Oświetlenie w akwa - kolejne pytania, kolejne odpowiedzi.
Moderator: ModTeam
- WOJTEK
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Wojtek
- Kontakt:
Re: Oświetlenie w akwa - kolejne pytania, kolejne odpowiedzi.
Niestety nie da rady wcisnąć, bo świetlówki 36W T8 maja długość 120cm, a 39W T5 85cm, wiec jedyna wyjście to zamontować np. oszczędniej 2x 24W T5 lub mocniej 3x 24W T5, bo jeśli T8 to już trzeba myśleć coś z 18W, bo nie stety ale w świetlówkach T8 dostępne z mocniejszych to 15W, 18W (te naja poniżej 60cm), a następne to dopiero 30W-90cm, a później 36W i 58W, ale te maja powyżej 100cm.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- werisal
- Forumowicz
- Imię: Piotrek
- Kontakt:
Poddaje sie! Nie mam zielonego pojęcia jak dołożyć drugą 15W świetlówke do 60L akwarium (chodzi tu o pokrywe) i zamierzam poprostu zawiesić odbłyśnik na akwarium na haczykach które są dołączone.

- WOJTEK
- Akwarysta
- Kontakt:
odgrzebujesz strasznie stary temat, ale zrób zdjęcie twojej pokrywy od spodu, a ja coś wymyślę
- nitka
- Zainteresowany
- Pojemność akwarium: 170
a tak na marginesie drodzy koledzy to w LEROY-MERLIN (jeśli ktoś ma blisko.. ;-) ) są kompakty energooszczędne o mocy 40W!!! za 21 zł firmy POLLUX z których śmiało można wykorzystać elektronikę do zasilania naszych 36 Watowych świetlówek (do tej pory był to problem) Pozdrawiam i zachęcam do zakupów
baniak 170 l
JBL 250 CP
3 P. Eliotti
2 Zbrojniki Nieb.
JBL 250 CP
3 P. Eliotti
2 Zbrojniki Nieb.
- werisal
- Forumowicz
- Kontakt:
Ok, zrobie zdjęcie jak będe miał akwarium z pokrywą :lol:
A mam teraz pytanie tym razem co do pokrywy:
Dzisiaj jak byłem w zoologu to oglądałem akwaria z pokrywami i chciałem zobaczyć co z tym filtrem kaskadowym zewnętrznym czy ma miejsce gdzie wejść, a tu się okazuje, że z tyłu pokrywy jest tylko takie wybrzuszenie a w nim pustka z której można dostać się do wnętrza akwarium. Domyśliłem się, że chodzi tu o miejsce gdzie kable świetlówki i inne kable mogą się wydostac poza akwarium, ale przestraszyłem się: Co z filtrem? Obejrzałem całą pokrywe (przy oglądaniu sprzedawczyni na mnie dziwnie patrzyła) i nie znalazłem miejsca gdzie ten filtr mógłby zostac spokojnie zawieszony i ta rurka mogła by sie dostac do środka! Jestem załamany i mam pytanie czy będe musiał ciąć pokrywe, aby ten filtr założyć? A jeżeli nie to czy przez tą dziurke ten filtr przejdzie?
A mam teraz pytanie tym razem co do pokrywy:
Dzisiaj jak byłem w zoologu to oglądałem akwaria z pokrywami i chciałem zobaczyć co z tym filtrem kaskadowym zewnętrznym czy ma miejsce gdzie wejść, a tu się okazuje, że z tyłu pokrywy jest tylko takie wybrzuszenie a w nim pustka z której można dostać się do wnętrza akwarium. Domyśliłem się, że chodzi tu o miejsce gdzie kable świetlówki i inne kable mogą się wydostac poza akwarium, ale przestraszyłem się: Co z filtrem? Obejrzałem całą pokrywe (przy oglądaniu sprzedawczyni na mnie dziwnie patrzyła) i nie znalazłem miejsca gdzie ten filtr mógłby zostac spokojnie zawieszony i ta rurka mogła by sie dostac do środka! Jestem załamany i mam pytanie czy będe musiał ciąć pokrywe, aby ten filtr założyć? A jeżeli nie to czy przez tą dziurke ten filtr przejdzie?

- lolek
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 126
- Imię: Karol
- Kontakt:
werisal, niestety do kaskady musisz przerabiać pokrywę
Poświęć 2 minuty na poszukiwania odpowiedzi w istniejących tematach, po dwóch minutach załóż nowy temat
- werisal
- Forumowicz
- Kontakt:
No to sam nie wiem co mam robić...
Bo musze przerobić pokrywe pod kaskade i pod oświetlenie... Jestem załamany... A dzień wydawał się taki piękny... 
A jeżeli mam przerobić pokrywe pod kaskade to wystarczy wyciąć otwór w którym będzie wychodziła ta rurka? I tylko tyle? Wystarczy wyciąć to zwykłym nożykiem (podkreślam słowo nożykiem nie nożem kuchennym) i to tyle? A jak będę jeszcze chciał przerobić pokrywe to co wtedy? Ta przerobiona pokrywa po kakadzie nie będzie jakoś zaburzała przerobienia tej pokrywy na drugą 15W świetlówke?
A jeżeli mam przerobić pokrywe pod kaskade to wystarczy wyciąć otwór w którym będzie wychodziła ta rurka? I tylko tyle? Wystarczy wyciąć to zwykłym nożykiem (podkreślam słowo nożykiem nie nożem kuchennym) i to tyle? A jak będę jeszcze chciał przerobić pokrywe to co wtedy? Ta przerobiona pokrywa po kakadzie nie będzie jakoś zaburzała przerobienia tej pokrywy na drugą 15W świetlówke?

- WOJTEK
- Akwarysta
- Kontakt:
myślałem, że już kupiłeś pokrywę :-P skoro nie to lepiej jak sam ją zrobisz z spienionego PCV i wtedy nie będzie problemu z umieszczeniem świetlówek i otwór pod filtr zrobisz jak będziesz chciał, od razu możesz zrobić podnoszoną górną klapę co pomoże przy majstrowaniu w akwarium i nie będzie problemu z oświetleniem, bo normalnie to jak nie otwór to belka.
Pozdro
P.S.
Zrobienie pokrywy nie jest trudne tylko potrzeba troszkę czasu jakieś dwa dni i dwie rączki oby nie lewe ;-)
Pozdro
P.S.
Zrobienie pokrywy nie jest trudne tylko potrzeba troszkę czasu jakieś dwa dni i dwie rączki oby nie lewe ;-)
- werisal
- Forumowicz
- Kontakt:
Wojtek a czy jakby co to powmożesz mi z zrobieniem pokrywy?

- WOJTEK
- Akwarysta
- Kontakt:
na odległość nie da rady ale, linki mogę podrzucić i radą służę.
Linki:
1. http://www.mojeakwarium.pl/forum/viewto ... 83048e9a95
2.
http://www.aquatech.aplus.pl/forum/viewtopic.php?t=71
Tego rodzaju stron i tematów są miliony, wystarczy użyć "GOOGLE.PL"
Tylko swoją pokrywę rób z cieńszego PCV, bo 6mm to za duży, u ciebie 3-4 mm wystarczy.
Pamiętaj: Nie wymyślaj kolorów PCV tylko bierz mleczne, a potem na to okleina samoprzylepna i po problemie.
Pozdro
Jak masz pytania to pisz :mrgreen:
Linki:
1. http://www.mojeakwarium.pl/forum/viewto ... 83048e9a95
2.
http://www.aquatech.aplus.pl/forum/viewtopic.php?t=71
Tego rodzaju stron i tematów są miliony, wystarczy użyć "GOOGLE.PL"
Tylko swoją pokrywę rób z cieńszego PCV, bo 6mm to za duży, u ciebie 3-4 mm wystarczy.
Pamiętaj: Nie wymyślaj kolorów PCV tylko bierz mleczne, a potem na to okleina samoprzylepna i po problemie.
Pozdro
Jak masz pytania to pisz :mrgreen:
- werisal
- Forumowicz
- Kontakt:
A co z filtrem kaskadowym? Bo nie widze na tych zdjęciach gdzie mógłbym ten filtr założyć :roll: I jaka będzie najlepsza wysokość tej pokrywy? I czy musi być chłodzenie? Wogóle co z tą elektroniką?

- WOJTEK
- Akwarysta
- Kontakt:
dużo pytań ;-)
1. otwór na kaskadę wycinasz z tyłu na odpowiednią wielkość
2. wysokość zależy od ciebie, byle świetlówki były nad taflą wody ok. 2 cm i kaskada się zmieściła
3. zależy jak z tą elektroniką, bo jesli na magnetycznych statecznikach, to chłodzenie wymagane, ale jeśli na elektronicznych to obędzie się bez, ale jesli masz zamiar podłączać tylko świetlówki o mocy 15W to żarówki energooszczędne o mocy 18W i po problemie, bo chłodzenia nie trzeba
4. o elektronice już napisałem w punkcie 3
1. otwór na kaskadę wycinasz z tyłu na odpowiednią wielkość
2. wysokość zależy od ciebie, byle świetlówki były nad taflą wody ok. 2 cm i kaskada się zmieściła
3. zależy jak z tą elektroniką, bo jesli na magnetycznych statecznikach, to chłodzenie wymagane, ale jeśli na elektronicznych to obędzie się bez, ale jesli masz zamiar podłączać tylko świetlówki o mocy 15W to żarówki energooszczędne o mocy 18W i po problemie, bo chłodzenia nie trzeba
4. o elektronice już napisałem w punkcie 3
-
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Czarek
Wojtek i mi sie bardzo przydaly twoje linki sam mam 2gie akwa 60 l ktore posluzy mi jako duzy kotnik dla ramirez ale szkoda mi wydawac 130 zloty na pokrywe wiec bede kombinowal z ta plyta
jestem tylko ciekaw czy dam rade bo akwa jest profilowane to troszke komplikuje ale jestem dobrej mysli lubie sobie majsterkowac :lol:

OBSADA
---112 l---
2 ramirezy
2 gurami zlote
2 gurami calujace
11 neonkow
2 danio
4 zalobniczki albinostyczne
1 sumik szklisty
3 krewetki
---60l---
15 maluchów ramirez
1 krewetka
1 glonojad
4 malusieńkie glonojady
---112 l---
2 ramirezy
2 gurami zlote
2 gurami calujace
11 neonkow
2 danio
4 zalobniczki albinostyczne
1 sumik szklisty
3 krewetki
---60l---
15 maluchów ramirez
1 krewetka
1 glonojad
4 malusieńkie glonojady
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 60
- Imię: CP
Witam
Ja robie z płyty meblowej, jest to tańszy sposób, PCV kosztuje 38zł za50\100 cm w Castoramie a do 60 \30 potrzebujesz takie dwie,
to wychodzi prawie na to samo co nowa pokrywa ,a tam już jakieś oświetlenie masz a tu musisz jeszcze kupować całą elektronikę.Płytę meblową mam za darmo :idea:
Kiedyś to PCV było tańsze
pozdrawiam :-)
Ja robie z płyty meblowej, jest to tańszy sposób, PCV kosztuje 38zł za50\100 cm w Castoramie a do 60 \30 potrzebujesz takie dwie,
to wychodzi prawie na to samo co nowa pokrywa ,a tam już jakieś oświetlenie masz a tu musisz jeszcze kupować całą elektronikę.Płytę meblową mam za darmo :idea:
Kiedyś to PCV było tańsze
pozdrawiam :-)
7xdanio
3xkosiarka(jeszcze parę dni)
1xzbrojnik
4xneon innesa
3xkirysek
2xpiskorek
1xżabka
1xbojowniczka
3xkosiarka(jeszcze parę dni)
1xzbrojnik