Bojowniki

Tematy dotyczące rozmnażania ryb akwariowych.

Moderator: ModTeam

al
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 0

Re: Bojowniki

Post autor: al » 2008-03-16, 00:37

Oczywiście, ale tam jestem zarejestrowany jako ala. Ten sam artykuł jest jeszcze na innym forum.

oleq_30
Zakręcony forumowicz
Pojemność akwarium: 160
Imię: Bogus³aw
Kontakt:

Post autor: oleq_30 » 2008-03-16, 03:14

zajmujesz sie tym bardziej profesjonalnie ?
./redir/http://www.e-akwarystyka.pl/topics ... .htm#92598 --- moje akwarium

./redir/http://aqwanarium.eakwarystyka.eu --- moja strona

Akwarysta trzeba się urodzić , akwarium kupić może każdy

Nicole
Akwarysta
Imię: cykmykpyk

Post autor: Nicole » 2008-03-20, 23:59

Witam,
Chciałabym ogłosić, że właśnie dzisiaj dołączył do samiczek ich samiec (poprzedni, taki sam - Kubuś, zginął smiercia tragiczną, poprzez wyskoczenie - przez szparę w nieszczelnie zakrytej pokrywie). Bojownik wspaniały ma na imię Czaruś (ja wolę Charlie ;d ) i póki co gania Zołzę (trafiła kosa na kamień xD) tzn. zaleca się do niej, odstrasza mieczyka 'strosząc' skrzela. Miecio sam go napadł, myśląc (a to wred specjalnie to zrobił), że płetwa mojego bojownika to jedzenie.
Dalsze losy Czarusia i Zołzy z kolejnych odcinkach - kto wie, może będą jeszcze z tego dzieci? :)

[ Dodano: 2008-03-25, 14:21 ]
Dzięki za wszystkie rady :)
Mój bojownik właśnie pracuje nad gniazdem :-D
Nie wiem.. kupiłam żywy pokarm, ale nie będę go chyba dawać, bo go zniechęcę do budowli gniazda.
Nie wiem czy dobrze zrobiłam.. Trochę się zdenerwowałam bo samiec mało co wczoraj nie zagaiał samiczki. Postanowiłam skorzystać z czyjejś rady i włożyć samiczkę do słoika, postawić koło akwarium. Ale ja wstawiłam ten słoik do akwarium, żeby temperatury byly takie same. Słoik jest duży, więc myślę, że nic jej się nie stanie.
W jakim czasie samiec wybuduje gniazdo?
Zostawić włączone światło na noc w tarliskowym żeby miały "kontakt wzrokowy" tak jak już ktoś to powiedział?
Proszę o odpowiedzi.

[ Dodano: 2008-03-25, 14:21 ]
Dzięki za wszystkie rady :)
Mój bojownik właśnie pracuje nad gniazdem :-D
Nie wiem.. kupiłam żywy pokarm, ale nie będę go chyba dawać, bo go zniechęcę do budowli gniazda.
Nie wiem czy dobrze zrobiłam.. Trochę się zdenerwowałam bo samiec mało co wczoraj nie zagaiał samiczki. Postanowiłam skorzystać z czyjejś rady i włożyć samiczkę do słoika, postawić koło akwarium. Ale ja wstawiłam ten słoik do akwarium, żeby temperatury byly takie same. Słoik jest duży, więc myślę, że nic jej się nie stanie.
W jakim czasie samiec wybuduje gniazdo?
Zostawić włączone światło na noc w tarliskowym żeby miały "kontakt wzrokowy" tak jak już ktoś to powiedział?
Proszę o odpowiedzi.

[ Dodano: 2008-03-25, 21:13 ]
odświeżam temat.

Samiec zbudował gniazdo, niby zwabia do niego samicę, ona ma paski, jak była w słoiku to stroszyła się do niego. Teraz on ją bije, ona ucieka do kokosa.. Myślicie, że coś z tego będzie?..
Samiczka jest gruba, dzisiaj dosłownie puchła w oczach, jak samiec budował gniazdo.
Jak do jutra tarło się nie odbędzie, mam zamienić samiczkę?..
Poradzcie, będę wdzięczna :)

ODPOWIEDZ