisz, niż pomagasz.

gunii
Nowicjusz

Post autor: gunii » 2007-09-23, 12:07

to co teraz radzicie mi zrobic? Mam podmienić całą wodę czy część ? Nie bedę ruszała podłoża i elementów dekoracyjnych. Rybki przenies do innego akwarium? Nie chce zeby się męczyly, choć sądze ze filtr dobrze napowietrza wodę, rybki "sugerują" ze jednak tak nie jest.

Awatar użytkownika
maol
Moderator

Post autor: maol » 2007-09-23, 12:11

Podmienić 20% wody. Zostawić resztę tak jak jest i wykazać się cierpliwością. Za tydzień tak samo. I będzie z dnia na dzień lepiej. I nie dawać żadnej chemii. Za 2 tygodnie zapomnisz o problemie. Całej wody nie wymienia się nigdy!!! To największy błąd jaki można zrobić.

Awatar użytkownika
agness:)
Zainteresowany
Pojemność akwarium: 126
Imię: agnieszka

Post autor: agness:) » 2007-09-23, 12:17

hej ja mialam ten problem jak kupilam bialy zwir zasyfilo mi wode masakrycznie, co to bylo za g.... wywalilam go ale zeby bylo smiesznie kupilam piekny kamien i tez mi zabielal wode to bylo jakies wapienne dziadostwo. a moze masz zwykle zamulenie biologiczne. podmien troszke wody jezeli uzywalas jakis preparatow i kup sobie cristal z tropicala kosztuje ok 4zl mi zawsze pomaga
pozd

Awatar użytkownika
maol
Moderator

Post autor: maol » 2007-09-23, 12:23

Cristal i inne tego typu preparatu usuwają tylko doraźnie skutek. Nie usuwają problemu. Niewłaściwa opieka nad akwarium nie da się zastąpić dolewaniem preparatów wiążących... Nie polecam ich stosowania - bo w prawidłowo działającym akwarium są po prostu zbędne i nie ma najmniejszej potrzeby ich używać.

Agness - a wypłukałaś ten żwir przed włożeniem do akwarium? A sprawdziłaś, czy kamień nie wydziela związków wapnia?

Awatar użytkownika
agness:)
Zainteresowany
Pojemność akwarium: 126
Imię: agnieszka

Post autor: agness:) » 2007-09-23, 23:49

zrobilam wszystko
po czasie sie dowiedzialam ze sprzedano mi grys
kamienie wsadzilam miedzy drzewka na podworzu :)
wszystko odradzasz, tego nie... tego tez nie ........
mi cristal pomogl......
jak przekarmilam ryby i nie tylko kiedys zaraz po podmianie tez zmetniala mi woda ale to juz nie byla moja wina taka woda poplynela z kranu i tez wlasnie ten preparat mi pomogl
pozd

Awatar użytkownika
Kazio
Akwarysta

Post autor: Kazio » 2007-09-24, 00:08

jak eyba ci zdechnie tez pewnie wlejesz cristal nie?? Pamieaj ze im wiecej chemi tym gorzej. Przecierz ten crystal jak wszystkie zwaizka wiaze to potem zostaje gdzies w wodze. Pzedziec do powietrza on sie nieulatnia. I pwnego dnia odkryjesz ze twoje ryby nieplywaja juz w wodzie tylko w cieczy która ma pelno dziwnych substancji

Awatar użytkownika
maol
Moderator

Post autor: maol » 2007-09-24, 08:55

Agness- ja nie mówię, że Cristall nie działa - ale to tylko preparat do doraźnego "łatania dziury", jak za 15 minut masz gości a syf sie zrobił w zbiorniku i wstyd to komuś pokazać. W każdym innym wypadku stosowanie tego preparatu nie ma sensu, bo on usuwa na chwilę tylko i wyłącznie skutek "mętnej wody", w żaden sposób nie likwidując przyczyny. A w 99% wypadków przyczyną jest błędna podmiana wody i niewłaściwa praca filtra. I naprawienie tych dwóch rzeczy praktycznie zawsze daje właściwy skutek - krystalicznie czystą i zdrową dla ryb wodę. Bez używania zbędnej w ekosystemie akwarium chemii.

Piszesz że woda Ci zmętniała po dolaniu kranówki - tak od razu do akwarium? No to sie nie dziwię. A starczy taka kranówkę odstawić na dzień lub dwa i problemu w ogóle nie będzie. I żadna chemia nie musi wtedy być używana. Chyba prostsze?

Grys zmącił wodę? A wypłukałaś go najpierw? To z reguły pomaga. Tajemniczy biały kamień wydziela związki wapna - a nie można najpierw było wylać na niego 2 kropli octu i sprawdzić, czy nie zaczyna się pienić? To są naprawdę proste i oczywiste metody, sprawdzone przez wiele pokoleń akwarystów. Proste, niezawodne i skuteczne.

ODPOWIEDZ