coś zabija mi rybki, prosze o pomoc

Dzial poświęcony ogólnie akwariom slodkowodnym.

Moderator: ModTeam

Mlody
Zainteresowany
Pojemność akwarium: 112
Imię: Patryk

coś zabija mi rybki, prosze o pomoc

Post autor: Mlody » 2007-10-22, 16:42

Z góry przepraszam jeśli pisze nie w tym dziale, jest to mój pierwszy post na tym forum.

Posiadam ok. 3lat akwarium 112l
jakieś 2tyg temu do 3kirysków albinosów, 2drewniaków, 2żałobniczek, kyriśnika,2zbrojników niebieskich, http://www.akwarium.net.pl/adv/gietkozab.jpg (nie wiem jak to sie zwie)

dokupiłem:
5molinezji black Molly, 2kiryski albinosy, 3mieczyki, 4Gurami Mozaikowe, Bojownik Syjamski, 15neonów czerowonych, 5Ramirezów.

na drugi dzień zauważyłem że 2neonki są poobgryzane, a jeden pływał martwy przy filtrze.
na początku stawiałem na bojownika ponieważ inne rybki nie są agresywne. Poczekałem i na drugi dzień mój bojownik miał poobgryzane płetwy i pływał martwy :(

doradzono mi abym wywalił opaczka, po 1 nocy było dobrze, 0 strat, dokupilem neonków i 2go bojownika. Po 3dniach sytuacja sie powtórzyła, parę neonków częściowo obdartych i znów to samo z bojownikiem =/

jedna moja sugestia co do neonków - zauważyłem ze gdy zgaszę swiatło to neonki rozproszają sie i wplywaja w kazdy zakamarek akwarium i mogą być ofiarą filtra, mam fluval 204 zew. i często znajduje ciała neonków wlasnie przy rórce ktora zassysa wode.

Ale mysle ze to nie filtr ponieważ wyrażnie widać ze coś je obgryza. Nie wiem co robić, bardzo prosze o pomoc. Z góry dziękuje.

Awatar użytkownika
Gosia
Zainteresowany
Pojemność akwarium: 160
Kontakt:

Re: coś zabija mi rybki, prosze o pomoc

Post autor: Gosia » 2007-10-22, 17:17

Choroba odpada, filtr tak samo, ja bym postawiła na ramirezy mozliwe ze one mogą atakować ryby no chyba ze sa małe o juznie wiem co innego mogło by to być.

Mlody
Zainteresowany

Post autor: Mlody » 2007-10-22, 17:36

ehh chyba najprostrzym rozwiązaniem będzie zrezygnowanie z neonków i bojownika =/ =[
strasznie dziwna sytuacja, w zasadzie to 3ramirezy są jeszcze młode a 2średnie.

Nie spodziewałbym sie tego po ramirezach(jeśli to one) miałem kiedyś młode gupiki i przy tym 2duże ramirezy i nigdy nie było takich sytuacji...nie wiem już co zrobić =/

croc
Zakręcony forumowicz
Pojemność akwarium: 25
Imię: Grzegorz

Post autor: croc » 2007-10-22, 18:22

Ramirezy. U mnie inne pielęgniczki tez skatowały bojownika, ale w porę go odłowiłem. Innych ryb nie atakowały, a jedynie przepędzały.

Mlody
Zainteresowany

Post autor: Mlody » 2007-10-22, 18:31

No cóż więc wygląda na to że to ramirezy podgryzają mi te neonki =/
Wielkie dzięki za pomoc:)

ODPOWIEDZ