krewetki
Moderator: ModTeam
- cops
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Darek
Re: krewetki
pokarm dla ryb w płatkach musisz zmielić na drobny pył zmieszać z wodą i delikatnie wstrzykiwać przed parasolki tylko delikatnie żeby się nie wystraszyły tylko nie karm tym za często za dużo jest bodajrze chuba skrobia to nie jest zbyt zdrowe dla krewetek :-/ ja kupiłem plankton w płynie dla skorupiaków morskich tylko że kosztuje około 40 zł ale to jest jedzonko idealne dla nich też można strzykawką prosto pod parasolki a tak pół żartem pół serio masz za czystą wodę bo nie mają co jeść :-/ ciężkie krewetki jeżeli idzie o hodowlę
Nikt nie jest nieomylny
-
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: rajmund
- Kontakt:
Czy nie za często tzn. raz dziennie :?: Co to znaczy ciężkie w hodowli, będą jeszcze jakieś niespodzianki :?: Czytałem o nich to nic na to nie wskazywało...
- cops
- Akwarysta
trzeba przynajmniej raz dwa razy w tygodniu sprawdzać parametry wody czy są dobre a dokarmiać dwa trzy razy dziennie ;-) są delikatniejsze w hodowli niż np Amano czy Fire Red ( red cherry )
Nikt nie jest nieomylny
-
- Forumowicz
- Kontakt:
Chyba rzeczywiście mam za bardzo wydajny filtr jak na zbiornik (Eheim 2213). Czasami celowo mącę wodę np. startym pokarmem lub burzę żwir, ale po kilku, kilkunastu minutach woda staje się czyściutka.
Kupiłem takie większe krewetki też z tego względu na współmieszkańców bo nie wiem jak na małe np. amano zareagowała by molinezja, gurami czy prętnik.
Zdołowałem się tym głodowaniem, ale zauważyłem że jedna z nich przestała zbierać tylko ustawia się przy koszyku wejścia filtra i świetnie trzyma "rączki" w górze, natomiast druga (odrobinę większa) ciągle szpera w miejscu dosyć gęsto zarośniętym na roślinach.
Czy można je karmić w ciemności jak ryby śpią? bo przy świetle konkurencja (szczególnie molinezja) jest potworna.
Kupiłem takie większe krewetki też z tego względu na współmieszkańców bo nie wiem jak na małe np. amano zareagowała by molinezja, gurami czy prętnik.
Zdołowałem się tym głodowaniem, ale zauważyłem że jedna z nich przestała zbierać tylko ustawia się przy koszyku wejścia filtra i świetnie trzyma "rączki" w górze, natomiast druga (odrobinę większa) ciągle szpera w miejscu dosyć gęsto zarośniętym na roślinach.
Czy można je karmić w ciemności jak ryby śpią? bo przy świetle konkurencja (szczególnie molinezja) jest potworna.
- cops
- Akwarysta
możesz spróbować ale to że ustawia się przy wylocie filtra to bardzo dobra oznaka ma co jeść ;) a co do drugiej to w tamtym miejscu też może być ruch wody i poprostu tam ma jedzenie ale możesz jej podawać wieczorkiem jedzenie 

Nikt nie jest nieomylny
-
- Forumowicz
- Kontakt:
...przy wlocie, czyli tam gdzie filtr zaciąga. Wylot mam przy górnej powierzchni wody.
- cops
- Akwarysta
tam też jest prąd wody i wiele ciekawych rzeczy w wodzie jest wciągane ;-) długo je masz?
Nikt nie jest nieomylny
- cops
- Akwarysta
to spokojnie one ponad tydzień potrafią się przyzwyczajać do nowego miejsca 

Nikt nie jest nieomylny
- Doma
- Przyjaciel forum
- Imię: Dominika
Jak nazywa się gatunek krewetek , takich największych ?[/color] ;-)
- Doma
- Przyjaciel forum
- Imię: Dominika
Po prostu największe ale napisz ( jak możesz ) o wszystkich trzech.
- cops
- Akwarysta
karłowate dorastają do 3-4 cm , filtrujące : Atyopsis moluccensis -Samce do 10 cm, samice do 6 cm. Atya gabonensis -14 - 15 cm. Samice nieco mniejsze od samców.A jeżeli chodzi o wielkoramienne to z tego co wiem w Polsce największa dostępna jak na razie chyba że coś się zmieniło jest Macrobrachium Tiwari mam ją w 112l i ma już 15 cm razem ze szczypcami a teraz idzie w masę ;-) z tą krewetką jesto tyle problem że praktycznie nic o niej nie wiadomo jest stosunkowo niedawno odkryta i brak czegokolwiek na jej temat w necie :-/ jej zdjęcie zamieściłem w galerii w dziale inne zwierzęta wodne w słodkowodnych
Nikt nie jest nieomylny
-
- Forumowicz
- Kontakt:
Ile najlepiej trzymać Atyopsis moluccensis w 84l.?