Nietypowe ogromne akwarium
Moderator: ModTeam
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
Re: Nietypowe ogromne akwarium
No to po kolei. Oświetlenie z góry gdyż tak jest najlepiej. Oczywiście, jak dasz lampy z boków, też może być, ale po pierwsze wygląda to bardzo nienaturalnie i moim daniem brzydko, po drugie, ryby tego bardzo nie lubią. Oświetlenie poprzez lampy z ogrodu wygląda sensownie, tyle że akwarium wymaga lamp umieszczonych blisko, tak aby docierał do nich "pełny" strumień świetlny - a trzeba pamiętać że maleje on w sześcianie odległości... Czyli, po ludzku mówiąc, żeby mieć właściwie oświetlone akwarium, tak żeby coś w nim nam rosło, a nie tylko gniło, lampy umieszczone pod sufitem ogrodu zimowego musiałyby mieć wielokrotnie wyższą moc niż lampy stosowane bezpośrednio przy akwarium (pewnie z kilkadziesiąt razy).
Po drugie:
Czyli podmiany planujesz robić - znaczy się OK.
I po trzecie:
Sięgną. Koszty zbiornika i stelaża do niego będą olbrzymie. Zacytuję tu Daltara, który wykonywał "typowy" prostokątny zbiornik 1500l :
"(...)
- Podstawa oraz konstrukcja stalowa, ocynkowana - 8500 zł. ( cena sprzed ponad 2 lat )
- Szklany zbiornik z szyb grubości 19 mm. - 11000 zł (całkowity koszt - cena sprzed ponad 2 lat ) (...)"
Czyli ok. 20 tys., przy założeniu samodzielnego wykonania... Ty planujesz zbiornik ponad dwa razy większy, i wyższy (co oznacza wyższe ciśnienie) - co spowoduje konieczność znacznie grubszego szkła. I znacznie mniej typowy - z problemami o których tu mówiłem, łączącymi się również z samym jego wykonaniem. Pamiętaj, ze sama woda w nim ma ważyć ok. trzy i pół tony, plus ciężar samego zbiornika (może być drugie tyle), podłoża, skał itp. Może razem być i 10 ton. To nie jest prosty i łatwy do wykonania stelaż, i nie zrobi tego pierwszy lepszy Kazio ze spawarką. Również tak grube szkło jest problemem - zwykle trzeba je zamawiać bezpośrednio w hucie... Stawiam na zamknięcie się kosztów samego zbiornika i stelaża w jakichś 40-50 tys. Do tego koszty filtracji, osprzętu, podłoża, tła, rybek, zbiorników dodatkowych, oświetlenia, roślin itp.... jeszcze ze 20 tys. Plus inne koszty np. postawienie odpowiedniej ściany. Lub osprzęt do nurkowania. I 100 tys. sie uzbiera... Oczywiście, jak sie jest bogatym, można próbować. Ale, jeżeli mogę coś zasugerować, bardziej typowy zbiornik byłby tańszy i prostszy. I realniejszy.
Po drugie:
Czyli podmiany planujesz robić - znaczy się OK.
I po trzecie:
Sięgną. Koszty zbiornika i stelaża do niego będą olbrzymie. Zacytuję tu Daltara, który wykonywał "typowy" prostokątny zbiornik 1500l :
"(...)
- Podstawa oraz konstrukcja stalowa, ocynkowana - 8500 zł. ( cena sprzed ponad 2 lat )
- Szklany zbiornik z szyb grubości 19 mm. - 11000 zł (całkowity koszt - cena sprzed ponad 2 lat ) (...)"
Czyli ok. 20 tys., przy założeniu samodzielnego wykonania... Ty planujesz zbiornik ponad dwa razy większy, i wyższy (co oznacza wyższe ciśnienie) - co spowoduje konieczność znacznie grubszego szkła. I znacznie mniej typowy - z problemami o których tu mówiłem, łączącymi się również z samym jego wykonaniem. Pamiętaj, ze sama woda w nim ma ważyć ok. trzy i pół tony, plus ciężar samego zbiornika (może być drugie tyle), podłoża, skał itp. Może razem być i 10 ton. To nie jest prosty i łatwy do wykonania stelaż, i nie zrobi tego pierwszy lepszy Kazio ze spawarką. Również tak grube szkło jest problemem - zwykle trzeba je zamawiać bezpośrednio w hucie... Stawiam na zamknięcie się kosztów samego zbiornika i stelaża w jakichś 40-50 tys. Do tego koszty filtracji, osprzętu, podłoża, tła, rybek, zbiorników dodatkowych, oświetlenia, roślin itp.... jeszcze ze 20 tys. Plus inne koszty np. postawienie odpowiedniej ściany. Lub osprzęt do nurkowania. I 100 tys. sie uzbiera... Oczywiście, jak sie jest bogatym, można próbować. Ale, jeżeli mogę coś zasugerować, bardziej typowy zbiornik byłby tańszy i prostszy. I realniejszy.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: radek
Trochę mnie zaskakujesz informacjami o możliwym braku światła w tymże akwarium. Do tej pory spotyklałem się z opiniami, że będzie światła za dużo. Ale nie ma problemu. Spróbuję temu zaradzić.maol pisze:Oświetlenie poprzez lampy z ogrodu wygląda sensownie, tyle że akwarium wymaga lamp umieszczonych blisko, tak aby docierał do nich "pełny" strumień świetlny - a trzeba pamiętać że maleje on w sześcianie odległości... Czyli, po ludzku mówiąc, żeby mieć właściwie oświetlone akwarium, tak żeby coś w nim nam rosło, a nie tylko gniło, lampy umieszczone pod sufitem ogrodu zimowego musiałyby mieć wielokrotnie wyższą moc niż lampy stosowane bezpośrednio przy akwarium (pewnie z kilkadziesiąt razy).
Szyby P4 ok 200 zł za m². Spawanie kątowników ze stali nierdzewnej ok 500-1000 zł (110 za roboczogodzinę). Akwarium ma stać na podłodze (wypoziomowanej), podstawy nie potrzebuje.Zacytuję tu Daltara, który wykonywał "typowy" prostokątny zbiornik 1500l :
[...]
Czyli ok. 20 tys., przy założeniu samodzielnego wykonania
Strop był projektowany od początku na takie akwarium. Pierwotnie miał mieć wytrzymałość 10 T, po przeróbkach wytrzymałość sięga 70 T
- maol
- Moderator
Szyba P4 o której piszesz jest ze 3x za słaba. Bo P4 to tylko wytrzymałość na udar, określana chyba dla standardowej szyby o grubości 9,8 mm o ile wiem. Tak szyba strzeli w momencie nalania wody,bo w akwarium nie ma udarów - jest za to olbrzymi nacisk statyczny... Spytaj sie o taka szybę o grubości 25-30 mm, wyjdzie pewnie ze 2000 za m2... a nie wiem, czy i tak nie będzie za cienka. Co do braku podstawy - ok, może stać bezpośrednio na takim stropie. O świetle napisz więcej jak to widzisz - bo na razie to zgadujemy jak to ma wyglądać.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

-
- Nowicjusz
- Imię: thewald
moim zdaniem zbiornik moze być bardzo interesujacym obiektem do zbudowania wspaniałej podwodnej groty lub jaskini wodnej jakich sporo na naszej Ziemi ze nie wspomnę o jaskiniach w których żyją znane wszystkim lustrzenie jaskiniowe czyli ślepce jaskiniowe, zabudować to można np. skałami; chciałbym zobaczyć coś tak niesamowitego w realu a wydaje mi się że byłoby to bardziej prawdziwe niż klasyczny akwen otwarty; inne biotopy tez można odwzorować tylko trzeba to dobrze przemyśleć; konstrukcyjnie do wykonania a że trochę wiecej zabawy to wiadomo w końcu nie jest to normalny standardowy baniak; odnośnie filtracji to nie ma znaczenia kształt zawsze można bez problemu wywiercić otwory w dnie i orurować tak ze wszelkie nieczystości będą na bieżaco usuwane, podobnie można zrobić obieg wody w dolnych partiach... powodzenia
pozdr.
thewald
pozdr.
thewald
- maol
- Moderator
Filtracja i obieg wody jest akurat najmniejszym problemem w takich zbiornikach.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

-
- Nowicjusz
no właśnie, do tego lampa HQI 400W i problem zasadniczego oświetlenia odpada a efekt wprost nieziemski jak polecą refleksy do dna, reszta może być na zaszadzie refleksji od jasnej skały ustawionej pod kątem 45st. jezeli ma być to podwodna grota [ewentualnie zastosowania zewnętrznego lustra lup oświetlenia zewnętrznego czyli zero kosztu bo nie podejrzewam żeby ktoś w takim baniaku chciał robić typowy roślinny pejzaż zaś podmiana wody to poprostu standard po wykonaniu orurowania
- maol
- Moderator
400W to za mało, jeżeli mają tam być rośliny. Akwarium ma mieć prawie 2 m głębokości, na dno już prawie nic nie dotrze. Do "zagięcia" tym bardziej. A pomysł z grotą i ślepcami jaskiniowymi bardzo mi się podoba.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

-
- Nowicjusz
Głębokość wody nie będzie "prawie 2 m". Od podłogi do końca lustra to ok 180. Trzeba odjąć warstwę podłoża, ok 30 cm.
Nad niższą częścią też ma być lampa oświetlająca.
Bardzo proszę o konkretną grubość szkła (ew poliwęglanu, czy czegoś tam) jaka ma wytrzymać ten napór wody.
Mniej więcej 3 m od wiekszej części będzie przezroczysty dach (znaczy dach już jest) krytu poliwęglanem komorowym. Kierunek południowy. Ew bezpośrednie słońce można łatwo zasłonić.
W ogrodzie zimowym ma być automatyczne podlewanie, konretnie zamgławianie storczyków. Nie ma żadnego problemu, żeby do podlewania była brana woda z dna akwarium, ubytek uzupełniony demineralizowaną.
Nad niższą częścią też ma być lampa oświetlająca.
Bardzo proszę o konkretną grubość szkła (ew poliwęglanu, czy czegoś tam) jaka ma wytrzymać ten napór wody.
Mniej więcej 3 m od wiekszej części będzie przezroczysty dach (znaczy dach już jest) krytu poliwęglanem komorowym. Kierunek południowy. Ew bezpośrednie słońce można łatwo zasłonić.
W ogrodzie zimowym ma być automatyczne podlewanie, konretnie zamgławianie storczyków. Nie ma żadnego problemu, żeby do podlewania była brana woda z dna akwarium, ubytek uzupełniony demineralizowaną.
- maol
- Moderator
... czyli słup wody będzie miał jakieś 170 cm. Bo podłoże też do wysokości słupa trzeba wliczyć. Dla akwarium o wysokości 100cm zaleca się szkło nie cieńsze niż 15 mm. Dla większych - nie znam dokładnych danych, nikt tego normalnie nie robi, ale stawiam, że ze 25mm co najmniej. Albo i 30 dla bezpieczeństwa. To już jest naprawdę poważny słup wody... Przy takim akwarium można by sie pokusić o szkło hartowane, a nie float, co pozwoliłoby na trochę mniejszą grubość, ale cenowo wyjdzie pewnie na to samo, jak nie drożej. Jak to zwykle przy tak dużych zbiornikach, szczególnie o nietypowym kształcie bywa - praktyczny eksperyment wykaże prawdziwość założeń - dlatego nie należy w tym miejscu oszczędzać żeby nie obudzić się w gigantycznej kałuży.
BTW, konstrukcja będzie miała dwa słabe punkty - pierwszy na "zgięciu",bo tam oprócz wody trzeba też przewidzieć nacisk górnej pionowej szyby. I drugi punkt, dno dokładnie poniżej - bo w tym miejscu będzie duży "uskok" siły. Nie wiem, czy dno dzielone nie byłoby wskazane w takim zbiorniku.
...i tak jak wcześniej pisałem - obieg wody i wykorzystanie wody "ściekowej" będzie najmniejszym problemem.
BTW, konstrukcja będzie miała dwa słabe punkty - pierwszy na "zgięciu",bo tam oprócz wody trzeba też przewidzieć nacisk górnej pionowej szyby. I drugi punkt, dno dokładnie poniżej - bo w tym miejscu będzie duży "uskok" siły. Nie wiem, czy dno dzielone nie byłoby wskazane w takim zbiorniku.
...i tak jak wcześniej pisałem - obieg wody i wykorzystanie wody "ściekowej" będzie najmniejszym problemem.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

-
- Nowicjusz
Szkło hartowane pikington ma 19 mm. Podobno mogą robić do 25 mm, ale nie wiem, czy to robią w Polsce. Widziałęm oferty szkła 30 mm, nie wiem jakie rozmiary wchodzą w rachubę, bo mowa była o blatach do stołów.
Na zagięciu będzie kątownik. I pionowa i pozioma tafla będą się opierały na kątowniku.
We Wrocławiu jest akwarium o wysokości ścian ok 2 m. Jeszczee nie dotarłem do wykonawców.
Dno planuję wylane z żywicy epoksydowej.
CZy tafle z poliwęglanu nie byłyby lepsze? Są co prawda mniej przezierne, lecz lżejsze i łatwiej dostępne.
Na zagięciu będzie kątownik. I pionowa i pozioma tafla będą się opierały na kątowniku.
We Wrocławiu jest akwarium o wysokości ścian ok 2 m. Jeszczee nie dotarłem do wykonawców.
Dno planuję wylane z żywicy epoksydowej.
CZy tafle z poliwęglanu nie byłyby lepsze? Są co prawda mniej przezierne, lecz lżejsze i łatwiej dostępne.
- maol
- Moderator
Akwarium o wysokości 2m jakie widziałeś we Wrocku to pewnie akwa w Arkadach? Jak tak, to muszę cie zmartwić - tafle akrylu do jego wyrobu robiła firma w ...Stanach - jedyna na świecie, która podjęła się ich wyróbu. Kosztowały majątek, ważą po ponad 5 ton każda, a do ustawiania zbiornika wykorzystywano śmigłowiec. LCcorp (właściciel budynku) nie zdradziła kosztów, ale z tzw. dobrego źródła wiem, ze koszt samego akwarium czyli szkła zamknął się w 3 milionach euro...
Szyba 19mm przy słupie wody rzędu 1,7m pęknie natychmiast - o ile wytrzymają łączenia na tak małych powierzchniach. Nie mam żadnego doświadczenia z poliwęglanem - ale problemy będą podobne. ZTCW poliwęglan jest również mniej sztywny - co znacznie utrudniłoby konstrukcję, o ile nie uczyniło jej niemożliwym... Nie wiem jak zachowa się dno z żywicy - to już zupełny eksperyment...
Naprawdę nie chcę Cię zniechęcać, ale łatwo i tanio na pewno nie będzie. I serio zastanowiłbym sie nad bardziej typowym zbiornikiem.
Szyba 19mm przy słupie wody rzędu 1,7m pęknie natychmiast - o ile wytrzymają łączenia na tak małych powierzchniach. Nie mam żadnego doświadczenia z poliwęglanem - ale problemy będą podobne. ZTCW poliwęglan jest również mniej sztywny - co znacznie utrudniłoby konstrukcję, o ile nie uczyniło jej niemożliwym... Nie wiem jak zachowa się dno z żywicy - to już zupełny eksperyment...
Naprawdę nie chcę Cię zniechęcać, ale łatwo i tanio na pewno nie będzie. I serio zastanowiłbym sie nad bardziej typowym zbiornikiem.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

-
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 25
- Imię: Grzegorz
3 mln EUR, mówisz? :-D . Poprzeczka poszła w górę. A już myślałem, że rekord Daltara przez jakiś czas będzie "on top".
- maol
- Moderator
3 mln euro za samo "szkło". Całość akwarium kosztowała... nie wiem nawet ile. Sądzę, że razem z kosztami transportu, sprzętu, budowy to ze 2x tyle. To jedno z największych typowych akwariów na świecie ( nie licząc oceanariów), to co się dziwić :-)
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

-
- Nowicjusz
akurat żadnego uskoku ciśnienia na dno nie będzie bo ciśnienie rozejdzie sie równomiernie po dnie, a skoro ma być zywicowane to zupełnie odpada jego problem, boczki zatem można zrobić ze zwykłego szkła np. z kilku szyb 12-15mm żywicowanych ze sobą, w tym przypadku to chyba dość tanie rozwiązanie, odnosnie mocy swiatła trudno wyrokować podobnie jak i o grubości szkła nie znając pozostałych wymiarów akwy, poza tym z uwagi na wysokość akwy zapewne nie będa trzymane rośliny o wysokim zapotrzebowaniu na światło [chyba ze na światło naturalne], całkiem sensownie można chodować rośliny wysokie w częsci "kominowej" np. nurzańce których górne powierzchnie liści osiągające ponad 1m długości spokojnie "wyciągną" światło dla siebie
pozdr.
thewald
pozdr.
thewald
- maol
- Moderator
To rozwiązanie zdecydowanie popieram. Będzie nawet wytrzymalsze niż pojedyncza gruba szyba - jak każdy laminat :-)thewald pisze:boczki zatem można zrobić ze zwykłego szkła np. z kilku szyb 12-15mm żywicowanych ze sobą,
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back