kilka pytań do doswiadczonych akwarystów

Dzial poświęcony ogólnie akwariom slodkowodnym.

Moderator: ModTeam

SimonSays
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 45
Imię: Szymon

kilka pytań do doswiadczonych akwarystów

Post autor: SimonSays » 2008-01-17, 23:13

Witam,
jestem poczatkującym akwarystą i mam maly problem z moim nieduzym zbiornikiem 45l obsada: 2x molinezja 2x mieczyk 2x razbora klinowa, 2x pawie oczko, 3x zbrojnik 2x kirys pstry 2x kirys spiżowy , filtr wewnętrzny z napowietrzaczem 260L/h 24 na dobe, oświetlenie 18W - 12h na dobę, dość sporo roślinek miałem do czasu ataku krasnorostów.
Nie znam parametrów wody bo testy są przerażająco drogie.

Na początku mialem problemy z chorobami - ospe jakoś wyleczyłem kilka sztuk padło, póżniej pleśniawka tez wyleczona ale kolejne ofiary były. Zacząłem używać soli akwarystycznej i wszelkie problemy z chorobami się skończyły ale... zaczęły rosnąć krasnorosty w zabójczym tępie, gdzieś czytałem że to przez sól. Zrobiłem generalny porządek (mycie, wyparzanie) z roślinek prawie nic nie zostało i zobaczymy co będzie dalej.

Druga sprawa, nie jestem w stanie nie robić generalnych porządków maxymalnie co miesiąc, próbowałem odmulać dno z podmianą wody co tydzień ale wzburzenie tego co leżalo miedzy zwirem powodowało powstanie żuru :) odmulanie i tak kończyło sie wymiana wody, nastepnie te okrzemki... brunatne szyby i wszystko wkoło.

Zastanawiam się jak jesteście w stanie utrzymać większe zbiorniki bez robienia generalnego mycia, wymiany wody itp.

za wszelkie uwagi i sugestie z góry dzieki

croc
Zakręcony forumowicz
Pojemność akwarium: 25
Imię: Grzegorz

Re: kilka pytań do doswiadczonych akwarystów

Post autor: croc » 2008-01-17, 23:35

Niestety ale masz niefortunną obsadę. Do tego zawsze równolegle idzie przekarmianie. To oznacza całą masę niezjedzonego żarcia oraz zjedzonego i przetworzonego żarcia (odchodów) na dnie.

Dopóki nie zrobisz generalnych porządków w obsadzie, to inne działania na niewiele się zdadzą.

Odmulać i tak trzeba co tydzień. Podmieniać wodę (25-33%) też co tydzień.

Choroby, o których piszesz też są wynikiem przerybienia i pogorszonych warunków wodnych.

Albo częśc rybek oddasz, albo poczekasz aż zdechnął (co niechybnie nastąpi).

Awatar użytkownika
WerKarJod
Forumowicz
Pojemność akwarium: 200
Imię: Karol

Post autor: WerKarJod » 2008-01-17, 23:37

SimonSays pisze:2x molinezja 2x mieczyk 2x razbora klinowa, 2x pawie oczko, 3x zbrojnik 2x kirys pstry 2x kirys spiżowy ,
:arrow: jedna z przyczyn - akwarium przerybione
SimonSays pisze:dość sporo roślinek miałem do czasu ataku krasnorostów
:arrow: możliwe, że trzymasz akwarium wystawione bezpośrednio na działanie światła słonecznego
SimonSays pisze:problemy z chorobami
:arrow: przeciągi ??? za niska temperatura ??? Za dużo NO2 / NO3, itp. Powodów może być wiele... dot. złej jakości wody
SimonSays pisze:wyparzanie
:arrow: najgorsze co mogłeś zrobić :-|
SimonSays pisze:Zastanawiam się jak jesteście w stanie utrzymać większe zbiorniki bez robienia generalnego mycia, wymiany wody itp.
- cotygodniowa podmiana wody
- kontrola parametrów wody
- wydajny filtr
- odpowiednie oświetlenie
- flora bakteryjna
- dobór odpowiedniej obsady (dot. fauny i flory)
:arrow: Moje akwarium: ./redir/http://e-akwarystyka.pl/topics24/5098.htm

2x pielęgniczka kakadu
10x neon inessa
3x bocja wspaniała
6x kosiarka
2x zbrojnik niebieski
2x kirysek pstry
2x kirysek lamparci

Awatar użytkownika
kbtor
Moderator
Pojemność akwarium: 0
Imię: Krzysiek

Post autor: kbtor » 2008-01-17, 23:39

Pierwszy błąd początkującego akwarysty. Kupno małego zbiornika. Im mniejsze akwarium tym trudniej utrzymać porządek. Nie będę pisał ci o obsadzie bo jest zła a ty pytasz o inną rzecz. Czy pozwoliłeś aby akwarium dojrzało minimum 2 tygodnie przed wpuszczeniem ryb ( myślę że nie i dlatego te choroby ryb ) Daj czas aby dojrzało dno. Zmień obsadę. Powiedz w jaki sposób odmulasz dno że masz taki syf. Moim zdaniem wszystkie twoje problemy z glonami to powód twojej niecierpliwości. Nie dawaj soli bo tylko osłabiasz ryby a problemy i tak pozostaną. Napisz w jaki sposób czyścisz filtr i jak karmisz ryby.
Obrazek

SimonSays
Nowicjusz

Post autor: SimonSays » 2008-01-17, 23:41

myślicie ze 2x moli, 2xmieczyk 2x zbrojnik, 4xkirys tez bedzie za duzo? Ewentualnie co z tego zestawienia zostawic?

niestety dno nie dojrzewało bo zaczęło sie to wszystko za moimi plecami tzn siostra mojej żony zrobiła nam "prezent", przyjezdzam do domu a tu akwa stoi pelne ryb,
druga sprawa ze trafilem na to forum dopiero jak zaczely sie problemy, generalnie nie wiedzialem ze to takie wymagajace hobby :) teraz nie mam gdzie trzymac ryb zeby akwa dojrzalo 2 tygodnie,
odmulam takim stożkiem podłączonym do węza wbijając go w kamienie
filtr myje w bieżącej wodzie z kranu, wyciskam i montuje spowrotem
karmienie rano, popoludniu, wieczorem, porcje raczej male ale tez zeby cos dla kirysow zatoneło, suche ichtiowit, czasem zywe robaczki
Ostatnio zmieniony 2008-01-17, 23:53 przez SimonSays, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
WerKarJod
Forumowicz

Post autor: WerKarJod » 2008-01-17, 23:46

Zostaw molinezje, mieczyki i kiryski (będą zjadały resztki z dna) ;-)

2x pielęgniczka kakadu
10x neon inessa
3x bocja wspaniała
6x kosiarka
2x zbrojnik niebieski
2x kirysek pstry
2x kirysek lamparci

Rala
Stały bywalec
Imię: Alicja

Post autor: Rala » 2008-01-17, 23:58

SimonSays, Masz niestety akwarium w kategorii - bardzo małe :!: , zresztą takie jak ja. Dlatego możesz pozwolić sobie niestety tylko na kilka rybek, i to takich którym to za bardzo nie będzie przeszkadzało :-) . Z tych które masz możesz pozostawić jedynie molinezje, gupiki i ew. razbory(kilka można dołożyć bo stadne) i juz żadnej innej więcej. Jeżeli zredukujesz obsadę to wyjdziesz na prostą, bo inaczej będziesz miał tak jak masz i jak Ci croc, przepowiada.Jednym słowem - :cry:

[ Dodano: 2008-01-17, 23:07 ]
Mieczyki też za duże :!: :!: :!:

Awatar użytkownika
kbtor
Moderator

Post autor: kbtor » 2008-01-18, 00:08

WerKarJod pisze:Zostaw molinezje, mieczyki i kiryski (będą zjadały resztki z dna)
Żadnych mieczyków bo one rosną duże i będą się tylko męczyły.
Skoro to twoje pierwsze akwarium to zostaw molinezje i te kirysy. Wkład z filtra myj tylko w wodzie spuszczanej podczas odmulania a nie pod kranem. Kiedy odmulasz nie lataj po całym dnie. Wkładaj końcówkę w jedno miejsce na kilka sekund, następnie unoś nad dno i opuszczaj w innym miejscu. Woda do podmiany musi być odstana.
Obrazek

croc
Zakręcony forumowicz

Post autor: croc » 2008-01-18, 00:17

glonojady (jeśli to nie otoski) też trzeba oddać.

Myjąc filtr w kranówie zabijasz bakterie, które są niezbędne do prawidłowego rozkłądu substancji toksycznych. Rób jak pisze kbtor - tylko w wodzie z akwarium i tylko wredy gdy filtr stanie, lub wyraźnie straci na wydajności. Częste mycie skraca życie (rybkom).

Przekarmiasz ryby. Karm je raz dziennie. Max dwa. I to tak, żeby na dno nie spadało. Dla kirysków i glonojadów, tak długo jak tam będą mieszkały, kup specjalne tabletki, które spadają na dno. Kiryski i glonojady nie mogą żywić się tym co spadnie. Wymagają specjalnego i zupełnie innego pokarmu niż ryby pływające.

Dwie do trzech małych tabletek dziennie na dno dla ryb przydennych. Warto kupić kilka różnych rodzajów.

SimonSays
Nowicjusz

Post autor: SimonSays » 2008-01-18, 00:18

Niestety ograniczeniem jest miejsce, chętnie założył bym większe akwa ale brakuje mi miejsca, tak to bywa w mieszkaniach w bloku :-( ,

6x Danio
2x gupiki samica lub molinezja lub mieczyk
6x gupik samiec lub molinezja lub mieczyk
1x zbrojnik
5x kirysków
obsada proponowana na forum dla 53L

U wujka w duzo wiekszym akwa widzialem mieczyki i moli w podobnych rozmiarach po około 7-8 cm,
kilka rybek
dwa wszędobylskie szczurki :)

Awatar użytkownika
kbtor
Moderator

Post autor: kbtor » 2008-01-18, 00:27

Ja w bloku wpakowałem 200l i planuje następne.
Nie dawaj mieczyków ani zbrojników. Daj kirysy na dno. Ja bym proponował molinezje i gupiki które z czasem na pewno się rozmnożą. Warunek to stabilne akwarium.
Ja też dostałem kiedyś akwarystyczny prezent, totalna klapa :cry:
Musisz uczulić swoich bliskich że nie akceptujesz żadnych niespodzianek. O akwarium decydujesz Ty i każda decyzja musi być przemyślana.
Obrazek

SimonSays
Nowicjusz

Post autor: SimonSays » 2008-01-18, 00:31

croc pisze:glonojady (jeśli to nie otoski) też trzeba oddać
małe zbrojniki 2x po 3cm 1x 2cm
croc pisze:Myjąc filtr w kranówie zabijasz bakterie, które są niezbędne do prawidłowego rozkłądu substancji toksycznych. Rób jak pisze kbtor - tylko w wodzie z akwarium i tylko wredy gdy filtr stanie, lub wyraźnie straci na wydajności. Częste mycie skraca życie (rybkom).
Myłem często w nadzieji ze jesli bedzie czyst bedzie lepiej filtrował :)
croc pisze:Dla kirysków i glonojadów, tak długo jak tam będą mieszkały, kup specjalne tabletki, które spadają na dno. Kiryski i glonojady nie mogą żywić się tym co spadnie. Wymagają specjalnego i zupełnie innego pokarmu niż ryby pływające.
kiryski kupilem w nadzieji ze będą "czyściły" dno z tego co spadnie a zbrojniki wydawało mi się że żywią sie same glonami lub roślinkami :) siła sugesti sprzedawcy w zoologu
[b]kbtor[/b] pisze:Ja w bloku wpakowałem 200l i planuje następne.
tez zalezy od wielkości mieszkania, przy 48m2 i pokoju dziecięcym wiele nie zdziałam :(

croc
Zakręcony forumowicz

Post autor: croc » 2008-01-18, 00:39

na razie glonojadki sobie poradzą, ale z czasem będzie im coraz ciężej. Poza tym moga skarłowacieć o czym się przekonasz jak już będzie za późno.

Kiryski czyszczą dno, ale nie może stanowić to ich głównego źródła pożywienia. Karmy dla ryb pływających sypie się tyle,żeby nie spadała na dno. A to co mimo wszystko spadnie, to kiryski wtrząsnął. Tabletki im się należą jak psu buda. Glonojadom też. Glonojady (i to tylko niektóre) jedzą glony za młodu. Jak trochę podrosnął, to już nie. Potrzebują i białka (mięcha) i spiruliny. Tabletki są odpowiednio dla nich komponowane. Glony są jedynie uzupełnieniem ich diety.
Do czyszczenia wszystkiego (dosłownie), to najlepsze są krewetki.

O filtrze już wiesz - częściej myjesz = gorzej filtruje = ryby zdychają.

Z wielkością akwarium to tak jak piszesz, każdy ma jakieś limity, których nie przekroczy. I tak super, że masz aż 45l akwarium. Dobrze pomyślane i pielęgnowane będzie ozdobą Twojego mieszkania i będzie przynosić dużo radości.

SimonSays
Nowicjusz

Post autor: SimonSays » 2008-01-18, 00:59

croc pisze:moga skarłowacieć
co to znaczy oprócz tego że nie urosną do swoich normalnych rozmiarów, jakoś negatywnie wpływa to na ich zdrowie? Słyszałem opinie że im większe akwarium tym większe ryby rosną - oczywiście do swoich normalnych rozmiarów

croc pisze:Do czyszczenia wszystkiego (dosłownie), to najlepsze są krewetki.

myślisz ze moge zbrojniki i kirysy zastąpić krewetkami? i w jakiej ilości?

Co robicie z nadmiarem kiedy się urodzą młode? Właśnie dziś przyszły na świat małe molinezje i nie wiem co z nimi zrobić, ponad czterdzieści, narazie pływają w osobnym 10L
Ostatni miot gupików zostawiłem na pastwę losu - przeżyło kilka najsilniejszych osobników i dałem je sąsiadce, z moly nie wiem co zrobic. Szkoda mi ich uśmiercić poprostu, mogłem je zostawić w głównym byłby mniejszy kłopot :/

Awatar użytkownika
WerKarJod
Forumowicz

Post autor: WerKarJod » 2008-01-18, 01:24

Narybek odchowaj do rozmiaru 2-3cm i sprzedaj na Allegro lub oddaj do zoologicznego.

Ja zamiast krewetek zostawiłbym jednak kiryski :-)

2x pielęgniczka kakadu
10x neon inessa
3x bocja wspaniała
6x kosiarka
2x zbrojnik niebieski
2x kirysek pstry
2x kirysek lamparci

ODPOWIEDZ