Napowietrzacz do 130 L
Moderator: ModTeam
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 0
- Kontakt:
Napowietrzacz do 130 L
Tak jak w temacie jaki kupić do baniaka 130 L bo już sam nie wiem proszę o pomoc..
- ktosik17
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: grzegorz
- Nazwisko: jaskulski
- Kontakt:
Re: Napowietrzacz do 130 L
ja mam akwarium 112l i mam napowietrzacz fanfilter plus fan-3 jest to pompka z filtrem do alwariów o poj 150-250l polecam
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
a może po prostu deszczownica? to lepsze rozwiązanie...
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

- ktosik17
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: grzegorz
- Nazwisko: jaskulski
- Kontakt:
ja deszczownicy niestety nie mialem w komplecie. dlaczego myslisz ze to lepsze rozwiazanie
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
Generalnie - dobre rozwiązanie to każde, które powoduje ruch powierzchni wody. To przez niego woda się napowietrza, nie przez "bąbelki". A deszczownica to jedno z najskuteczniejszych rozwiązań, jednocześnie najprostsze i najtańsze.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

-
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 25
- Imię: Grzegorz
budowa deszczowni nie jest trudna. Wystarczy rurka o średnicy 1-1.5cm. Wiercimy otwory o średnicy 2-3mm co 2-3 cm. Kupujemy uchwyty z przyssawkami (5zł). I w zasadzie już. Tak zbudowaną deszczownię można połączyć z filtrem zewnętrznym bądź przy pomocy różnych rurek i kolanek (ta trudniejsza wersja), lub zwykłym, gietkim przewodem, który jest w standardzie z kubełkami. Może i trochę brzydziej się prezentuje, ale działa tak samo.
Powiem więcej, nie trzeba nawet rurki. Wystarczy ten przewód plastikowy z filtra umocować uchwytami i przyssawkami, a otworki wypalić rozgrzanym gwoździem. Koniec rurki zatkać korkiem gumowym, lub czymkolwiek innym. Też będzie działało.
Powiem więcej, nie trzeba nawet rurki. Wystarczy ten przewód plastikowy z filtra umocować uchwytami i przyssawkami, a otworki wypalić rozgrzanym gwoździem. Koniec rurki zatkać korkiem gumowym, lub czymkolwiek innym. Też będzie działało.
- D4ni3l
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 240
- Imię: Daniel
- Kontakt:
O deszczownicy w dziale "zrób to sam"
Niektórym od władzy odbija... cóż poradzić.
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 240
- Imię: Kuba
- Kontakt:
Ruch powierzchni powoduje wymianę gazową czyli -> CO2 zostaje wytrącane przez O2 czyli życiodajny tlen. Maol ma rację, deszczownica to najlepsze rozwiązanie, a pozatym moc napowietrzacza zależy od tego jaką będziesz miał obsadę, ile osobników i czy będą rośliny i jaka ilość. Określ się bardziej, to i my zaproponujemy już konkrety.