Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Kupiłem kilka skałek w sklepie zoologicznym i mają one dwa kolory, ten taki rdzawy mnie niepokoi, bo nie wiem, czy powinien być- sami ocencie- fotki poniżej.
U mnie w mieście jest tego mnóstwo. Ile kto chce i bardzo łatwo dostępne. Wystarczy przejść się do lasu i jest tego nieograniczona ilość. Tak, mam pewność, że to czysty bazalt.
Jutro pójdę na spacer to zrobię pare zdjęć i wrzucę do tego tematu
jakim cudem bazalt leży u ciebie w lesie? to skała pochodzenia wulkanicznego. W Polsce to chyba tylko głeboko pod ziemią z zamierzchłych czasów.
Czy ktoś jeszcze może potwierdzić wystepowanie bazaltu w Polsce?
sory ze odswierzam stary temat ale o ile sie nie yle to bazalt nie jest w postaci lupkow.jest to skala zbyt twarda kruszy sie po silnym uezenie raczej "kanciasto" czarne lupki to raczej jakis bitumiczne by byly.walnij w to pare razy mlotkiem i powachaj jak bezie zapach taki jakby siareczki, o ile sie nei myle to chyab siarki, to znaczy ze to lupek bitumiczny. a skaly wulkaniczne zadko ale napewno wystepuja na powierzchni w polsce ;]