https://www.extramagazynyenergii.pl/podkarpackie/

odpowiednie GH i KH

Tematy dotyczące wody w naszych akwariach.

Moderator: ModTeam

Tom_Scavo

odpowiednie GH i KH

Post autor: Tom_Scavo » 2007-10-30, 19:19

Jaka jest optymalne GH i KH wody dla akwarium roślinnego z neonami czerwonymi? Moja woda ma GH 11 i KH 7. Zastanawiam się nad zakupem filtra RO. Jeśli bym mieszał wodę to czy niskie KH nie będzie powodowało dużego wahania pH przy podawaniu CO2? NP jeśli lałbym 50-50 to otrzymałbym wartość GH 5 i KH 2.

Awatar użytkownika
D4ni3l
Zakręcony forumowicz
Pojemność akwarium: 240
Imię: Daniel
Kontakt:

Re: odpowiednie GH i KH

Post autor: D4ni3l » 2007-10-30, 21:57

Tom_Scavo pisze:Jaka jest optymalne GH i KH wody dla akwarium roślinnego z neonami czerwonymi? Moja woda ma GH 11 i KH 7
kH=0, gH=5. Myślę, że to będą odpowiednie parametry dla roślin i neonów.
Tom_Scavo pisze:Zastanawiam się nad zakupem filtra RO
Właśnie dzięki filtrowi bez problemu uzyskasz kH=0, a gH uregulujesz poprzez dodanie siarczanu wapnia i siarczanu magnezu.
Tom_Scavo pisze:Jeśli bym mieszał wodę to czy niskie KH nie będzie powodowało dużego wahania pH przy podawaniu CO2? NP jeśli lałbym 50-50 to otrzymałbym wartość GH 5 i KH 2.
Z wodą każdy pokombinować musi sam. Ja miałem z tym ogromne problemy. W moim przypadku stosowanie CO2 i twardość węglanowa na poziomie =0dKH sprawia, iż pH maleje do 4,5 jednakże moje ryby na tym nie cierpią.
Jeżeli będziesz lał 100% RO+CaSO4+MgSO4 (ilość zależna jakie chcesz gH uzyskać)
i dawał płaską łyżeczkę sody oczyszczonej (na 200l wody) przy każdej podmianie wody pH nie powinno się bardzo wachać. Z moich doświadczeń wynika, iż woda ta utrzymuję pH w granicach (6,8-6,2).

Pozdrawiam!
Niektórym od władzy odbija... cóż poradzić.

croc
Zakręcony forumowicz
Pojemność akwarium: 25
Imię: Grzegorz

Post autor: croc » 2007-10-30, 23:11

a ja trzymam kH na poziomie 3-4, mam 0,75W/l, CO2 i rośliny pięknie rosną. Fotosynteza ma postać wizualną. pH utrzymuje się na poziomie 6,8-7,0
Nie wiem jak by to było przy kH=0, ale i tak efekty są już w pełni zadowalające.

Tom_Scavo

Post autor: Tom_Scavo » 2007-10-30, 23:29

Nie lepiej będzie utrzymać twardość węglowodanową na poziomie 3-4 tak jak ma Croc, żeby mieć bufor? Jeśli przy twardości 0 zostawię na noc CO2 to chyba dość drastycznie spadnie mi pH. No chyba, że się mylę.
Mam jeszcze takie pytania:
Czy jeśli preparuje się wodę w stosunku 50-50 lub 70(RO)-30(kran) to trzeba ją doprawiać czymś?
Skąd wziąć me związki, które wymieniłeś?

Slanter
Przyjaciel forum
Pojemność akwarium: 0
Imię: Grzegorz

Post autor: Slanter » 2007-10-31, 00:55

Od lat juz nie zawracam sobie glowy z zatwardzaniem wody weglanami. Moje Kh jest na zerze (rosliny nie potrzebuja kH), dozuje CO2 z butli. Nie mierze pH. Rosliny i ryby od lat maja sie dobrze. Trzymam neony i palety. Utrzymywanie kH ma sens w akwariach bez nowozenia CO2. Niektore rosliny (np. nurzance) potrafia pobierac wegiel z rozpuszczonych weglanow.

Awatar użytkownika
D4ni3l
Zakręcony forumowicz
Pojemność akwarium: 240
Imię: Daniel
Kontakt:

Post autor: D4ni3l » 2007-10-31, 22:13

Tom_Scavo pisze:Czy jeśli preparuje się wodę w stosunku 50-50 lub 70(RO)-30(kran) to trzeba ją doprawiać czymś?
Skąd wziąć me związki, które wymieniłeś?
Raczej nie trzeba. Chyba, że gH spadnie poniżej 2.. wtedy CaSO4 i MgSO4.. gdzie znajdziesz te związki ? Chociażby na allegro.. lub w hurtowni z chemią (trzeba prowadzić działalność)

ps: oczywiście nawozić trzeba :)
Niektórym od władzy odbija... cóż poradzić.

ODPOWIEDZ