https://biurorachunkowemaga.pl/

Trawniczek w akwarium

Wszystko na temat roślil słodkowodnych.

Moderator: ModTeam

Awatar użytkownika
lolek
Zakręcony forumowicz
Pojemność akwarium: 126
Imię: Karol
Kontakt:

Trawniczek w akwarium

Post autor: lolek » 2007-09-21, 22:15

Siema wszystkim.
mam mały problem konkretnie to chodzi mi o podłoże akwarium jakoś dziwnie to wygląda takie puste. I właśnie w tym mam problem co polecilibyście mi na podłoże????
Słyszałem że trawka ma wysokie wymagania a mech długo się przyjmuje.

Awatar użytkownika
natimati
Stały bywalec
Pojemność akwarium: 112
Imię: Natalia
Kontakt:

Re: Trawniczek w akwarium

Post autor: natimati » 2007-09-22, 12:27

Z JAKICH ROŚLIN MOŻNA ZROBIĆ TRAWNIK W AKWARIUM:

- Glossostigma elatinoides - JĘZYCZNIK AUSTRALIJSKI (wspaniała roślina,potrzebuje silnego oświetlenia i nawożenia Co2)

- Echinodorus tenellus - ŻABIENICA DELIKATNA (gdy zacznie rosnąć zbytduża,trzeba ją przerywać)

- Eleocharis acicularis - PONIKŁO IGŁOWATE (należy ją skracać aby,nierosła zbyt duża)

- Riccia fluitans - WGŁĘBKA WODNA (Wgłębkę należy przywiązać do płaskich kamieni np.żyłką , nie nadaję się do akwarium z rybami żyworodnymi,gdyż te wyskubują ją)

- Cryptocoryne parva - ZWARTKA DROBNA (jak każda Zwartka,rośnie powoli,więc na trawnik trzeba poczekać)

- Hemianthus callitrichoides - HEMIANTUS ? (jest to nowość roślinna,tworzy wspaniałe trawniki,ładniejsze od trawników Glossostigmy)

- Lilaeopsis brasiliensis - LILEOPSIS BRAZYLIJSKI (jest często sprzedawany pod błędną nazwą Lilaeopsis novae-zealandiae(novozelandica),niestety rośnie dość powoli,więc na trawnik trzeba poczekać)

Źródło : http://akwariumjacka.republika.pl/porady1.html

ten temat już był ! ale warto przypomnieć co nie co ja polecam Hemianthus callitrichoides - HEMIANTUS ?
wygląda ślicznie w akwarium

Slanter
Przyjaciel forum
Pojemność akwarium: 0
Imię: Grzegorz

Post autor: Slanter » 2007-09-26, 13:55

lolek pisze:Słyszałem że trawka ma wysokie wymagania
Zalezy jaka trawka, jakie swiatlo, jakie podloze, i czy nawozisz CO2. Glownym problemem roslin "trawnikowych" jest to, ze wiekszosc z nich lubi sporo swiatla ktorego akurat dostaja najmniej gdyz rosna na dnie. Bez wystarczajacego swiatla glossostigma zamienia sie w rosline lodygowa. Rosnie w gore i wyglada jak oblesny chwast. Eleocharis rowniez wymaga intensywnego oswietlenia i zyznego podloza. Hemiantus callitrichoides - to samo; dobre swiatlo, CO2 i bardzo dobre podloze. Nawet wtedy rosnie bolesnie wolno. Zapomnij o Lilaeopsis brasiliensis...nie polecam. Echinodorus tenellus bylby dobry jak rowniez podobna do niego Sagittaria subulata. W miare jak zlapiesz wiecej drygu z roslinami to sprobuj szczescia z bardziej wymagajacymi "dywanikami". Powodzenia.

Danio12345
Akwarysta
Pojemność akwarium: 174
Imię: Micha³

Post autor: Danio12345 » 2008-03-12, 13:40

sorki, że odświerzam dawny temat ale trawnik możemy zrobić nie tylko z roślin posiadających korzenie. Mamy też do wyboru mchy jak i wgłębkę :->
Bardzo ładnie wygląda na trawniku właśnie wgłębka i odpowiednio pielęgnowany mech flame moss.
112l roślinne - HM, HC, rotala rotundifolia, didiplis diandra, blyxa japonica
30l mcharium - erect moss, fontinalis antypyretica, flame moss, spiky moss oraz riccia sp. Dwaft
25l mcharium - taiwan moss, peacock moss, fissidens fontanus oraz subwassertang i riccardia chamedryfolia
7,5l - stringy moss
Pozdrawiam, Michał Danielczyk

croc
Zakręcony forumowicz
Pojemność akwarium: 25

Post autor: croc » 2008-03-12, 18:58

a jak wgłębkę przymocować do czegokolwiek? Pytam w szczególności tych, którzy to zrobili (nie tylko słyszeli) i im się udało.

Wykonałem wiele prób montażu wgłębki na korzeniu i zawsze po 3-4 dniach się uwalniała. Żyłki, nici i inne tego typu przecinały wgłębkę, która potem wypływała do powierzchni.

Awatar użytkownika
lolek
Zakręcony forumowicz
Pojemność akwarium: 126
Imię: Karol
Kontakt:

Post autor: lolek » 2008-03-12, 19:01

Poświęć 2 minuty na poszukiwania odpowiedzi w istniejących tematach, po dwóch minutach załóż nowy temat

croc
Zakręcony forumowicz
Pojemność akwarium: 25

Post autor: croc » 2008-03-12, 19:05

no tak, ale w takim wydaniu to wgłębka nigdzie na boki się nie rozrośnie, bo nie przyczepi się do zwykłego podłoża. Ponadto domniemuję, że jak będzie się rozrastać tworząc grubszy dywanik, to albo się cała uwolni, albo kawałkami będzie się odrywać.

Awatar użytkownika
Piwosz
Rekin forum
Pojemność akwarium: 216
Imię: Konrad
Kontakt:

Post autor: Piwosz » 2008-03-14, 13:24

croc pisze:Ponadto domniemuję, że jak będzie się rozrastać tworząc grubszy dywanik, to albo się cała uwolni, albo kawałkami będzie się odrywać.
A od czego są nożyczki..... ;-) Jak będziesz regularnie przycinał to nie ma prawa wypłynąć.

Awatar użytkownika
DevaDestroy
Forumowicz
Pojemność akwarium: 120
Imię: Sylwia
Kontakt:

Post autor: DevaDestroy » 2008-03-15, 17:12

ja poczekałam az się rozrosła tworząc gruby dywan
kupiłam kratkę w obi taką plastikową wyparzyłam sprawdziłam czy nie "psuje" wody (oczka ma 1cm ) kupiłam kamienie chropowate dywanik na kamyczek kratkę naokoło związałam żyłką i urosoło jak wysepki:)
ale musi być dobre światło bo zacznie gnić ;/ (autopsja, nieudane eksperymenty)
Looking 4 job =/

Awatar użytkownika
Szorstki
Zainteresowany
Pojemność akwarium: 75
Imię: P
Kontakt:

Post autor: Szorstki » 2008-05-13, 10:41

Możecie polecić jakiś mech na dno akwa i na kamień? planuję w końcu kupić trochę ryb i ze 4 krewetki do akwa, a one potrzebują mchu. Szukam czegoś, co będzie dość krótkie... nie wiem jak duży rośnie jawajski

ps. to prawda, że anubias wydziela jakieś substancje szkodzące krewetkom?

Awatar użytkownika
dzidek1983
Obłąkany forumowicz
Pojemność akwarium: 54
Imię: Piotr
Kontakt:

Post autor: dzidek1983 » 2008-05-13, 10:56

milimeter moss... peacock moss... to malutkie mchy

Awatar użytkownika
maol
Moderator
Pojemność akwarium: 200
Imię: Marcin
Nazwisko: Olszewski

Post autor: maol » 2008-05-13, 10:56

Tak. Niektóre anubiasy wydzielaja substancje wręcz zabójcze dla krewetek. Mi ta sztuczka zabiła kiedyś 5 pięknych Amano... W każdym razie - nie zaleca sie trzymania w jednym zbiorniku anubiasów i kreweci.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.

Złote ciacha come back :)

MARTINES
Zainteresowany
Pojemność akwarium: 45

Post autor: MARTINES » 2008-05-13, 13:13

maol pisze:Tak. Niektóre anubiasy wydzielaja substancje wręcz zabójcze dla krewetek.
Czy ktoś może napisać jakie dokładnie gatunki anubiasów są szkodliwe dla krewetek?
żaglowiec skalar 4 szt.
neon innesa 12 szt.
amano 8 szt.
...............................
fantom czarny 7 szt.
red cherry xx szt.
amano 4 szt.

Awatar użytkownika
maol
Moderator
Pojemność akwarium: 200
Nazwisko: Olszewski

Post autor: maol » 2008-05-13, 13:45

Anubias barteri, anubias nana - o tych wiem.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.

Złote ciacha come back :)

Awatar użytkownika
Piwosz
Rekin forum
Pojemność akwarium: 216
Imię: Konrad
Kontakt:

Post autor: Piwosz » 2008-05-13, 14:08

No właśnie jest dużo sprzeczności co do szkodliwości anubiasów....jedni mówia ze szkodzą inny że są obojętne...ja miałem amanki i RC z kilkoma anubiasami i nic im nie było....była też mowa ze microsorium wydziela szkodliwe substancje ale to jest kompletna bzdura....

ODPOWIEDZ