Będzie dobrze?

Dzial poświęcony ogólnie akwariom slodkowodnym.

Moderator: ModTeam

Pecio
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 0
Imię: Adam

Będzie dobrze?

Post autor: Pecio » 2007-09-30, 17:31

Witam.

Ostatnio w moim akwa po kolei (przez dwa miesiące) rybki zdychały po kolei (neon, 2 piskorki, 6 danio, 2 glonojady). Potem zacząłem je o nie "zbyt bardzo" dbać. Karmiłem je zbyt obficie i one tego nie były wstanie zjeść. Podłoże stało się prawie całe czarne, nie mówiąc o "włosach" na roślinach.

Postanowiłem coś z tym zrobić. Wyłowiłem piskorka i 6 neonków, które jeszcze mi zostały, wsadziłem do innego zbiornika i zacząłem WSZYSTKO od nowa. Przepłukałem DOSZCZĘTNIE rośliny, podłoże, przemyłem akwarium i teraz jest tak czysto, jak w dopiero co założonym akwarium, BA! Nawet ani trochę jak wlewałem wodę to mi się nie zmąciła.

Jak na razie w akwa nie ma jeszcze rybek, bo nadal są w oddzielnym zbiorniku, a główny nadal jest czysty i przede wszystkim (jak przynajmniej mi się wydaje) zdrowy.

---
1. Chciałbym, aby znów było jak dawniej, abym znów miał masę zdrowych i wesołych rybek. Teraz moje pytanie brzmi, czy ten piskorek i 6 neonków nie przeniosą z powrotem jakiejś zarazy (nie wiem jak to nazwać :P), czy jakiego "brudu" i nie spowoduje ich towarzystwo tego, że nowe rybki również zaczął tak zdychać?
---
2. Jeśli będę kupował nowe rybki, to kupię na pewno ze 3 piskorki. Następnym krokiem będzie kupienie jakichś rybek, lecz tym razem chciałbym je troszeczkę wymieszać tak, aby były małe z dużymi itd.

Chciałbym, abyście pomogli mi w wyborze obsady do zbiornika 54l, tak, aby zmieścić tam jakiś np. jeden gatunek dużych ryb (np. 2 welony) i pare tych mniejszych. Przede wszystkim chodzi mi o to, żeby ryby nie wymagały jakiejś olbrzymiej opieki i były bardzo wytrzymałe (pierwsze danio padło mi po 2 tygodniach ...).
---

Z góry thx (ale się rozpisałem xD).

Awatar użytkownika
maol
Moderator
Pojemność akwarium: 200
Imię: Marcin
Nazwisko: Olszewski

Re: Będzie dobrze?

Post autor: maol » 2007-09-30, 18:26

To tak na szybko, i jak zwykle - welony nie nadają się do tak małego zbiornika, i nie można łączyć ich z pozostałymi, ciepłolubnymi rybami. I w ogóle tzw. duże ryby nie mogą być trzymane w 54l. Ile czasu ten nowo urządzony zbiornik już dojrzewa?
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.

Złote ciacha come back :)

Awatar użytkownika
picia1992
Stały bywalec
Pojemność akwarium: 96
Imię: Piotrek
Kontakt:

Post autor: picia1992 » 2007-09-30, 18:30

Lepiej nie dawaj do neonków większych ryb o bo mogą zostać .... zjedzone.:(
Remember the name

Awatar użytkownika
Morter
Rekin forum
Pojemność akwarium: 80
Imię: Piotr
Kontakt:

Post autor: Morter » 2007-09-30, 18:36

przede wszystkim, dobrze by było, gdybyś wiedział co to była za choroba, następnym razem po prostu musisz leczyć rybki... Jeśli masz dwa akwaria - jedno małe drugie duże, to małe zostaw puste, tak, byś mógł tam odławiać chore czy kotne ryby... Aby nie było chorób musisz lepiej dbać o zbiornik... Musisz podmieniać wodę 20% raz w tygodniu, odmulać dno, dbać o filtr... Powiedz, jakie masz dokładnie te akwaria i jaką masz obsadę? Welonów generalnie nie łączymy z niczym, bo to ryby wymagające dużych zbiorników, zimnolubne i bardzo brudzące...
tyle na początek
Życie ma cierpki smak, ale ja lubię wytrawne drinki...

strona mojego szwagra fotografa - serdecznie zapraszam - www.kirczuk.pl

Pecio
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 0
Imię: Adam

Post autor: Pecio » 2007-09-30, 19:36

Ale odpowiedzcie mi na najważniejsze pytanie! Czy mogę wsadzić te "stare" ryby do akwarium nie bojąc się o nowe ryby?

Awatar użytkownika
maol
Moderator
Pojemność akwarium: 200
Imię: Marcin
Nazwisko: Olszewski

Post autor: maol » 2007-09-30, 19:39

Odpowiedz na nasze pytania - ile czasu temu założyłeś od nowa zbiornik? Działa w nim bez przerwy filtr, napowietrzanie, oświetlenie?
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.

Złote ciacha come back :)

ODPOWIEDZ