Po pierwsze chciałbym się przywitać z użytkownikami forum, którzy mają niewątpliwie tysiąckroć większą wiedzę na temat akwarystyki niż ja

Po latach postanowiłem powrócić do dawno zarzuconego zainteresowania akwarystyką. Na początek kupiłem sobie akwarium niewielkie, bo 60-litrowe (firmy Juwel - Rekord 60), choć myślę, że powinno mi to wystarczyć (póki co ;)). Akwarium funkcjonuje sobie od środy. Jest w nim woda, posadziłem też od razu (pewnie to błąd) kilka roślinek, o identyfikację których poproszę w adekwatnym temacie. Podłoże stanowi żwirek (różnokolorowy - taki mi sprzedali w sklepie w zestawie - kolory czerwony,biały i nieco niebieskiego, dokupiłem czarny). Włożyłem też do środka dość spory kamień, który będzie mógł służyć za kryjówkę dla zwierzaków. Kamień kupiony w zoologu, więc raczej jest odpowiedni. Wlałem też do wody od razu odpowiednią ilość środka Tetra EasyBalance (czy potrzebnie), a także nabyłem środki firmy API - Stress Zyme oraz Stress Coat. Nie wiem czy się przydadzą (?). Uczciwie mówiąc wolałbym dojść do równowagi w tym akwarium drogą naturalną, niewymuszoną środkami. No ale cóż - stało się - najpierw zastosowałem, potem poczytałem...
Mam teraz pierwsze pytania:
1. Oczywiście obsada akwarium. Planuję kupić:
:arrow: ok. 10 neonów Innesa
:arrow: 4 gupiki (od razu pytanie o dobór ilościowy osobników męskich i żeńskich)
:arrow: 2 molinezje
To jeśli chodzi o ryby. Zastanawiam się też nad krewetkami, które spełniałyby funkcję "odkurzacza". Czy mogę je połączyć z powyższą obsadą. Ile ewentualnie mogę ich mieć? Jestem otwarty na propozycje ;)
2. Kiedy to towarzystwo mogę zacząć wpuszczać? Myślałem, żeby pierwszymi mieszkańcami zostały krewetki np. w przyszły czwartek. Tydzień później ryby.
3. Jak to jest z tymi wszystkimi odżywkami? Czy te, które nabyłem, w czymś pomogą?
4. Mam świetlówkę 15W. Ile czasu mam naświetlać na początku, a także później, akwarium?
5. Jak wygląda kwestia napowietrzania? Filtr, który mam ma wylewkę na poziomie wody, jakiś ruch powoduje, ale nie jest to wielki ruch. Pomyślałem więc o kupnie jakiejś delikatnej pompki i kamienia. Ile godzin dziennie dmuchać? Czy ze względu na rośliny powinienem to robić o jakiejś określonej porze(dzień/noc)?
6. Aha. Czy temperatura wody 25 stopni dla takiej obsady jest prawidłowa? Jakie powinny być inne parametry wody? Muszę koniecznie przed wpuszczeniem robić test? To co leci z kranu nie wydaje mi się być jakimś dziadostwem...
Z góry wielkie dzięki za jakiekolwiek wskazówki!

Pozdrawiam