odpowiednie GH i KH
Moderator: ModTeam
odpowiednie GH i KH
Jaka jest optymalne GH i KH wody dla akwarium roślinnego z neonami czerwonymi? Moja woda ma GH 11 i KH 7. Zastanawiam się nad zakupem filtra RO. Jeśli bym mieszał wodę to czy niskie KH nie będzie powodowało dużego wahania pH przy podawaniu CO2? NP jeśli lałbym 50-50 to otrzymałbym wartość GH 5 i KH 2.
- D4ni3l
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 240
- Imię: Daniel
- Kontakt:
Re: odpowiednie GH i KH
kH=0, gH=5. Myślę, że to będą odpowiednie parametry dla roślin i neonów.Tom_Scavo pisze:Jaka jest optymalne GH i KH wody dla akwarium roślinnego z neonami czerwonymi? Moja woda ma GH 11 i KH 7
Właśnie dzięki filtrowi bez problemu uzyskasz kH=0, a gH uregulujesz poprzez dodanie siarczanu wapnia i siarczanu magnezu.Tom_Scavo pisze:Zastanawiam się nad zakupem filtra RO
Z wodą każdy pokombinować musi sam. Ja miałem z tym ogromne problemy. W moim przypadku stosowanie CO2 i twardość węglanowa na poziomie =0dKH sprawia, iż pH maleje do 4,5 jednakże moje ryby na tym nie cierpią.Tom_Scavo pisze:Jeśli bym mieszał wodę to czy niskie KH nie będzie powodowało dużego wahania pH przy podawaniu CO2? NP jeśli lałbym 50-50 to otrzymałbym wartość GH 5 i KH 2.
Jeżeli będziesz lał 100% RO+CaSO4+MgSO4 (ilość zależna jakie chcesz gH uzyskać)
i dawał płaską łyżeczkę sody oczyszczonej (na 200l wody) przy każdej podmianie wody pH nie powinno się bardzo wachać. Z moich doświadczeń wynika, iż woda ta utrzymuję pH w granicach (6,8-6,2).
Pozdrawiam!
Niektórym od władzy odbija... cóż poradzić.
-
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 25
- Imię: Grzegorz
a ja trzymam kH na poziomie 3-4, mam 0,75W/l, CO2 i rośliny pięknie rosną. Fotosynteza ma postać wizualną. pH utrzymuje się na poziomie 6,8-7,0
Nie wiem jak by to było przy kH=0, ale i tak efekty są już w pełni zadowalające.
Nie wiem jak by to było przy kH=0, ale i tak efekty są już w pełni zadowalające.
Nie lepiej będzie utrzymać twardość węglowodanową na poziomie 3-4 tak jak ma Croc, żeby mieć bufor? Jeśli przy twardości 0 zostawię na noc CO2 to chyba dość drastycznie spadnie mi pH. No chyba, że się mylę.
Mam jeszcze takie pytania:
Czy jeśli preparuje się wodę w stosunku 50-50 lub 70(RO)-30(kran) to trzeba ją doprawiać czymś?
Skąd wziąć me związki, które wymieniłeś?
Mam jeszcze takie pytania:
Czy jeśli preparuje się wodę w stosunku 50-50 lub 70(RO)-30(kran) to trzeba ją doprawiać czymś?
-
- Przyjaciel forum
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Grzegorz
Od lat juz nie zawracam sobie glowy z zatwardzaniem wody weglanami. Moje Kh jest na zerze (rosliny nie potrzebuja kH), dozuje CO2 z butli. Nie mierze pH. Rosliny i ryby od lat maja sie dobrze. Trzymam neony i palety. Utrzymywanie kH ma sens w akwariach bez nowozenia CO2. Niektore rosliny (np. nurzance) potrafia pobierac wegiel z rozpuszczonych weglanow.
- D4ni3l
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 240
- Imię: Daniel
- Kontakt:
Raczej nie trzeba. Chyba, że gH spadnie poniżej 2.. wtedy CaSO4 i MgSO4.. gdzie znajdziesz te związki ? Chociażby na allegro.. lub w hurtowni z chemią (trzeba prowadzić działalność)Tom_Scavo pisze:Czy jeśli preparuje się wodę w stosunku 50-50 lub 70(RO)-30(kran) to trzeba ją doprawiać czymś?
ps: oczywiście nawozić trzeba

Niektórym od władzy odbija... cóż poradzić.