Rozruch mojego akwarium - kilka pytań

Moderator: ModTeam

kalito
Forumowicz
Pojemność akwarium: 54
Imię: Andrzej
Kontakt:

Rozruch mojego akwarium - kilka pytań

Post autor: kalito » 2008-03-01, 23:23

Witajcie!

Po pierwsze chciałbym się przywitać z użytkownikami forum, którzy mają niewątpliwie tysiąckroć większą wiedzę na temat akwarystyki niż ja :) Cieszę się, że takie miejsce istnieje, gdyż kiedy byłem dzieckiem i podejmowałem pierwsze próby akwarystyczne niestety nie mogłem się zdać na zbyt wiele źródeł wiedzy. To tyle tytułem wstępu.

Po latach postanowiłem powrócić do dawno zarzuconego zainteresowania akwarystyką. Na początek kupiłem sobie akwarium niewielkie, bo 60-litrowe (firmy Juwel - Rekord 60), choć myślę, że powinno mi to wystarczyć (póki co ;)). Akwarium funkcjonuje sobie od środy. Jest w nim woda, posadziłem też od razu (pewnie to błąd) kilka roślinek, o identyfikację których poproszę w adekwatnym temacie. Podłoże stanowi żwirek (różnokolorowy - taki mi sprzedali w sklepie w zestawie - kolory czerwony,biały i nieco niebieskiego, dokupiłem czarny). Włożyłem też do środka dość spory kamień, który będzie mógł służyć za kryjówkę dla zwierzaków. Kamień kupiony w zoologu, więc raczej jest odpowiedni. Wlałem też do wody od razu odpowiednią ilość środka Tetra EasyBalance (czy potrzebnie), a także nabyłem środki firmy API - Stress Zyme oraz Stress Coat. Nie wiem czy się przydadzą (?). Uczciwie mówiąc wolałbym dojść do równowagi w tym akwarium drogą naturalną, niewymuszoną środkami. No ale cóż - stało się - najpierw zastosowałem, potem poczytałem...
Mam teraz pierwsze pytania:
1. Oczywiście obsada akwarium. Planuję kupić:
:arrow: ok. 10 neonów Innesa
:arrow: 4 gupiki (od razu pytanie o dobór ilościowy osobników męskich i żeńskich)
:arrow: 2 molinezje
To jeśli chodzi o ryby. Zastanawiam się też nad krewetkami, które spełniałyby funkcję "odkurzacza". Czy mogę je połączyć z powyższą obsadą. Ile ewentualnie mogę ich mieć? Jestem otwarty na propozycje ;)
2. Kiedy to towarzystwo mogę zacząć wpuszczać? Myślałem, żeby pierwszymi mieszkańcami zostały krewetki np. w przyszły czwartek. Tydzień później ryby.
3. Jak to jest z tymi wszystkimi odżywkami? Czy te, które nabyłem, w czymś pomogą?
4. Mam świetlówkę 15W. Ile czasu mam naświetlać na początku, a także później, akwarium?
5. Jak wygląda kwestia napowietrzania? Filtr, który mam ma wylewkę na poziomie wody, jakiś ruch powoduje, ale nie jest to wielki ruch. Pomyślałem więc o kupnie jakiejś delikatnej pompki i kamienia. Ile godzin dziennie dmuchać? Czy ze względu na rośliny powinienem to robić o jakiejś określonej porze(dzień/noc)?
6. Aha. Czy temperatura wody 25 stopni dla takiej obsady jest prawidłowa? Jakie powinny być inne parametry wody? Muszę koniecznie przed wpuszczeniem robić test? To co leci z kranu nie wydaje mi się być jakimś dziadostwem...

Z góry wielkie dzięki za jakiekolwiek wskazówki! :)
Pozdrawiam
pozdrawiam
Kalito
Obsada (54l):
9 neonów
5 krewetek amano

Awatar użytkownika
lolek
Zakręcony forumowicz
Pojemność akwarium: 126
Imię: Karol
Kontakt:

Re: Rozruch mojego akwarium - kilka pytań

Post autor: lolek » 2008-03-01, 23:39

1

8 neonków
2pary gupików (2 samce i 2 samice)
4 otoski

2

wpuść rybki po 2-3 tygodniach

3

nie używaj żadnej chemii

4

Oświetlaj 10h dziennie, kup sobie włącznik czasowy to rozwiąże problem światła

5

Filtr wystarczy, ma jeszcze rurkę silikonową przez którą pobierane jest powietrze

6

25 stopni to dobra temperatura, jeśli masz możliwość zrobienia innych testów to je zróbi umieść na forum, zobaczymy co i jak jest z twoją wodą
Poświęć 2 minuty na poszukiwania odpowiedzi w istniejących tematach, po dwóch minutach załóż nowy temat

kalito
Forumowicz
Kontakt:

Post autor: kalito » 2008-03-01, 23:47

lolek pisze:8 neonków
2pary gupików (2 samce i 2 samice)
4 otoski
Nie da rady zakombinować z krewetkami? :(
pozdrawiam
Kalito
Obsada (54l):
9 neonów
5 krewetek amano

Awatar użytkownika
lolek
Zakręcony forumowicz
Pojemność akwarium: 126
Imię: Karol
Kontakt:

Post autor: lolek » 2008-03-01, 23:50

Możesz mieć krewetki, ale te stworzonka są bardzo wrażliwe na jakiekolwiek wahania wartości wody, w szczególe PH. Więc na razie radziłbym Ci trochę praktyki zdobyć dopiero później zająć się krewetkami.
Poświęć 2 minuty na poszukiwania odpowiedzi w istniejących tematach, po dwóch minutach załóż nowy temat

kalito
Forumowicz
Kontakt:

Post autor: kalito » 2008-03-02, 00:10

No to teraz rozumiem o co chodzi. Ciekawym tylko, czy dam radę dostać otoski. Nie mieszkam w Polsce, a tutaj w Irlandii ryb w sklepach za dużo nie ma. Wszędzie w koło welonki i niewiele więcej. Poszukam, zorientuję się dokładnie i dam znać co z tego wynikło.
pozdrawiam
Kalito
Obsada (54l):
9 neonów
5 krewetek amano

Szajeczek
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 72
Imię: Tomek
Kontakt:

Post autor: Szajeczek » 2008-03-04, 17:44

Witajcie,

Ja podobnie jak kolega zamierzam założyć akwarium!
Już mam zakupione. dzisiaj płukałem kamienie. wieczorem zalewam wodę dodaję uzdatniacza. roślinkę posadziłem sztuczną narazie. Mam kamień który został przywieziony z wakacji - i nie wiem czy mogę go włożyć do akwarium. Biały z wieloma dziurami wydaje się być odpowiedni na kryjówki.

Jeśli chodzi o ryby oczywiście fajnie jak ktoś ci coś podrzuci. więc kolega ma mi dać gupiki a drugi kolega parkę pielęgnic zeberek - nie chce ich bo non stop mu się mnożą.

Co powiecie na takie połączenie? Planuje jeszcze mieczyki (nie wiem jak dobrać ilościowo) neonki, glonojada oraz 2 kiryski.

Akwarium ma 72 litry (60x30x40) proszę o odpowiedź po jakim czasie mam wpuścić rybki?

Woda jest już przygotowana w misce i akwarium czeka na zalalnie - ze względu na pracę nie mogłem dokonać tego w dzień.

Będę wdzięczny za wszelkie rady i odpowiedzi.

croc
Zakręcony forumowicz
Pojemność akwarium: 25
Imię: Grzegorz

Post autor: croc » 2008-03-04, 21:24

72l to bardzo fajny wymiar. Można ładne jedno lub du gatunkowe akwarium zrobić. Wys 40cm daje sporo możliwości do zastosowania wysokich roślin oraz ciekawie ukszałtowanego korzenia.

Kamienia nie wkładaj - na bank wapień, nie nadaje się do tego co chcesz robić, no chyba, że malawi Ci się marzy.
Plastikowa roslinka też niech pozostanie poza akwarium.

Zalej wodą, włącz filtr i grzałkę (24-26st) i przez 7 dni dodawaj bakterii (nie uzdatniacza). W międzyczasie pomyśl o roślinach, korzeniu, kamieniach (popatrz w Galerii jak wyglądają akwaria o podobnym wymiarze). Za 3tyg zacznij zarybiać. Powoli.

Czy masz filtr? jaki?
Czy masz żwir? Ile?
Czy masz oświetlenie? Jakie? Ile?

Do takiedo akwarium możesz dać:
10 neonó
2-3 molinezje.
glonojada sobie daruj
krewetki.

Szajeczek
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: Szajeczek » 2008-03-05, 08:45

NO dzięki za odpowiedź. Kamyczki 6 paczek już umieszczone w akwarium. Woda zalana - dodany uzdatniacz. Filtr który był w zestawia Haliea wraz z grzałką pracowały całą noc. Temperatura 26 st C. Mam kolejne pytanie - woda jest mętna - przez noc się nie uspokoiła a na ściankach porobiły się "kropelki" tlenu. Wydaje mi się że to może coś z filtrem? że może zasłaby? Bo jak pracuje strumień nie napowietrza akwarium?! nie wiem nie znam się dlatego też moje pytania i oczekuję na odpowiedź. A i kolega powiedział że może mi dać parę pielęgnic zebra - bo on ma i ciągle się mu mnożom i nie chce juz ich bo ma inne ryby. Co o tym sądzicie?
-----------------------------------

Pozdrawiam,

Tomek.

Obsada:

72 l.

2 x molinezja black
2 x mieczyk
9 x gupiki
1 x zbrojnik złoty
2 x otosek

kalito
Forumowicz
Kontakt:

Post autor: kalito » 2008-03-05, 08:53

Szajeczek pisze:nie wiem nie znam się dlatego też moje pytania i oczekuję na odpowiedź
Ja też wielu rzeczy nie wiedziałem, nie znałem, a za pomocą googla się dowiedziałem. Ja jako początkujący akwarysta mogę doradzić: jak już się zainteresowałeś tematem, to siądź na chwilę przy kompie i POSZUKAJ odpowiedzi na swoje pytania, jak nie na forum, to gdzie indziej w sieci, gdzie jest wyraźnie napisane, że bąbelki, mętna woda itd, to zjawiska normalne podczas początkowej fazy rozruchu akwarium. Ja też to miałem. ;)
pozdrawiam
Kalito
Obsada (54l):
9 neonów
5 krewetek amano

Szajeczek
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: Szajeczek » 2008-03-05, 09:10

Kalito dzięki za info. ale powiedz mi ile ten stan może trwać? Bo szczerze ci powiem że mnie to niepokoi bo ten filtr był w zestawie - to jakaś Chińszczyzna i może może być za słaby do tego akwa?
-----------------------------------

Pozdrawiam,

Tomek.

Obsada:

72 l.

2 x molinezja black
2 x mieczyk
9 x gupiki
1 x zbrojnik złoty
2 x otosek

kalito
Forumowicz
Kontakt:

Post autor: kalito » 2008-03-05, 09:18

U mnie kilka dni. Woda się spokojnie, stopniowo klarowała. Bąbelkom nieco pomogłem za pomocą gąbki do czyszczenia szyby.
Mój filtr też był w zestawie, choć nie jest to chińszczyzna. ;)
pozdrawiam
Kalito
Obsada (54l):
9 neonów
5 krewetek amano

croc
Zakręcony forumowicz

Post autor: croc » 2008-03-05, 10:16

a dlaczego woda zrobiła się brudna? Czy żwir płukałeś zanim do akwarium włożyłeś? Jeśli nie, to ja bym sugerował na tak wczesnym etapie akwarium zatryzmać, wyjąć żwir i bardzo dobrze wypłukać. Robi to się w misce - porcjami. Czsami trzeba 10-15 razy porcję płukać zanim będzie klarowna woda. Wtedy do zbiornika, zalac woda, a filtr zrobi resztę. Operacja opóźni start akwarium o dzień, ale efekt jest wymierny.

Jeśli płukałeś żwir, to musisz tylko czekać. Filtry w zestawach przewaznie są za słabe i tańsze. Do 72 l akwarium nadała by się kaskada (lekko przewymiarowana). Będzie znacznie lepsza filtracja i filtr będzie poza zbiornikiem. Trzeba tylko wyciąc nożem, lub piłką do metalu małą szczelinę w pokrywie.

Do Twojego akwa to nadała by się kaskada FZN2

http://www.allegro.pl/item316889867_fil ... uael_.html
http://www.allegro.pl/item320397525_fil ... _190_.html

Jeśli nie chcesz na razie zmieniać filtra, to nie. Bąbelkami na ściankach się nie stresuj. Przejdzie.

Co do ryb, to musisz już teraz się zdecydować czy idzieś w akwarium ogóle, roślinno rybne, czy jakiś biotop, typu malawi. Od decyzji zależy wiele. Do takiego akwarium sugerował bym raczej to pierwsze rozwiązanie. Ale niech spece od malawi się wypowiedzą.

Szajeczek
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: Szajeczek » 2008-03-05, 12:15

Dzięki za kolejną radę.

Z tych ryb zrezygnuje - poczytałem o nich i np. gupiki, neonki i mieczyki mogą czuć lekki dyskomfort i niebezpieczeństwo w otoczeniu pielęgnic. To tyle jeśli chodzi o ryby.

Prawdopodobnie dziś zakupie 2 żywe roślinki bo akwarium wygląda smutno z tą jedną i sztuczną kryjówką w kształcie pnia - korzenia.

Jeśli chodzi o kamienie - pani w zoologicznym powiedziała żeby wypłukać raz - tak też zrobiłem i je umieściłem - zalewając wodą i włączając filtr i grzałkę. Wychodząc z domu do pracy - woda nadal była mętna. Może wyłączyć filtr na dzień niech to wszystko opadnie? W innym zoologicznym sprzedawca powiedział że jak tylko to się ostoi mogę wpuszczać pierwsze rybki a znowu inny znajomy ma akwa od 7 lat i mówi że on ma wodę metną i rybek nawet nie wyjmuje przy wymianie zbiornika - dokonuje spuszczenia wody raz na 2 miesiące do połowy a następnie zalewa do połowy nową wodę.

croc
Zakręcony forumowicz

Post autor: croc » 2008-03-05, 13:31

filtr ma chodzić 24h na dobę. W filtrze rozwijają się kultury bakterii, które są odpowiedzialne za poprawny cykl azotowy w akwarium (przetwarzają toksyczne związki azotowe powstałe z rozkładu substancji organicznych na związki azotowe przyswajalne przez rośliny). Wyłączanie filtra powoduje, że bakterie nie pracują, co prowadzi do zatruwania wody i niechybnej śmierci rybek. Zatrzymanie filtra powoduje również obumieranie bakterii.
Tak więc, filtr full time on.

Z płukaniem żwiru, to móże być kanał. Nie płuczemy raz, czy dwa, ale do skutku. Do swojego 540l akwarium żwir płukałem 3 noce po 7 godzin. Do tego 72l ze 2h powinno się poświęcić. Tak więc wyjmuj żwir i płucz.

Nie słuchaj porad w stylu "woda ma być mętna' itd. Popatrz w Galerii jak powinnny wyglądać akwaria.

Wodę podmienia się raz w tygodniu (obowiązkowo), 25-30%. Trzeba tego bezwzględnie pilnować. W szczególności w małych akwariach.

Roślin kup więcej: Dwie trzy duże, na tył akwarium. Dwie trzy średnie, w środek i ze trzy małe, na przód. Ogólnie do tego akwarium potrzebujesz 8-10 roślin. Sztuczną wyjmij jak najszybciej.

Możesz też kupić jakiś korzeń (w sklepie akwarystycznym). Wypłukać, ewentualnie wygotować i na dno położyć. Dobrze wygląda i daje schronienie niektórym stworzeniom.

Szajeczek
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: Szajeczek » 2008-03-05, 14:22

Dzięki za radę,
ale chyba powstrzymam się i poczekam aż woda nie będzie zmętniała. Nie będę teraz wylewał wody i płukał kamieni kolejny raz. Mam nadzieje że to się unormuje. W najbliższych dniach jak znajdę czas zakupie roślinek kilka ( nie wydaje się wam że są drogie?Byłem w sklepie i najtańsze 15 zł?!) W weekend jak posadze roślinki wpuszcze też pierwsze rybki - gupiki. Ryzyk fizyk najwyżej umrą!

ODPOWIEDZ