Najpierw krótka historia ;-) Akwarium wystartowało z tym bioto typem jakoś ponad rok temu. Początkowo zostały tam wpuszczone 6 Księżniczek z Burundii (na rybki czekałem 7 tygodni!!). Po jakiś dwóch miesiącach dobrały sie trzy rybki i zajęły centralną część akwarium goniąc pozostałe trzy rybki. Na jedną z nich strasznie sie uwzięły, poszarpały jej płetwy i zagoniły w róg akwarium. Odłowiłem tą rybkę i wpuściłem do kotnika by tam sobie odsapnęła. Planowałem ją oddać do sklepu zoo. Jakieś dwa dni po wpuszczeniu jej ściągnąłem pokrywę chyba po to by przyciąć nurzańce i rybka ta wyskoczyła z kotnika. Nie chciało mi sie już jej gonić, mając nadzieje że inne rybki jej odpuszczą. Po Jakimś tygodniu zaobserwowałem że właśnie ta "poszarpana" rybka dobrała sie w parę z inną z odrzuconych rybek. Żyły sobie one w rogu akwarium zaraz przy wlocie od filtra. Trochę mnie to martwiło w razie ewentualnego narybku który mógł by zostać wessany do wnętrza filtra. Więc stąd pomysł my stworzyć w akwarium warunki takie by obie rodzinki mogły żyć koło siebie nie wadząc sobie na wzajem.
Oto mała fotorelacja z powstawania baniaka w stylu "semidetached house"
Najpierw musiałem wszyyystko wyciągnąć wraz z 20kg żwiru gdyż na jego miejsce miał trafić piach. Na zdjęciu z lewej strony widać baniaczek przed myciem a po prawej już umyty z pierwszymi przymiarkami łupków.
[center]

Wydawało by sie że korzenie roślinek są słabe, ale gdy je wyciągałem to kilka z nich przebiło swoimi korzeniami ten styropian co widać na prawym zdjęci. Normalnie przeżyłem szok ;-) Przedzielenie akwarium na pół wymagało użycia dodatkowego sprzętu. Po każdej ze stron musiałem zamontować grzałki z termostatem (akurat miałam Aqua El 100 i 150W) oraz dwóch filtrów. Z lewej strony wodę miesza kubełek Tetry EX 700 a z prawej kaskada AquaClear 200.
[center]

Oświetlenie stanowią dwie świetlówki 18W o temperaturze barwowej 6500*K (standardy z pokrywy). Wychodzi w ok 0.3 W na litr ale nurzańce i cryptokoryny śmigają jak wściekłe.
O to co udało mi sie stworzyć po całym dniu ciężkiej pracy.
Najpierw prawa strona:
[center]

Pora na lewą stronę:
[center]

No i w końcu całość:
[center]

Obie części przedziela pas grubszego żwiru w którym posadzone są nurzańce i cryptocoryny. Tak samo zrobiłęm na tyle. W miare cienki pas ze żwiru odgrodzony od piachu podłużnymi łupkami. W żwirku tym posadziłem również nurzańce. Po każdej ze stron w rogu są wielkie cryprocoryny. Z prawej jak i z lewej strony jest anubias. Ten po prawej stranie jest śliczny. Mój ulubiony ;-)
Podczas zakładania akwarium użyłem dwóch rodzajów piachu. Wyszło to trochę nie po mojej myśli ale za to powstał bardzo ciekawy efekt.
[center]

Znając życie i moje rybki to nie utrzyma sie to długo ponieważ zaraz przeryja dno ;-)
Na chwile obecną pływa w nim 7 księżniczek.
Czekam na wasze opinie i przede wszystkim na konstruktywne krytyki ;-)
A oto moje rybcie, zdjęcia słabe bo strasznie szybkie rybki mam ;-)
[center]

[center]

[center]

PS. Sorki za jakość zdjęć ale były one robione telefonem