Wczoraj zdechl mi sumik rekinowy, najpierw plywal dziwnie jakby mial bezwladna lewa strone, unosil sie na wodzie i wkoncu na dnie zdechl, teraz (dzis) molinezja ma problemy z plywaniem, plywa do gory brzuchem machajac tylko pletwami piersiowymi, co moze byc przyczyna tego??
maol:
zmieniam tytuł na czytelny
Ryby padają z nieznanej przyczyny - pomocy!
Moderator: ModTeam
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Mateusz
Ryby padają z nieznanej przyczyny - pomocy!
Ostatnio zmieniony 2007-10-23, 17:57 przez frenchmen, łącznie zmieniany 1 raz.
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
Re: Ryby padają z nieznanej przyczyny - pomocy!
A coś więcej o całym zbiorniku? Wielkość, obsada i ilość ryb, temperatura, parametry wody, szczegóły o założeniu akwarium?
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

-
- Nowicjusz
Skald ryb: 2 gupiki, neon, welon, niezyjacy sumik i ledwo zywa molinezja, poj. aq 50l, zalozone pod koniec sierpnia tego roku, temp 23-25 st C, niektorym roslinom butwija liscie.
- maol
- Moderator
Obstawiam, że problemem jest bardzo wysoki poziom NO3, spowodowane tragicznym doborem obsady. Welon...to sprawca tragedii. Jego szybka przemiana materii jest wg mnie "trucizną".
Proponuję:
- podmienić natychmiast 30% wody - to pomoże rybom przeżyć
- jak najszybciej pozbyć się welona. To dla niego za mały zbiornik, poza tym to jest ryba zimnolubna!!!! W żaden sposób nie nadaje sie do tego zbiornika
- jeżeli masz taką możliwość, tym razem sie złamię, dać preparat typu Toxivec SERY lub AquaClear - to zwiąże natychmiast szkodliwe związki azotowe do czasu rozwiązania problemu. Nie jest to lekarstwo, a tylko działanie doraźne.
- filtr - działa bez przerwy? Jest właściwie czyszczony?
Potem - trzeba ustabilizować zbiornik, właściwie dbać o filtr i odpowiednio podmieniać wodę. I będzie dobrze.
BTW, - jeden neon to o kilka sztuk za mało. To ryba stadna.
Proponuję:
- podmienić natychmiast 30% wody - to pomoże rybom przeżyć
- jak najszybciej pozbyć się welona. To dla niego za mały zbiornik, poza tym to jest ryba zimnolubna!!!! W żaden sposób nie nadaje sie do tego zbiornika
- jeżeli masz taką możliwość, tym razem sie złamię, dać preparat typu Toxivec SERY lub AquaClear - to zwiąże natychmiast szkodliwe związki azotowe do czasu rozwiązania problemu. Nie jest to lekarstwo, a tylko działanie doraźne.
- filtr - działa bez przerwy? Jest właściwie czyszczony?
Potem - trzeba ustabilizować zbiornik, właściwie dbać o filtr i odpowiednio podmieniać wodę. I będzie dobrze.
BTW, - jeden neon to o kilka sztuk za mało. To ryba stadna.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

-
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Micha³
- Kontakt:
napisz jakie chciałbys rybki to pomozemy z obsada ale nie kupuj już sema rekiniego bo 50l akwa to dla niego sloik
112L
2 glonojady
2 gurami mozaikowe
2 kiryśniki czarnoplame
2 kosiarki
64L
red cherry, babulti, amano
2 glonojady
2 gurami mozaikowe
2 kiryśniki czarnoplame
2 kosiarki
64L
red cherry, babulti, amano
-
- Nowicjusz
teraz mam w aq 50l 5 gupików i z 5 szt. narybku. Jaka bedzie dla nich optymalna temp? Kupilem takze preparat do wiazania zwiazkow azotowych polecony wczesniej przez Maola , tylko nie jestem pewien czy sprzedawca dal mi dobry bo otrzymalem AQACID do zakwaszania wody (korekta pH)??
- maol
- Moderator
taaaaaa.... wierzmy sprzedawcom do bólu. Preparat miał wiązać związki azotowe, a będzie korygował ph. Dla mnie sprawa nie wymaga dalszego rozwoju, proszę kierować się swoim rozsądkiem.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back