pytanie
Moderator: ModTeam
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: David
pytanie
Czy jeśli chce rozmnożyc rybki(np.Neonki),moge odzielic pare od pozostałych(dac do mniejszego akwarium)?
Grubowarg zielony x 1
Brzanka sumatrzańska x 4
Żałoniczka x 1
Złoty glonojad x 1
Neonki Inessa x 5
Molinezja x 1
Gurami złoty x 1
Skalar x 2
Brzanka sumatrzańska x 4
Żałoniczka x 1
Złoty glonojad x 1
Neonki Inessa x 5
Molinezja x 1
Gurami złoty x 1
Skalar x 2
- Damian_7
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 60
- Imię: Damian
Re: pytanie
Pewnie że możesz ,a nawet tak jest lepiej :mrgreen:
Moja przyszła obsada do 20l:
1x bojownik crowntail
Stop kulom!!!
Tak, to jest jak najbardziej wskazane przy hodowli.
Najlepiej dla takich mniejszych ryb użyć akwarium 25l jako tarliskowego. Obsadzonego roślinami, najlepiej bez podłoża, z małym ruchem wody.
Ale co do hodowli neonków to naprawdę nie wiem, nigdy nie hodowałam, ale z tego co mówili moi koledzy, którzy próbowali je rozmnażać, nie jest to takie proste, jak się wydaje.
Pamiętaj że w akwarium tarliskowym nie powinno być żadnych innych rybek oprócz tych, bo są to 'potencjalnie zjadacze młodych'.
Nie radzę używać tarliskowego do hodowli żyworodków. Żyworódki, są dość wytrzymałe (takie gupiki dajmy na to) i co byś zrobił, jakby Ci takich 50 przeżyło?
Więc tarliskowego, najlepiej jest używać do ryb jajorodnych.
Ryby żyworodne, niech zostają poddane naturalnej selekcji, niech przeżyją najsilniejsze.
Jeśli chcesz rozmnażać jakiekolwiek rybki, to przemyśl to, to są żywe stworzenia.
Najlepiej dla takich mniejszych ryb użyć akwarium 25l jako tarliskowego. Obsadzonego roślinami, najlepiej bez podłoża, z małym ruchem wody.
Ale co do hodowli neonków to naprawdę nie wiem, nigdy nie hodowałam, ale z tego co mówili moi koledzy, którzy próbowali je rozmnażać, nie jest to takie proste, jak się wydaje.
Pamiętaj że w akwarium tarliskowym nie powinno być żadnych innych rybek oprócz tych, bo są to 'potencjalnie zjadacze młodych'.
Nie radzę używać tarliskowego do hodowli żyworodków. Żyworódki, są dość wytrzymałe (takie gupiki dajmy na to) i co byś zrobił, jakby Ci takich 50 przeżyło?
Więc tarliskowego, najlepiej jest używać do ryb jajorodnych.
Ryby żyworodne, niech zostają poddane naturalnej selekcji, niech przeżyją najsilniejsze.
Jeśli chcesz rozmnażać jakiekolwiek rybki, to przemyśl to, to są żywe stworzenia.
- Mariusz86
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 54
- Imię: Mariusz
- Kontakt:
A czy rozmnażałeś już kiedyś rybki jeśli chcesz się zabrać odrazu za Neonki??
Co do tak zwanych żyworodnych, czemu mamy je dawać naturalnej selekcji? Takim sposobem mogą przeżyć najsilniejsze, ale nie zawsze najpiękniejsze.. Nigdy nie zostawiałem samicy, która miała niedługo poród w ogólnym, to takie pozbawienie wszystkich osobników równych szans na przeżycie i rozwój..
Co do tak zwanych żyworodnych, czemu mamy je dawać naturalnej selekcji? Takim sposobem mogą przeżyć najsilniejsze, ale nie zawsze najpiękniejsze.. Nigdy nie zostawiałem samicy, która miała niedługo poród w ogólnym, to takie pozbawienie wszystkich osobników równych szans na przeżycie i rozwój..
Doścignąć niedoścignione...
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: David
Rybki rozmnażały się same.A nie chodzi mi koniecznie o neonki.
Grubowarg zielony x 1
Brzanka sumatrzańska x 4
Żałoniczka x 1
Złoty glonojad x 1
Neonki Inessa x 5
Molinezja x 1
Gurami złoty x 1
Skalar x 2
Brzanka sumatrzańska x 4
Żałoniczka x 1
Złoty glonojad x 1
Neonki Inessa x 5
Molinezja x 1
Gurami złoty x 1
Skalar x 2
Mariusz, ponieważ, jeśli ktoś je chce hodować dla w własnej satysfakcji, a potem nie będzie ich w stanie utrzymać lub oddać to już chyba lepiej, żeby przeżyły najsilniejsze..
- Mariusz86
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 54
- Imię: Mariusz
- Kontakt:
Ola a próbowałaś oddać je poprostu za darmo do sklepu zoologicznego?? Ludzie są tacy, że jeśli ktoś chce za nie pieniądze to nie wezmą, ale jak chcesz je im dać za darmo to będą się o nie bić..
Doścignąć niedoścignione...
Próbowałam, to mnie ze sklepu wyrzucili :mrgreen:
Nie, ale tak na serio, to kiedyś chciałam oddać molinezje, zeberki, platki, gupiki i nie chcieli mi przyjąć... Oddawałam za darmo, a jednak nie chcieli wziąć, powiedzieli, że nie wiedzą czy te rybki nie mają żadnej choroby, czy jej nie przeniosą. Tłumaczyłam im, ale to jak grochem o ścianę
Nie, ale tak na serio, to kiedyś chciałam oddać molinezje, zeberki, platki, gupiki i nie chcieli mi przyjąć... Oddawałam za darmo, a jednak nie chcieli wziąć, powiedzieli, że nie wiedzą czy te rybki nie mają żadnej choroby, czy jej nie przeniosą. Tłumaczyłam im, ale to jak grochem o ścianę