molinezja

Nie wiesz jakie rybki wpuścić np. do 50l akwarium? W tym dziale możesz uzyskać porady jaka obsada była by najlepsza.

Moderator: ModTeam

Xiao Lohan
Forumowicz
Pojemność akwarium: 112
Imię: Micha³
Kontakt:

Re: molinezja

Post autor: Xiao Lohan » 2008-02-20, 21:30

1. mamusia molek może młodych nie zje, ale tatuś nie pogardzi uciekającym pokarmem.
2. co do sprzętu, akwarium 10l w zupełności wystarczy. ja mam 2 akwaria 8l, i są ostro przerybione :D [gdzieś po 25 małych molków/akwarium] nie mam tam grzałek [temperatura pokojowa molkom powinna wystarczyć] filtr gąbkowy - zasilany brzęczkiem też wystarcza. tylko podmiana dosyć częsta, 50% na tydzień, bo NO skacze dosyć szybko... oświetlenia też nie posiadam. proponuję postawić akwarium na parapecie wschodnim/zachodnim i najlepiej jak pod tym oknem masz kaloryfer.
3. i koniecznie jakąś roślinkę wrzuć. mech albo mikrozum bo to nie potrzebuje dużo światła. [mikrozum przyczep gdzieś, bo w podłożu gniją mu korzenie, a jak jednak uda się żeby nie gniły, to roślinka tylko wegetuje].
[center]112l roślinne wymagające remontu ;)
30l krewetkarium
15l cube roślinny HT
7l nano ślimaczarium roślinne HT [/center]

Awatar użytkownika
kbtor
Moderator
Pojemność akwarium: 0
Imię: Krzysiek

Post autor: kbtor » 2008-02-20, 23:20

Gratuluję nowego zbiornika :mrgreen:
Widzę że omawiane są tu różne zestawy rybek. Mnie one odpowiadają.
Zastanawia mnie jedna sprawa, w jakim celu chcesz rozmnażać molinezje? Samo rozmnożenie tych ryb to żaden kłopot, kłopot jest natomiast z młodymi. Narybek ma takie same lub nawet większe wymagania, niż dorosłe ryby. Jeśli Twoje ryby doczekają się młodych, to niech zostaną w akwarium. Nastąpi tam naturalna selekcja. Lepsze to niż trzymanie rybek w słoikach na parapetach lub w 10 litrowych baniaczkach. Co daje trzymanie rybek w takich warunkach? Raczej nie urosną do wymiaru, który pozwoli na oddanie ich do sklepu zoologicznego. Zastanów się nad sensem odławiania młodych po urodzeniu.
Pytałaś czy dorosłe molinezje zjadają młode. Raczej rzadko widywałem takie zachowanie u moich molinezji. Co nie znaczy że nie potrafią upolować młodej rybki.

Życzę powodzenia :-D
Obrazek

ankaa
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 0
Imię: Anna

Post autor: ankaa » 2008-02-21, 07:49

Dziękuję dziękuje dzisiaj jadę do zoloogika po sprzęt (filtr, termometr... Może mi powiecie co jeszcze potrzebne...) mam już grzałke pokrywę w pokrywie jest 1 zarówka taka podłożna...
żwirek może czarno-biały? a jakie roslinki bo kamilb terz mi bardzo pomogl ale chce się was jeszcze zapytac ? jakie i czy cos trzeba robic zeby rosly :P z góry dzięki...!

Awatar użytkownika
maol
Moderator
Pojemność akwarium: 200
Imię: Marcin
Nazwisko: Olszewski

Post autor: maol » 2008-02-21, 09:24

"Jak zakładać akwarium" - mamy na forum taki dział. Lektura pomoże.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.

Złote ciacha come back :)

ODPOWIEDZ