małe akwarium..
Moderator: ModTeam
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 0
małe akwarium..
mam pytanie: planuję zakup małego (okragłego, na nóżce) akwarium, i nie wiem czy do takiego akwarium potrzebny jest filtr i grzałka?? ( chcę hodowac tam jednego bojownika lub jakąś inną jedną rybkę), prosze o szybką odpowiedź , z góry dziekuję :-)
- Piwosz
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 216
- Imię: Konrad
- Kontakt:
Re: małe akwarium..
powinnaś założyć jakiś filtr. Chyba nie chciałabyś pływać we własnych odchodach. Grzałka też sie przyda taka 25W. chyba że zamierzasz trzymac tam ryby zimnolubne.
-
- Nowicjusz
jezli chcesz hodowac bojownika to nie powinnas sie obawiac wystarszy ze bojownikowi zmienisz wode raz na jakis czas
bojowniki sa bardzo wytrzymalymi rybkami
przezyja tobie nawet w łyzeczce wody
a co do akwarium jak chcesz miec bojownika wystarczy mala kula
on i tak zaduzo sie nie rusza 

-
- Forumowicz
- Imię: rajmund
- Kontakt:
No i chyba że welona to grzałki nie potrzeba. Miałem kiedyś w takim słoju jednego ale bez filra. Strasznie często musiałem wodę zmieniać. kilka razy w tygodniu.
- RAMZES
- Przyjaciel forum
- Imię: Pawe³
- Kontakt:
Wybacz za szczerość, ale takie akwaria to więzienie małe ciasne a naddatek niepraktyczne dobre dla sadystów a nie akwarystów kup zwykłe akwarium łatwiej je urządzić a przedewszystkim utrzymać w nim temperaturę filtr nie jest niezbędny, ale zapewniam Cię, że zaoszczędzi Ci mnóstwo pracy.
-
- Forumowicz
- Kontakt:
Czy to żart :!: :!: :evil: :evil:kruz1987 pisze:jezli chcesz hodowac bojownika to nie powinnas sie obawiac wystarszy ze bojownikowi zmienisz wode raz na jakis czasbojowniki sa bardzo wytrzymalymi rybkami
przezyja tobie nawet w łyzeczce wody
a co do akwarium jak chcesz miec bojownika wystarczy mala kula
on i tak zaduzo sie nie rusza
Wszyscy mówią, że bojownik to ryba która mało wymagająca. NIEPRAWDA!!!
Potrzebuje minimum 10l na jedną rybę. Nie trzymaj go w kuli. bo go zamęczysz. Może dostać kołowicy.
Grzałka konieczna. Musisz utrzymać temperaturę od 24 - 28*. Bojowniki to ryby labiryntowe i pobierają powietrze z atmosfery więc napowietrzacz nie jest potrzebny. Filtr niekonieczny, ale użyteczny.
Powiem to co Vanilka666 - czyba żartujesz!
To okrągłe akwarium na nożce to kula - nie nadaje się do hodowli żadnej ryby! Żadnej.
Wbrew pozorom bojownik to nie ryba 'niewymagająca', do hodowli w szklance. Bojownik nie przeżyje w łyżce wody, Boże skąd takie okrutne rady?? Dla jednego osobnika potrzebujesz 15-20l akwarium, oczywiście prostokątne.
Jeśli chcesz hodować bojownika kup 20l akwarium (prostokątne), grzałkę z termostatem(konieczna), filtr (konieczny), podłoże i dużo roślin. Do tego dekoracje, termometr, tło, odmulacz, czyścik do szyb, pokrywa, oświetlenie... Koszt 150-200zł.
I podkreślam - bojownik to ryba wytrzymała, a nie niewymagająca.
Wody w akwarium nigdy nie zmienia się w 100%, w ciągu tygodnia należy podmienić jej 25-30% (na odstaną 24h). Przed wpuszczeniem ryb każdy zbiornik musi odstać trzy tygodnie z pracującym 24h/dobę filtrem i grzałką. Z użyciem biostartera ten czas skraca się do okresu 2 tygodni. W tym czasie wytwarzają się niezbędne w akwarium bakterie nitryfikacyjne.
Powiem jeszcze, że jeden welon potrzebuje akwarium 40l. Żadnej kuli.
Nie należy wierzyć sprzedawcom, którzy w ogóle nie znają się na hodowli bojwników. Jeśli poradzą, że można hodować bojownika w sedesie albo umywalce to też uwierzycie?
No, musiałam trochę nakrzyczeć. Ale to tylko dla dobra rybek ;)
To okrągłe akwarium na nożce to kula - nie nadaje się do hodowli żadnej ryby! Żadnej.
Wbrew pozorom bojownik to nie ryba 'niewymagająca', do hodowli w szklance. Bojownik nie przeżyje w łyżce wody, Boże skąd takie okrutne rady?? Dla jednego osobnika potrzebujesz 15-20l akwarium, oczywiście prostokątne.
Jeśli chcesz hodować bojownika kup 20l akwarium (prostokątne), grzałkę z termostatem(konieczna), filtr (konieczny), podłoże i dużo roślin. Do tego dekoracje, termometr, tło, odmulacz, czyścik do szyb, pokrywa, oświetlenie... Koszt 150-200zł.
I podkreślam - bojownik to ryba wytrzymała, a nie niewymagająca.
Wody w akwarium nigdy nie zmienia się w 100%, w ciągu tygodnia należy podmienić jej 25-30% (na odstaną 24h). Przed wpuszczeniem ryb każdy zbiornik musi odstać trzy tygodnie z pracującym 24h/dobę filtrem i grzałką. Z użyciem biostartera ten czas skraca się do okresu 2 tygodni. W tym czasie wytwarzają się niezbędne w akwarium bakterie nitryfikacyjne.
Powiem jeszcze, że jeden welon potrzebuje akwarium 40l. Żadnej kuli.
Nie należy wierzyć sprzedawcom, którzy w ogóle nie znają się na hodowli bojwników. Jeśli poradzą, że można hodować bojownika w sedesie albo umywalce to też uwierzycie?
No, musiałam trochę nakrzyczeć. Ale to tylko dla dobra rybek ;)
- kasia2005
- Akwarysta
- Imię: Kasia ;-)
- Kontakt:
http://www.zoologiczny.sklep.pl/Zestaw_ ... _757____13
tu jest kula , która nadaje się dla bojownika , więc najpierw trzeba zapytać , jaką pojemność ma mieć ta kula na nóżce , a dopiero później uświadamiać koleżankę .
podoba się vanilka??
tu jest kula , która nadaje się dla bojownika , więc najpierw trzeba zapytać , jaką pojemność ma mieć ta kula na nóżce , a dopiero później uświadamiać koleżankę .
podoba się vanilka??
Ostatnio zmieniony 2007-03-19, 17:37 przez kasia2005, łącznie zmieniany 2 razy.
Pierwsze przykazanie akwarysty: Nie będziesz nigdy wierzył sprzedawcy z zoologa
Drugie przykazanie: Sprzedawca w zoologu dopiero zaczyna mówić prawdę,
jak skuma, ze sie znasz!
pozdrawiam
Drugie przykazanie: Sprzedawca w zoologu dopiero zaczyna mówić prawdę,
jak skuma, ze sie znasz!
pozdrawiam
Co do litrarzu to 2l wody na 1cm ciała czyli ok. 16l na samca Bojownika. Co do kuli podanej w linku to litrarz ma spory i napewno wystarczy ale jednak to kula...
Co do hodowania Bojownika polecam świetną stronę można się wielu ciekawych rzeczy dowiedzic o Bojkach. http://strony.aster.pl/faolan/bojownik.htm
POZDRO
Co do hodowania Bojownika polecam świetną stronę można się wielu ciekawych rzeczy dowiedzic o Bojkach. http://strony.aster.pl/faolan/bojownik.htm
POZDRO
32Litry 

kasia2005 - po pierwsze dlaczego uważasz, że 'objeżdżam' Klaudusię?
Otóż nie masz racji, mój post miał za zadanie uświadomienie klaudusi czym jest kula i nakierowanie jej na właściwe tory. Podważyłam mity sprzedawców i innych użytkowników i uwierz, że wiem co mówię. Nie od dziś hoduję bojowniki i zdążyłam się już o nich czegoś dowiedzieć. Wyjaśniłam jej jak powinna postąpić, by nie popełniła błędu jaki ja na przykład popełniłam na początku.
Poza tym od kiedy 40l kule są na 'nóżce'? Kaludusia napisała w swoim poście o jaką kulę chodzi i jestem pewna, że zbiorniczek jaki miała na myśli jest poniżej 10l...
I przyznam Ci rację Kasiu, ponieważ rzeczywiście bojownika można hodować w kuli, ale powyżej 40l. Stanowczo to jednak odradzam, z powodu wysokiej ceny kul (w przeciwieństwie do akwarii klasycznych), problemów z sadzeniem roślin oraz zamotnowaniem filtra i grzałki.
Moim celem nie jest kłótnia, a danie kilku dobrych rad.
Otóż nie masz racji, mój post miał za zadanie uświadomienie klaudusi czym jest kula i nakierowanie jej na właściwe tory. Podważyłam mity sprzedawców i innych użytkowników i uwierz, że wiem co mówię. Nie od dziś hoduję bojowniki i zdążyłam się już o nich czegoś dowiedzieć. Wyjaśniłam jej jak powinna postąpić, by nie popełniła błędu jaki ja na przykład popełniłam na początku.
Poza tym od kiedy 40l kule są na 'nóżce'? Kaludusia napisała w swoim poście o jaką kulę chodzi i jestem pewna, że zbiorniczek jaki miała na myśli jest poniżej 10l...
I przyznam Ci rację Kasiu, ponieważ rzeczywiście bojownika można hodować w kuli, ale powyżej 40l. Stanowczo to jednak odradzam, z powodu wysokiej ceny kul (w przeciwieństwie do akwarii klasycznych), problemów z sadzeniem roślin oraz zamotnowaniem filtra i grzałki.
Moim celem nie jest kłótnia, a danie kilku dobrych rad.
-
- Nowicjusz
- Imię: Alaina
A tak jasno prosto i logicznie, CO wsadzić do 10l? Jakie i ile rybek? Najlepiej zimnolubne. Tylko bardzo bym prosiła bez tłumaczenia że 10l to za mało, potrzebuję porady a nie moralizacji.
- lolek
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 126
- Imię: Karol
- Kontakt:
alainaprv, No niestety muszę ci to powiedzieć 10litrów to nie jest akwarium nawet.
Taki zbiornik jest za mały na tarliskowy, w tym akwarium twoje rybki będą się niepotrzebnie męczyć. Najlepszym rozwiązaniem będzie kupno nowego zbiornika np.54litry wtedy możesz poważnie pomyśleć o przygodzie z akwarystyką.
Taki zbiornik jest za mały na tarliskowy, w tym akwarium twoje rybki będą się niepotrzebnie męczyć. Najlepszym rozwiązaniem będzie kupno nowego zbiornika np.54litry wtedy możesz poważnie pomyśleć o przygodzie z akwarystyką.
Poświęć 2 minuty na poszukiwania odpowiedzi w istniejących tematach, po dwóch minutach załóż nowy temat
- Morter
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 80
- Imię: Piotr
- Kontakt:
jasno prosto i logicznie możesz tam wsadzić kilka krewetek red cherry, jakiś mach na małym korzeniu... Albo wsypać tam kolorowe kulki... Żadna ryba nie może tam być na stałe...alainaprv pisze:A tak jasno prosto i logicznie, CO wsadzić do 10l? Jakie i ile rybek? Najlepiej zimnolubne. Tylko bardzo bym prosiła bez tłumaczenia że 10l to za mało, potrzebuję porady a nie moralizacji.
Życie ma cierpki smak, ale ja lubię wytrawne drinki...
strona mojego szwagra fotografa - serdecznie zapraszam - www.kirczuk.pl
strona mojego szwagra fotografa - serdecznie zapraszam - www.kirczuk.pl
- Potamotrygon
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 240
- Imię: Marcin
a ja miałem bojownika i 2 samice w 112 litrów
i nie stał tylko w jednym miejscu. popylał wszedzie
i był ze swoimi laskami bardzo szczęśliwy.

Pterophyllum scalare, Platydoras costatus, Ancistrus dolichopterus, Glyptoperichthys gibbiceps