Mam następujące pytanie:
Otóż... moja awka (niestety narazie tylko 112l, gdyż w moim pokoju 3x4m musiałbym wyrzucić łóżko, gdybym zdecydował się na większe ;) ) jest obecnie w stanie "przebudowy", (dodaję elementy dekoracyjne, wapienne skałki, Anubiasy...), staram się upodobnić je nieco na styl Malawi. Chciałem zapytać Was jakie oświetlenie doradzilibyście mi do tego rodzaju akwarium (mam na myśli zarówno rodzaj jak i moc świetlówki). Wyczytalem że niektórzy polecają świetlówki Osram Fluora. Odwiedziłem pobliski OBI i rzeczywiście takowe świetlówki są zalecane do oświetlenia roślin i akwariów. Natrafiłem jednak również na (w moim odczuciu) bardziej profesjonalne świetlówki http://www.amekon.pl/x_C_Dz__PND_295100 ... ZPT_N.html
(każda ma inne zastosowanie). Szczerze mówiąc nie wiem co wybrać i co będzie najlepsze dla tego rodzaju akwarium (Malawi). Zastanawiam się również nad mocą (18 czy 36W).
Moje drugie i zarazem ostatnie pytanie dotyczy gatunków ryb. Obecnie (chciałem uniknąc przerybienia i zapewnić moim podopiecznym komfortowe warunki) mam skromne po 4 sztuki skalarów, neonów inessa, brzankek zielonych. "Znają się" od od małego i nie ma (i nigdy nie było) żadnych konfliktów, walk itp. Obecnie zafascynowały mnie akwaria Malawi (jak i pyszczaki z gat. Mbuna) i bardzo chciałbym dodać je do mojej hodowli. Czytałem że część z nich (Caerulus yellow) to ryby bardzo terytorialne i agresywne w stosunku do innych gatunków, jednak słyszałem również głosy, że można zaryzykować hodowlę i połączenie rybek typu Caerulus yellow czy Zebra Red z innymi. Czy jest to prawda i czy warunki jakich wymagają pyszczaki oraz rybki dotychczas przeze mnie hodowane nie są ze sobą sprzeczne? Czytałem o środowisku naturalnym, temperaturze wody, stopniu jej twardości (w moim przypadku jest to pomiędzy 7.2 a 7.5pH). Ponoć woda dla pyszczaków powinna mieć min 8pH. Czy ewentualne podniesienie stopnia pH nie zaszkodziłoby pozostałym mieszkańcom akwarium i czy jest to konieczne?
Zdaję sobie sprawę że część moich wypowiedzi i pytań jest nieco chaotyczna. Wynika to właśnie z tego że trochę się gubię w tych wszystkich danych, nie wiem co wybrać, co będzie najlepsze a do tego nie za bardzo mam to z kim skonsultować. Dlatego też piszę do Was z nadzieją na pomoc i profesjonalną konsultację

Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc!
Paweł, Kraków