koszt wynajmu osuszacza

małe akwarium..

Sprzęt do akwarium słodkowodnego.

Moderator: ModTeam

klaudusia_99
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 0

małe akwarium..

Post autor: klaudusia_99 » 2007-03-05, 13:53

mam pytanie: planuję zakup małego (okragłego, na nóżce) akwarium, i nie wiem czy do takiego akwarium potrzebny jest filtr i grzałka?? ( chcę hodowac tam jednego bojownika lub jakąś inną jedną rybkę), prosze o szybką odpowiedź , z góry dziekuję :-)

Awatar użytkownika
Piwosz
Rekin forum
Pojemność akwarium: 216
Imię: Konrad
Kontakt:

Re: małe akwarium..

Post autor: Piwosz » 2007-03-05, 18:08

powinnaś założyć jakiś filtr. Chyba nie chciałabyś pływać we własnych odchodach. Grzałka też sie przyda taka 25W. chyba że zamierzasz trzymac tam ryby zimnolubne.

kruz1987
Nowicjusz

Post autor: kruz1987 » 2007-03-11, 13:45

jezli chcesz hodowac bojownika to nie powinnas sie obawiac wystarszy ze bojownikowi zmienisz wode raz na jakis czas :) bojowniki sa bardzo wytrzymalymi rybkami :) przezyja tobie nawet w łyzeczce wody :) a co do akwarium jak chcesz miec bojownika wystarczy mala kula :) on i tak zaduzo sie nie rusza :)

mundek_78
Forumowicz
Imię: rajmund
Kontakt:

Post autor: mundek_78 » 2007-03-11, 23:39

No i chyba że welona to grzałki nie potrzeba. Miałem kiedyś w takim słoju jednego ale bez filra. Strasznie często musiałem wodę zmieniać. kilka razy w tygodniu.

Awatar użytkownika
RAMZES
Przyjaciel forum
Imię: Pawe³
Kontakt:

Post autor: RAMZES » 2007-03-15, 00:48

Wybacz za szczerość, ale takie akwaria to więzienie małe ciasne a naddatek niepraktyczne dobre dla sadystów a nie akwarystów kup zwykłe akwarium łatwiej je urządzić a przedewszystkim utrzymać w nim temperaturę filtr nie jest niezbędny, ale zapewniam Cię, że zaoszczędzi Ci mnóstwo pracy.

Vanilka666
Forumowicz
Kontakt:

Post autor: Vanilka666 » 2007-03-15, 08:48

kruz1987 pisze:jezli chcesz hodowac bojownika to nie powinnas sie obawiac wystarszy ze bojownikowi zmienisz wode raz na jakis czas :) bojowniki sa bardzo wytrzymalymi rybkami :) przezyja tobie nawet w łyzeczce wody :) a co do akwarium jak chcesz miec bojownika wystarczy mala kula :) on i tak zaduzo sie nie rusza :)
Czy to żart :!: :!: :evil: :evil:

Wszyscy mówią, że bojownik to ryba która mało wymagająca. NIEPRAWDA!!!
Potrzebuje minimum 10l na jedną rybę. Nie trzymaj go w kuli. bo go zamęczysz. Może dostać kołowicy.
Grzałka konieczna. Musisz utrzymać temperaturę od 24 - 28*. Bojowniki to ryby labiryntowe i pobierają powietrze z atmosfery więc napowietrzacz nie jest potrzebny. Filtr niekonieczny, ale użyteczny.

vanilka
Nowicjusz

Post autor: vanilka » 2007-03-15, 10:32

Powiem to co Vanilka666 - czyba żartujesz!
To okrągłe akwarium na nożce to kula - nie nadaje się do hodowli żadnej ryby! Żadnej.

Wbrew pozorom bojownik to nie ryba 'niewymagająca', do hodowli w szklance. Bojownik nie przeżyje w łyżce wody, Boże skąd takie okrutne rady?? Dla jednego osobnika potrzebujesz 15-20l akwarium, oczywiście prostokątne.
Jeśli chcesz hodować bojownika kup 20l akwarium (prostokątne), grzałkę z termostatem(konieczna), filtr (konieczny), podłoże i dużo roślin. Do tego dekoracje, termometr, tło, odmulacz, czyścik do szyb, pokrywa, oświetlenie... Koszt 150-200zł.

I podkreślam - bojownik to ryba wytrzymała, a nie niewymagająca.

Wody w akwarium nigdy nie zmienia się w 100%, w ciągu tygodnia należy podmienić jej 25-30% (na odstaną 24h). Przed wpuszczeniem ryb każdy zbiornik musi odstać trzy tygodnie z pracującym 24h/dobę filtrem i grzałką. Z użyciem biostartera ten czas skraca się do okresu 2 tygodni. W tym czasie wytwarzają się niezbędne w akwarium bakterie nitryfikacyjne.

Powiem jeszcze, że jeden welon potrzebuje akwarium 40l. Żadnej kuli.

Nie należy wierzyć sprzedawcom, którzy w ogóle nie znają się na hodowli bojwników. Jeśli poradzą, że można hodować bojownika w sedesie albo umywalce to też uwierzycie?

No, musiałam trochę nakrzyczeć. Ale to tylko dla dobra rybek ;)

Awatar użytkownika
kasia2005
Akwarysta
Imię: Kasia ;-)
Kontakt:

Post autor: kasia2005 » 2007-03-17, 13:16

http://www.zoologiczny.sklep.pl/Zestaw_ ... _757____13
tu jest kula , która nadaje się dla bojownika , więc najpierw trzeba zapytać , jaką pojemność ma mieć ta kula na nóżce , a dopiero później uświadamiać koleżankę .

podoba się vanilka??
Ostatnio zmieniony 2007-03-19, 17:37 przez kasia2005, łącznie zmieniany 2 razy.
Pierwsze przykazanie akwarysty: Nie będziesz nigdy wierzył sprzedawcy z zoologa
Drugie przykazanie: Sprzedawca w zoologu dopiero zaczyna mówić prawdę,
jak skuma, ze sie znasz!
pozdrawiam

Awatar użytkownika
ARTO
Nowicjusz

Post autor: ARTO » 2007-03-18, 20:42

Co do litrarzu to 2l wody na 1cm ciała czyli ok. 16l na samca Bojownika. Co do kuli podanej w linku to litrarz ma spory i napewno wystarczy ale jednak to kula...
Co do hodowania Bojownika polecam świetną stronę można się wielu ciekawych rzeczy dowiedzic o Bojkach. http://strony.aster.pl/faolan/bojownik.htm
POZDRO
32Litry :)

vanilka
Nowicjusz

Post autor: vanilka » 2007-03-19, 16:59

kasia2005 - po pierwsze dlaczego uważasz, że 'objeżdżam' Klaudusię?
Otóż nie masz racji, mój post miał za zadanie uświadomienie klaudusi czym jest kula i nakierowanie jej na właściwe tory. Podważyłam mity sprzedawców i innych użytkowników i uwierz, że wiem co mówię. Nie od dziś hoduję bojowniki i zdążyłam się już o nich czegoś dowiedzieć. Wyjaśniłam jej jak powinna postąpić, by nie popełniła błędu jaki ja na przykład popełniłam na początku.
Poza tym od kiedy 40l kule są na 'nóżce'? Kaludusia napisała w swoim poście o jaką kulę chodzi i jestem pewna, że zbiorniczek jaki miała na myśli jest poniżej 10l...
I przyznam Ci rację Kasiu, ponieważ rzeczywiście bojownika można hodować w kuli, ale powyżej 40l. Stanowczo to jednak odradzam, z powodu wysokiej ceny kul (w przeciwieństwie do akwarii klasycznych), problemów z sadzeniem roślin oraz zamotnowaniem filtra i grzałki.
Moim celem nie jest kłótnia, a danie kilku dobrych rad.

alainaprv
Nowicjusz
Imię: Alaina

Post autor: alainaprv » 2007-09-26, 21:04

A tak jasno prosto i logicznie, CO wsadzić do 10l? Jakie i ile rybek? Najlepiej zimnolubne. Tylko bardzo bym prosiła bez tłumaczenia że 10l to za mało, potrzebuję porady a nie moralizacji.

Awatar użytkownika
lolek
Zakręcony forumowicz
Pojemność akwarium: 126
Imię: Karol
Kontakt:

Post autor: lolek » 2007-09-26, 21:12

alainaprv, No niestety muszę ci to powiedzieć 10litrów to nie jest akwarium nawet.
Taki zbiornik jest za mały na tarliskowy, w tym akwarium twoje rybki będą się niepotrzebnie męczyć. Najlepszym rozwiązaniem będzie kupno nowego zbiornika np.54litry wtedy możesz poważnie pomyśleć o przygodzie z akwarystyką.
Poświęć 2 minuty na poszukiwania odpowiedzi w istniejących tematach, po dwóch minutach załóż nowy temat

Awatar użytkownika
Morter
Rekin forum
Pojemność akwarium: 80
Imię: Piotr
Kontakt:

Post autor: Morter » 2007-09-26, 21:14

alainaprv pisze:A tak jasno prosto i logicznie, CO wsadzić do 10l? Jakie i ile rybek? Najlepiej zimnolubne. Tylko bardzo bym prosiła bez tłumaczenia że 10l to za mało, potrzebuję porady a nie moralizacji.
jasno prosto i logicznie możesz tam wsadzić kilka krewetek red cherry, jakiś mach na małym korzeniu... Albo wsypać tam kolorowe kulki... Żadna ryba nie może tam być na stałe...
Życie ma cierpki smak, ale ja lubię wytrawne drinki...

strona mojego szwagra fotografa - serdecznie zapraszam - www.kirczuk.pl

Awatar użytkownika
Potamotrygon
Stały bywalec
Pojemność akwarium: 240
Imię: Marcin

Post autor: Potamotrygon » 2007-09-26, 23:03

a ja miałem bojownika i 2 samice w 112 litrów ;D i nie stał tylko w jednym miejscu. popylał wszedzie ;D i był ze swoimi laskami bardzo szczęśliwy.
Pterophyllum scalare, Platydoras costatus, Ancistrus dolichopterus, Glyptoperichthys gibbiceps

ODPOWIEDZ