powtórka z rozrywki ...

Dzial poświęcony ogólnie akwariom slodkowodnym.

Moderator: ModTeam

Awatar użytkownika
Malprix
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 26
Imię: Maciek
Kontakt:

powtórka z rozrywki ...

Post autor: Malprix » 2007-10-20, 12:52

Witam,
jakiś czas temu pisałem, że zdechły mi rybki w akwarium, powodem tej śmierci były prawdopodobnie kamienie które pomimo wygotowania wsadziłem do akwa (przypomne że były to kamienie z łona natury).
Po tym zajściu wyczyściłem akwarium, żwir wygotowałem a co możliwe to sparzyłem wrzątkiem. Bardzo zależało mi na "większych" kamieniach w akwarium więc kupiłem w sklepie zoologicznym taki większy żwir, na opakowaniu pisało że nalezy go tylko przepłukać wodą, tak też zrobiłem. Dostałem Od sąsiadki parke black molly. Dziś rano sie budze a one obydwie pływają grzbietem do góry :( (moja poprzednia obsada zdechła po około 3 godzinach, a molinezje które teraz miałem po ok 2 dniach). Woda stała ok 1,5 - 2 tygodnie więc myśle że była dobrze odstana.
Jednak nadal nie wiem dlaczego moje ryby wciąz zdychają :/ Nie wiem czy znów trafiłem na jakies trefne kamienie czy co, podejżewam jeszcze zameczek i końcówke do napowietrzacza która daje kurtynę z bąbelków, gdyż strasznie ona śmierdzi jakąs gumą czy jakimś takim klejem nie wiem jak sklasyfikować ten zapach. Nic innego nie podejżewam bo prócz kamieni zameczku i końcówki do napowietrzacza nic nowego do akwa nie wsadzałem .
Prosze pomóżcie mi dojśc do tego co mogło zaszkodzić moim rybką bo nie mam ani czasu ani ochoty co 5 min wszystkiego myć gotować wyparzać :(
Z góry dzięki i pochwałka gdy ktoś pomoże mi rozwiązac tą zagadke
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
picia1992
Stały bywalec
Pojemność akwarium: 96
Imię: Piotrek
Kontakt:

Re: powtórka z rozrywki ...

Post autor: picia1992 » 2007-10-20, 13:18

Prawdopodobnie(napewno) ten zameczek coś wydziela do wody jak możęsz to go wyjmij i chyba powinno być w porządku. A jeśli nic to nie da to ktoś inny poleci inne rozwiązania.
Remember the name

Awatar użytkownika
maol
Moderator
Pojemność akwarium: 200
Imię: Marcin
Nazwisko: Olszewski

Post autor: maol » 2007-10-20, 13:40

Twoje ryby zabiła tym razem... nadgorliwość. Po czynnościach które wykonałeś (czyszczenie akwarium, wygotowywanie kamieni, płukanie żwirku) akwarium trzeba założyć od zera. To, że masz odstaną wodę, to dobrze, ale nie zastąpi startu i odstania akwarium, w którym musi wytworzyć sie mały ekosystem, ze zbilansowaną gospodarką azotową. Rybki padły - trudno, nie odstanie się. Potrzymaj teraz zbiornik pusty, bez ryb, z działającym filtrem, napowietrzaniem i oświetleniem przez ok. 2 tygodnie, i potem zacznij wpuszczać ryby od nowa. I będzie dobrze.

W akwarium nie ma nigdy potrzeby wygotowywania, wyjaławiania czy dezynfekcji czegokolwiek - no chyba że po naprawdę totalnych klęskach - ale są bardzo małe szanse że to kiedykolwiek Cię spotka. A to, co w akwarium wydaje nam się "brudne" to w większości pożyteczne kultury bakterii.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.

Złote ciacha come back :)

oleq_30
Zakręcony forumowicz
Pojemność akwarium: 160
Imię: Bogus³aw
Kontakt:

Post autor: oleq_30 » 2007-10-20, 13:43

sam sobie odpowiadasz smierdzaca czyms niezidentyfikowanym koncowka napowietrzacza i podejrzany zameczek , podaj parametry wody . używasz jakiś uzdatniaczy do wody w celu wytrącenia substancji szkodliwych i toksyn ?
./redir/http://www.e-akwarystyka.pl/topics ... .htm#92598 --- moje akwarium

./redir/http://aqwanarium.eakwarystyka.eu --- moja strona

Akwarysta trzeba się urodzić , akwarium kupić może każdy

Awatar użytkownika
maol
Moderator

Post autor: maol » 2007-10-20, 13:49

Bez przesady. To że końcówka napowietrzacza pachnie czymś nieznanym Malprixowi , nie oznacza, że jest trująca. A zameczek z czego ma być? Przecież sprzedają się takich tysiące i małe szanse że właśnie ten wykonano z trucizny. Po prostu ryby zostały wpuszczone do kompletnie niedojrzałego zbiornika - i tego nie przetrwały. Z reguły najprostsze wyjaśnienie jest prawdziwe.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.

Awatar użytkownika
Malprix
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: Malprix » 2007-10-20, 13:59

Nie używam żadnych uzdatniaczy, to może mi polecicie jakiś ?
No nie wiem czy to ten zamek, kupiłem go w zoologicznym wiec wychodze z zalozenia ze raczej nadaje sie do akwa no ale wiem ze roznie bywa.
No to teraz i tak musze wymienić wodę bo sie strasznie zaśmierdziała, chyba od tych ryb zdechłych chociaz no nie wiem z dnia na dzień zdechly przez noc to mozliwe zeby sie tak zaśmierdziała woda?

Ale zawsze, nawet gdy mialem mniejsze akwa wpuszczalem ryby godzina dwie po wlasniu wody do akwa i nigdy tak nie mialem ze zdychaly :(

arek91
Zainteresowany
Pojemność akwarium: 54
Imię: Arek
Nazwisko: Kurasz
Kontakt:

Post autor: arek91 » 2007-10-20, 15:33

Nie wiem czy to coś da, ale możesz spróbować wlać antychlor mała tubka około 6 zł kosztuje.

Awatar użytkownika
maol
Moderator

Post autor: maol » 2007-10-20, 16:06

Herezje, herezje, herezje... Jaki antychlor, jakie 2 godziny od wlania wody... Jaka wymiana wody bo jest "zaśmierdziała"... Odpuść, bo tylko sam szkodzisz swojemu zbiornikowy. On jest po prostu niedojrzały. Zostaw wszystko tak jak jest, widzisz po prostu proces dojrzewania akwarium, normalny i doskonale akwarystom znany. Poczekaj co najmniej tydzień a jeszcze lepiej dwa, i wtedy wpuść pierwsze ryby. Bez żadnych cudownych uzdatniaczy, wszystko będzie dobrze. Tylko trochę cierpliwości potrzeba... I nie ma innej drogi, każda inna będzie powodować dalsze problemy.

Awatar użytkownika
Malprix
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: Malprix » 2007-10-20, 21:21

Dobra, zostawie wodę na tydzień dwa i zobaczymy. Obyś miał racje

oleq_30
Zakręcony forumowicz
Pojemność akwarium: 160
Imię: Bogus³aw
Kontakt:

Post autor: oleq_30 » 2007-10-21, 12:39

maol pisze:Herezje, herezje, herezje... Jaki antychlor, jakie 2 godziny od wlania wody... Jaka wymiana wody bo jest "zaśmierdziała"... Odpuść, bo tylko sam szkodzisz swojemu zbiornikowy. On jest po prostu niedojrzały. Zostaw wszystko tak jak jest, widzisz po prostu proces dojrzewania akwarium, normalny i doskonale akwarystom znany. Poczekaj co najmniej tydzień a jeszcze lepiej dwa, i wtedy wpuść pierwsze ryby. Bez żadnych cudownych uzdatniaczy, wszystko będzie dobrze. Tylko trochę cierpliwości potrzeba... I nie ma innej drogi, każda inna będzie powodować dalsze problemy.
nie żebym się czepiał ale autor postu w pierwszym poście wyrażnie napisał że woda odstała 1,5 - 2 tygodnie
./redir/http://www.e-akwarystyka.pl/topics ... .htm#92598 --- moje akwarium

./redir/http://aqwanarium.eakwarystyka.eu --- moja strona

Akwarysta trzeba się urodzić , akwarium kupić może każdy

Awatar użytkownika
maol
Moderator

Post autor: maol » 2007-10-21, 17:54

To, że woda jest odstała, nie oznacza w żaden sposób że można od razu wpuścić do niej ryby. Odstawienie wody ma na celu ulotnienie sie przede wszystkim związków chloru. I w samej wodzie po jakichś 24 - 48h nic sie dalej nie dzieje. Proces dojrzewania zbiornika dotyczy nie tylko wody, ale całego ekosystemu. Czyli wody, bakterii, pierwotniaków, glonów itp. I samo odstanie wody, bez znaczenia jak długo, nic nie da - dojrzeć musi całe akwarium. Nie ma od tego odwrotu, chyba ze chce się mieć szybko dużo martwych ryb.

ODPOWIEDZ