Trawniczek w akwarium
Moderator: ModTeam
- lolek
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 126
- Imię: Karol
- Kontakt:
Trawniczek w akwarium
Siema wszystkim.
mam mały problem konkretnie to chodzi mi o podłoże akwarium jakoś dziwnie to wygląda takie puste. I właśnie w tym mam problem co polecilibyście mi na podłoże????
Słyszałem że trawka ma wysokie wymagania a mech długo się przyjmuje.
mam mały problem konkretnie to chodzi mi o podłoże akwarium jakoś dziwnie to wygląda takie puste. I właśnie w tym mam problem co polecilibyście mi na podłoże????
Słyszałem że trawka ma wysokie wymagania a mech długo się przyjmuje.
- natimati
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Natalia
- Kontakt:
Re: Trawniczek w akwarium
Z JAKICH ROŚLIN MOŻNA ZROBIĆ TRAWNIK W AKWARIUM:
- Glossostigma elatinoides - JĘZYCZNIK AUSTRALIJSKI (wspaniała roślina,potrzebuje silnego oświetlenia i nawożenia Co2)
- Echinodorus tenellus - ŻABIENICA DELIKATNA (gdy zacznie rosnąć zbytduża,trzeba ją przerywać)
- Eleocharis acicularis - PONIKŁO IGŁOWATE (należy ją skracać aby,nierosła zbyt duża)
- Riccia fluitans - WGŁĘBKA WODNA (Wgłębkę należy przywiązać do płaskich kamieni np.żyłką , nie nadaję się do akwarium z rybami żyworodnymi,gdyż te wyskubują ją)
- Cryptocoryne parva - ZWARTKA DROBNA (jak każda Zwartka,rośnie powoli,więc na trawnik trzeba poczekać)
- Hemianthus callitrichoides - HEMIANTUS ? (jest to nowość roślinna,tworzy wspaniałe trawniki,ładniejsze od trawników Glossostigmy)
- Lilaeopsis brasiliensis - LILEOPSIS BRAZYLIJSKI (jest często sprzedawany pod błędną nazwą Lilaeopsis novae-zealandiae(novozelandica),niestety rośnie dość powoli,więc na trawnik trzeba poczekać)
Źródło : http://akwariumjacka.republika.pl/porady1.html
ten temat już był ! ale warto przypomnieć co nie co ja polecam Hemianthus callitrichoides - HEMIANTUS ?
wygląda ślicznie w akwarium
- Glossostigma elatinoides - JĘZYCZNIK AUSTRALIJSKI (wspaniała roślina,potrzebuje silnego oświetlenia i nawożenia Co2)
- Echinodorus tenellus - ŻABIENICA DELIKATNA (gdy zacznie rosnąć zbytduża,trzeba ją przerywać)
- Eleocharis acicularis - PONIKŁO IGŁOWATE (należy ją skracać aby,nierosła zbyt duża)
- Riccia fluitans - WGŁĘBKA WODNA (Wgłębkę należy przywiązać do płaskich kamieni np.żyłką , nie nadaję się do akwarium z rybami żyworodnymi,gdyż te wyskubują ją)
- Cryptocoryne parva - ZWARTKA DROBNA (jak każda Zwartka,rośnie powoli,więc na trawnik trzeba poczekać)
- Hemianthus callitrichoides - HEMIANTUS ? (jest to nowość roślinna,tworzy wspaniałe trawniki,ładniejsze od trawników Glossostigmy)
- Lilaeopsis brasiliensis - LILEOPSIS BRAZYLIJSKI (jest często sprzedawany pod błędną nazwą Lilaeopsis novae-zealandiae(novozelandica),niestety rośnie dość powoli,więc na trawnik trzeba poczekać)
Źródło : http://akwariumjacka.republika.pl/porady1.html
ten temat już był ! ale warto przypomnieć co nie co ja polecam Hemianthus callitrichoides - HEMIANTUS ?
wygląda ślicznie w akwarium
-
- Przyjaciel forum
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Grzegorz
Zalezy jaka trawka, jakie swiatlo, jakie podloze, i czy nawozisz CO2. Glownym problemem roslin "trawnikowych" jest to, ze wiekszosc z nich lubi sporo swiatla ktorego akurat dostaja najmniej gdyz rosna na dnie. Bez wystarczajacego swiatla glossostigma zamienia sie w rosline lodygowa. Rosnie w gore i wyglada jak oblesny chwast. Eleocharis rowniez wymaga intensywnego oswietlenia i zyznego podloza. Hemiantus callitrichoides - to samo; dobre swiatlo, CO2 i bardzo dobre podloze. Nawet wtedy rosnie bolesnie wolno. Zapomnij o Lilaeopsis brasiliensis...nie polecam. Echinodorus tenellus bylby dobry jak rowniez podobna do niego Sagittaria subulata. W miare jak zlapiesz wiecej drygu z roslinami to sprobuj szczescia z bardziej wymagajacymi "dywanikami". Powodzenia.lolek pisze:Słyszałem że trawka ma wysokie wymagania
-
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 174
- Imię: Micha³
sorki, że odświerzam dawny temat ale trawnik możemy zrobić nie tylko z roślin posiadających korzenie. Mamy też do wyboru mchy jak i wgłębkę :->
Bardzo ładnie wygląda na trawniku właśnie wgłębka i odpowiednio pielęgnowany mech flame moss.
Bardzo ładnie wygląda na trawniku właśnie wgłębka i odpowiednio pielęgnowany mech flame moss.
112l roślinne - HM, HC, rotala rotundifolia, didiplis diandra, blyxa japonica
30l mcharium - erect moss, fontinalis antypyretica, flame moss, spiky moss oraz riccia sp. Dwaft
25l mcharium - taiwan moss, peacock moss, fissidens fontanus oraz subwassertang i riccardia chamedryfolia
7,5l - stringy moss
Pozdrawiam, Michał Danielczyk
30l mcharium - erect moss, fontinalis antypyretica, flame moss, spiky moss oraz riccia sp. Dwaft
25l mcharium - taiwan moss, peacock moss, fissidens fontanus oraz subwassertang i riccardia chamedryfolia
7,5l - stringy moss
Pozdrawiam, Michał Danielczyk
-
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 25
a jak wgłębkę przymocować do czegokolwiek? Pytam w szczególności tych, którzy to zrobili (nie tylko słyszeli) i im się udało.
Wykonałem wiele prób montażu wgłębki na korzeniu i zawsze po 3-4 dniach się uwalniała. Żyłki, nici i inne tego typu przecinały wgłębkę, która potem wypływała do powierzchni.
Wykonałem wiele prób montażu wgłębki na korzeniu i zawsze po 3-4 dniach się uwalniała. Żyłki, nici i inne tego typu przecinały wgłębkę, która potem wypływała do powierzchni.
- lolek
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 126
- Imię: Karol
- Kontakt:
Poświęć 2 minuty na poszukiwania odpowiedzi w istniejących tematach, po dwóch minutach załóż nowy temat
-
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 25
no tak, ale w takim wydaniu to wgłębka nigdzie na boki się nie rozrośnie, bo nie przyczepi się do zwykłego podłoża. Ponadto domniemuję, że jak będzie się rozrastać tworząc grubszy dywanik, to albo się cała uwolni, albo kawałkami będzie się odrywać.
- Piwosz
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 216
- Imię: Konrad
- Kontakt:
A od czego są nożyczki..... ;-) Jak będziesz regularnie przycinał to nie ma prawa wypłynąć.croc pisze:Ponadto domniemuję, że jak będzie się rozrastać tworząc grubszy dywanik, to albo się cała uwolni, albo kawałkami będzie się odrywać.
- DevaDestroy
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 120
- Imię: Sylwia
- Kontakt:
ja poczekałam az się rozrosła tworząc gruby dywan
kupiłam kratkę w obi taką plastikową wyparzyłam sprawdziłam czy nie "psuje" wody (oczka ma 1cm ) kupiłam kamienie chropowate dywanik na kamyczek kratkę naokoło związałam żyłką i urosoło jak wysepki:)
ale musi być dobre światło bo zacznie gnić ;/ (autopsja, nieudane eksperymenty)
kupiłam kratkę w obi taką plastikową wyparzyłam sprawdziłam czy nie "psuje" wody (oczka ma 1cm ) kupiłam kamienie chropowate dywanik na kamyczek kratkę naokoło związałam żyłką i urosoło jak wysepki:)
ale musi być dobre światło bo zacznie gnić ;/ (autopsja, nieudane eksperymenty)
Looking 4 job =/
- Szorstki
- Zainteresowany
- Pojemność akwarium: 75
- Imię: P
- Kontakt:
Możecie polecić jakiś mech na dno akwa i na kamień? planuję w końcu kupić trochę ryb i ze 4 krewetki do akwa, a one potrzebują mchu. Szukam czegoś, co będzie dość krótkie... nie wiem jak duży rośnie jawajski
ps. to prawda, że anubias wydziela jakieś substancje szkodzące krewetkom?
ps. to prawda, że anubias wydziela jakieś substancje szkodzące krewetkom?
- dzidek1983
- Obłąkany forumowicz
- Pojemność akwarium: 54
- Imię: Piotr
- Kontakt:
milimeter moss... peacock moss... to malutkie mchy
PADAJĄ CI RYBY --> ./redir/http://e-akwarystyka.pl/topics21/2180.htm
NIE WIESZ CO TO ZA RYBA --> ./redir/http://e-akwarystyka.pl/topics4/3016.htm
NIE WIESZ CO TO ZA ROŚLINA --> ./redir/http://e-akwarystyka.pl/topics5/4 ... t=30#43745
CHCESZ ZAPYTAĆ O OBSADĘ --> ./redir/http://e-akwarystyka.pl/topics35/646.htm
JESTEŚ POCZĄTKUJĄCY --> ./redir/http://e-akwarystyka.pl/forum29.htm
NIE WIESZ CO TO ZA RYBA --> ./redir/http://e-akwarystyka.pl/topics4/3016.htm
NIE WIESZ CO TO ZA ROŚLINA --> ./redir/http://e-akwarystyka.pl/topics5/4 ... t=30#43745
CHCESZ ZAPYTAĆ O OBSADĘ --> ./redir/http://e-akwarystyka.pl/topics35/646.htm
JESTEŚ POCZĄTKUJĄCY --> ./redir/http://e-akwarystyka.pl/forum29.htm
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
Tak. Niektóre anubiasy wydzielaja substancje wręcz zabójcze dla krewetek. Mi ta sztuczka zabiła kiedyś 5 pięknych Amano... W każdym razie - nie zaleca sie trzymania w jednym zbiorniku anubiasów i kreweci.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

-
- Zainteresowany
- Pojemność akwarium: 45
Czy ktoś może napisać jakie dokładnie gatunki anubiasów są szkodliwe dla krewetek?maol pisze:Tak. Niektóre anubiasy wydzielaja substancje wręcz zabójcze dla krewetek.
żaglowiec skalar 4 szt.
neon innesa 12 szt.
amano 8 szt.
...............................
fantom czarny 7 szt.
red cherry xx szt.
amano 4 szt.
neon innesa 12 szt.
amano 8 szt.
...............................
fantom czarny 7 szt.
red cherry xx szt.
amano 4 szt.
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Nazwisko: Olszewski
Anubias barteri, anubias nana - o tych wiem.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

- Piwosz
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 216
- Imię: Konrad
- Kontakt:
No właśnie jest dużo sprzeczności co do szkodliwości anubiasów....jedni mówia ze szkodzą inny że są obojętne...ja miałem amanki i RC z kilkoma anubiasami i nic im nie było....była też mowa ze microsorium wydziela szkodliwe substancje ale to jest kompletna bzdura....