Tylko, ze ja mam dwie lewe (albo dwie prawe) rece do takich rzeczy :-( Moze Ciebie zatrudnie :-Parturusrex pisze:Nie widzę problemu z taka wnękąKupuj re gips i do roboty
325l optiwhite - koniec
Moderator: ModTeam
-
- Przyjaciel forum
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Grzegorz
Re: 325l optiwhite - koniec
- arturusrex
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 60
- Imię: Artur
- Kontakt:
Bardzo chętnie pomogę. Tylko troszkę do Ciebie daleko 

- jeden
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 450
- Imię: Piotrek
- Kontakt:
Odstawiłem ADe jakiś czas temu i zacząłem stosować nawozy własnej produkcji wraz z kilkoma dodatkami. Zdecydowałem sie na to ponieważ nawozy Ady (z moich doświadczeń wynika) nie mają wystarczającej ilości fosforanów jak i azotanów, a Fe (eca) jest droga jak inne produkty i stwierdziłem że musze znaleźć sposób aby 10 krotnie tańszym sposobem osiągnąć lepszy efekt...
... udało mi sie :mrgreen:
narazie pokaże tylko grupe limnophili aromatici która rozrasta sie, rozgałęzia i wybarwia u mnie jak nigdy(wybarwienie przy hqi miało miejsce dopiero z 10/15cm pod powierzchnią teraz odziwo następuje znacznie niżej, myśle że jest to efekt większej ilości Fe)
inne rośliny też rosną jak na drożdżach.. zero glonów, zero pyłu na szybach.. i jak narazie tylko same pozytywy, brak jakich kolwiek efektów ubocznych dawka N, K jak i P jeszcze nie jest 100%, stopniowo ją podwyższam i obserwuje jak rośliny sie zachowują, ale po blyxy widać (na zdjęciu) że jeszcze troszke wzrośnie..
umieszczam tylko to jedno zdjęcie, zdjęcie całego zbiornika wstawie jak to wszystko pięknie zarośnie 8-)
Oczywiście na skład nawozu jak i dawki wpłynął w dużym stopniu SLANTER któremu serdecznie dziękuje!! :-D

... udało mi sie :mrgreen:
narazie pokaże tylko grupe limnophili aromatici która rozrasta sie, rozgałęzia i wybarwia u mnie jak nigdy(wybarwienie przy hqi miało miejsce dopiero z 10/15cm pod powierzchnią teraz odziwo następuje znacznie niżej, myśle że jest to efekt większej ilości Fe)
inne rośliny też rosną jak na drożdżach.. zero glonów, zero pyłu na szybach.. i jak narazie tylko same pozytywy, brak jakich kolwiek efektów ubocznych dawka N, K jak i P jeszcze nie jest 100%, stopniowo ją podwyższam i obserwuje jak rośliny sie zachowują, ale po blyxy widać (na zdjęciu) że jeszcze troszke wzrośnie..
umieszczam tylko to jedno zdjęcie, zdjęcie całego zbiornika wstawie jak to wszystko pięknie zarośnie 8-)
Oczywiście na skład nawozu jak i dawki wpłynął w dużym stopniu SLANTER któremu serdecznie dziękuje!! :-D

-
- Zainteresowany
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Dominik
- Kontakt:
Witam Kolegę.
Akwarium Cud Miód i orzeszki naprawdę kawał dobrej roboty.
Rośliny w świetnej kondycji.
Zazdrościć takiego akwarium.
A mógłbyś się podzielić tym sposobem na nawożenie oraz tymi dodatkami. Bo przy odbiorze roślinek rozmawialiśmy na temat nawozu "roslinex" jak go dawkuje już 2 tydzień i rośliny narazie sie w ogóle nie wybarwiają - lać oddzielnie Fe ?
Akwarium Cud Miód i orzeszki naprawdę kawał dobrej roboty.
Rośliny w świetnej kondycji.
Zazdrościć takiego akwarium.
A mógłbyś się podzielić tym sposobem na nawożenie oraz tymi dodatkami. Bo przy odbiorze roślinek rozmawialiśmy na temat nawozu "roslinex" jak go dawkuje już 2 tydzień i rośliny narazie sie w ogóle nie wybarwiają - lać oddzielnie Fe ?
- jeden
- Stały bywalec
- Kontakt:
Wysłałem wiadomość na PW ;-)
-
- Przyjaciel forum
- Imię: Grzegorz
Nie ma za co ;-) Ciesze sie, ze dobrze Ci powodzi. Jesli chodzi o wybarwianie roslin. Sadze, ze wplywa na to wiele czynnikow a nie tylko samo zelazo. Wielokrotnie spotkalem sie ze stwierdzeniem, ze do wybarwienia potrzebne jest duzo Fe. O ile zelazo jest oczywiscie waznym i niezbednym nawozem, jego wysoki poziom przy jednoczesnym braku odpowiedniego bilansu innych nawozow, niczego nie wybarwi i to bez znaczenia ile sie go leje czy sypie. Odpowiednie proporcje NO3, PO4, mikro + dobre oswietlenie i CO2, tak ;-)jeden pisze:Oczywiście na skład nawozu jak i dawki wpłynął w dużym stopniu SLANTER któremu serdecznie dziękuje!!
- jeden
- Stały bywalec
- Kontakt:
ale chodzi Ci o rośline po prawej stronie powyzej na zdjeciu, czy na fotce całego zbiornika? ;-) bo nie wiem o którą rośline chodzi..mam pytanko co to za rosliny w prawym rogu i ile ich tam zasadziłes ?
-
- Nowicjusz
- Imię: Marcin
Pikne :-)
- Piwosz
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 216
- Imię: Konrad
- Kontakt:
No super....tylko gdzie podział sie mały heniek?jeden pisze:Jak wam sie podoba??
- jeden
- Stały bywalec
- Kontakt:

- Mariusz86
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 54
- Imię: Mariusz
- Kontakt:
Piotrek czemu fotki wychodzą takie.. matowe?? Hehe tylko do tego mogę się doczepić ;)
Doścignąć niedoścignione...
- jeden
- Stały bywalec
- Kontakt:
Weim wiem :mrgreen: mysle o kupnie profesjonalnego aparatu zeby zdjecie mogło wreszcie ująć to co widzi moje oko :-D
- JARECZEK
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 96
- Imię: Jarek
Jaki aparat masz? Może to kwestia ustawiń w aparacie? Albo wystarczy fitr na obiektyw założyć.