witam.odpalam akwa 450l holendra i tu moje pytanie;czy zwir naturalny nadaje sie do akwa,i czy naturalny to to samo co kwarcowy?na dno chce dac 1cm warstwe palonej gliny.
znalazlem oferte kupna z duzego zakladu wydobywczego(podaje link http://www.hydrokrusz.pl/produkty%20i%20uslugi.htm) i napisali ze maja naturalny zwir o granulacli 2-8mm(na spod chcialem dac 1-3mm na wierzch 5-8,ale nie wiem czy beda miec osobno te granulacje).zakup ilosci ok 200kg bylby bajecznie tani.obecnie posiadam czarny,ostry zwir z placu,i wolalbym jego nie uzywac.z gory dzieki za pomoc
pozdrawiam
zwir kwarcowy
Moderator: ModTeam
-
- Zainteresowany
- Pojemność akwarium: 0
- Kontakt:
zwir kwarcowy
hard&heavy
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
Re: zwir kwarcowy
Do holendra to bym raczej proponował bardziej trochę specjalistyczne podłoże typu Sera Flora Depot, lub podobne. Sam żwir kwarcowy raczej nie wróży sukcesu.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

-
- Zainteresowany
- Kontakt:
podaje link do strony,która mnie przekonala ze nie warto kupowac drogich podlozy http://www.holendry.republika.pl/artykuly/podloze.html
pozdrawiam
pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 2007-12-21, 14:25 przez seba, łącznie zmieniany 1 raz.
hard&heavy
-
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 85
- Imię: Piotr
- Kontakt:
polnej gliny??? poszukaj w necie jeszcze trochę tematów na temat robienia w ten sposób podłoży z tego co ja wyczytałem to glina musi pochodzić z miejsca oddalonego od dróg, pól uprawnych bo te mogą zawierać różne świństwa
miłego dnia 

- D4ni3l
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 240
- Imię: Daniel
- Kontakt:
Uwierz, iż można mieć przepiękne akwaria z bardzo bujną roślinnością używając taniego żwiru kwarcowego. Oczywiście, iż można powiedzieć że rośliny rosną lepiej na lepszym podłożu(np. ADA AMAZONIA) ale nie można pisać, iż żwir kwarcowy nie wróży sukcesu.maol pisze:Sam żwir kwarcowy raczej nie wróży sukcesu.
Żwir o granulacji 5-8mm nie nadaje się. 1-3 jest ok.seba pisze:chcialem dac 1-3mm na wierzch 5-8
Pozdrawiam.
-Daniel.
Niektórym od władzy odbija... cóż poradzić.
-
- Przyjaciel forum
- Imię: Grzegorz
Zwir kwarcowy nadaje sie pod warunkiem, ze jest to czysty zwir kwarcowy a nie z domieszkami dolomitu, wapieni i innych rzeczy ktore beda zmieniac parametry wody. Czy takie podloze jest idealne? Moim zdaniem nie. Kwarc nie posiada porowatosci ziaren dobrych dla korzeni i rozwoju bakterii i jest dosc ciezki. Rosliny (nie wszystkie) beda jednak w tym rosly lub ladnie rosly jesli zapewni sie nawozy (glownie zelazo). Przy omawianiu rodzaju podloza warto jest miec na uwadze zarowno jego wlasciwosci chemiczne ale rowniez dosc wazne wlasciwosci fizyczne.