112l Tanganika "Semidetached house" by GoldTiger

W tym dziale każdy może zaprezentować swoje akwaria :)

Moderator: ModTeam

GoldTiger
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 0
Kontakt:

112l Tanganika "Semidetached house" by GoldTiger

Post autor: GoldTiger » 2007-12-21, 02:01

W końcu udało mi sie znaleźć trochę czasu i zrobić porządek z moim baniaczkiem 112l z biotopem jeziora Tanganika.
Najpierw krótka historia ;-) Akwarium wystartowało z tym bioto typem jakoś ponad rok temu. Początkowo zostały tam wpuszczone 6 Księżniczek z Burundii (na rybki czekałem 7 tygodni!!). Po jakiś dwóch miesiącach dobrały sie trzy rybki i zajęły centralną część akwarium goniąc pozostałe trzy rybki. Na jedną z nich strasznie sie uwzięły, poszarpały jej płetwy i zagoniły w róg akwarium. Odłowiłem tą rybkę i wpuściłem do kotnika by tam sobie odsapnęła. Planowałem ją oddać do sklepu zoo. Jakieś dwa dni po wpuszczeniu jej ściągnąłem pokrywę chyba po to by przyciąć nurzańce i rybka ta wyskoczyła z kotnika. Nie chciało mi sie już jej gonić, mając nadzieje że inne rybki jej odpuszczą. Po Jakimś tygodniu zaobserwowałem że właśnie ta "poszarpana" rybka dobrała sie w parę z inną z odrzuconych rybek. Żyły sobie one w rogu akwarium zaraz przy wlocie od filtra. Trochę mnie to martwiło w razie ewentualnego narybku który mógł by zostać wessany do wnętrza filtra. Więc stąd pomysł my stworzyć w akwarium warunki takie by obie rodzinki mogły żyć koło siebie nie wadząc sobie na wzajem.
Oto mała fotorelacja z powstawania baniaka w stylu "semidetached house"
Najpierw musiałem wszyyystko wyciągnąć wraz z 20kg żwiru gdyż na jego miejsce miał trafić piach. Na zdjęciu z lewej strony widać baniaczek przed myciem a po prawej już umyty z pierwszymi przymiarkami łupków.
[center]ObrazekObrazek[/center]
Wydawało by sie że korzenie roślinek są słabe, ale gdy je wyciągałem to kilka z nich przebiło swoimi korzeniami ten styropian co widać na prawym zdjęci. Normalnie przeżyłem szok ;-) Przedzielenie akwarium na pół wymagało użycia dodatkowego sprzętu. Po każdej ze stron musiałem zamontować grzałki z termostatem (akurat miałam Aqua El 100 i 150W) oraz dwóch filtrów. Z lewej strony wodę miesza kubełek Tetry EX 700 a z prawej kaskada AquaClear 200.

Oświetlenie stanowią dwie świetlówki 18W o temperaturze barwowej 6500*K (standardy z pokrywy). Wychodzi w ok 0.3 W na litr ale nurzańce i cryptokoryny śmigają jak wściekłe.
O to co udało mi sie stworzyć po całym dniu ciężkiej pracy.
Najpierw prawa strona:
[center]Obrazek[/center]
Pora na lewą stronę:
[center]Obrazek[/center]
No i w końcu całość:
[center]Obrazek[/center]
Obie części przedziela pas grubszego żwiru w którym posadzone są nurzańce i cryptocoryny. Tak samo zrobiłęm na tyle. W miare cienki pas ze żwiru odgrodzony od piachu podłużnymi łupkami. W żwirku tym posadziłem również nurzańce. Po każdej ze stron w rogu są wielkie cryprocoryny. Z prawej jak i z lewej strony jest anubias. Ten po prawej stranie jest śliczny. Mój ulubiony ;-)
Podczas zakładania akwarium użyłem dwóch rodzajów piachu. Wyszło to trochę nie po mojej myśli ale za to powstał bardzo ciekawy efekt.
[center]Obrazek[/center]
Znając życie i moje rybki to nie utrzyma sie to długo ponieważ zaraz przeryja dno ;-)
Na chwile obecną pływa w nim 7 księżniczek.
Czekam na wasze opinie i przede wszystkim na konstruktywne krytyki ;-)

A oto moje rybcie, zdjęcia słabe bo strasznie szybkie rybki mam ;-)

PS. Sorki za jakość zdjęć ale były one robione telefonem
Akwarystyka to moje życie ;]

Slanter
Przyjaciel forum
Imię: Grzegorz

Re: 112l Tanganika "Semidetached house" by GoldTiger

Post autor: Slanter » 2007-12-21, 04:12

Bardzo ladne. Super nurzaniec! :-) Piekne ryby.

Bibi
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 112
Imię: Mateusz

Post autor: Bibi » 2007-12-21, 18:30

Piękne akwarium, czyściutkie i rybki ładne ;)

Awatar użytkownika
pavelek
Rekin forum
Pojemność akwarium: 80
Imię: Pawe³
Kontakt:

Post autor: pavelek » 2007-12-21, 20:03

Piękne akwarium , może też kiedyś będe chodowac księżniczki . Teraz tylko czekam aż ci się rozmnożą. :-)

GoldTiger
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: GoldTiger » 2007-12-21, 20:06

Akwarium mówiąc prawde stoi już ok. dwa miesiąca. Każda z rodzinek doczekała sie narybku. Nie wiem czemu ale grupa z lewej strony ( dwa osobniki) podeszły już do tarła cztery razy a tam gdzie jest rodzinka składająca sie z trzech rybek tylko raz. W tym momencie mam około 20 małych rybek w okolicach 0.5 cm i kupę mniejszych. Początkowo miałem problem z podawaniem im pokarmu ale na szczęście udało mi sie ten problem rozwiązać.
Akwarystyka to moje życie ;]

Awatar użytkownika
pavelek
Rekin forum
Pojemność akwarium: 80
Imię: Pawe³
Kontakt:

Post autor: pavelek » 2007-12-21, 20:08

To zrób zdjęcia małych.

[ Dodano: 2007-12-21, 19:08 ]
To zrób zdjęcia małych. :-)