Dobry sklad?

Wszystko na temat ryb słodkowodnych.

Moderator: ModTeam

TajemniczyKotek
Zainteresowany
Pojemność akwarium: 0
Imię: Kinga
Kontakt:

Dobry sklad?

Post autor: TajemniczyKotek » 2008-03-30, 18:59

Hej.
Mam taki sklad:
4xGupiki [narazie jeden samiec ale we wtorek bede miala jeszcze samca i dwie samice..]
1xBalonówka
1xchyba to jest Molinezja Balonowa
1xGlonojad
1xSum

Nie chce za duzo rybek. :)
A do tego jest żabka.
STOP kulą!!

Awatar użytkownika
Damian_7
Forumowicz
Pojemność akwarium: 60
Imię: Damian

Re: Dobry sklad?

Post autor: Damian_7 » 2008-03-30, 20:25

Ile twoje akwa ma litrów?Powinnaś te ryby trzymac w grupach.
TajemniczyKotek pisze:4xGupiki [narazie jeden samiec ale we wtorek bede miala jeszcze samca i dwie samice..]
Gupiki trzyma sie 1 samiec na 3 samice :!:
TajemniczyKotek pisze:1xBalonówka
1xchyba to jest Molinezja Balonowa
O co ci w tym cytacie chodzi????Balonówka i molinezja balonowa to jedno i to samo :!: :!:
Obrazek
Moja przyszła obsada do 20l:
1x bojownik crowntail

Stop kulom!!!

TajemniczyKotek
Zainteresowany
Kontakt:

Post autor: TajemniczyKotek » 2008-03-30, 20:30

Ojj. niestey nie wiem jaką ma pojemność... Mowili mi ale zapomnialam. Dostalam akwarium w prezencie.

A nie moga byc dwa samce na dwie samiczki?
STOP kulą!!

Nicole
Akwarysta
Imię: cykmykpyk

Post autor: Nicole » 2008-03-30, 20:32

Jaka pojemność akwarium?
Jaki sum? W małym akwarium sumy źle się czują.
Jaki glonojad? Do małego się nie nadaje.
Jeśli masz małe akwarium nie należy kupować dwóch haremów gupików.
Poza tym sum, ja i każda inna ryba, potrzebuje towarzystwa, jeśli chcesz aby była szczęśliwa.

TajemniczyKotek
Zainteresowany
Kontakt:

Post autor: TajemniczyKotek » 2008-03-30, 20:36

Nie pamietam jak sie nazywal sum.. Jest dwukolorowy i z tych wiekszych. Glonojad jest taki w latki.. Malutki i śliczny :)
Mam zaufaną sobe w sklepie i mi powiedziala, ze mam okej sklad... Nawet gdy sie pytalam o Neonki to odrazu mi odradzila, ponieważ mają wymagania.. Nie wiem czy to prawda.
STOP kulą!!

Awatar użytkownika
matmax426
Zakręcony forumowicz
Pojemność akwarium: 82
Imię: mat
Nazwisko: mam :)
Kontakt:

Post autor: matmax426 » 2008-03-30, 20:55

podaj pojemnosć akwarium: pomnurz wyskość przez szerokosc i długosć a wynik podziel przez 1000,
napisz jaki masz sprzet, znaczy przedewszystkim filtr, potem grzałka i oświetlenie
potem sie zastanowimy :-)

Nicole
Akwarysta

Post autor: Nicole » 2008-03-30, 21:04

Sum z tych większych? Ryba stadna wymagająca wiele miejsca. Czeka ją śmierć w męczarniach, ponieważ zaufałaś 'zaufanej osobie'... Nie wiem kto powiedział Ci że takie neonki 'mają wymagania' a taki zbrojnik lamparci (glonojad, rośnie do 30-40cm..) nie..
Również nie rozumiem, dlaczego ktoś powiedział, że gupiki trzyma się w parach a nie w haremach.. Pewnie że możesz trzymać, pytanie tylko jak samce szybko wykończą siebie nawzajem i samiczki...
Nie wiesz jaką pojemność ma akwarium? Napewno 30-40 litrów to za mało na suma, zbrojnika i balonówki.
Nie mi osądzać twoją 'zaufaną osobę', ale przyznam szczerze, że bardzo dobrze Ci doradziła z tym sumikiem... Naprawdę, doświadczony awarysta, któremu można wierzyć..
Nie naskakuję na Ciebie, ale w końcu to do Ciebie należy wybór, a tej zaufanej osobie, zależy tak naprawdę tylko na tym, żeby sprzedać towar, sądzę więc, że miej ty dziewczyno swój rozum! Nie słuchaj się tej 'zaufanej osoby', skoro tak źle Ci doradziła. Oddaj sumia i glonojada, te ryby się tam męczą. Nie kupuj samca gupika, to nie ma sensu.
Dowiedz się jaką masz pojemność, bo jest to bardzo istotne w doborze obsady.

Barti17
Zainteresowany
Pojemność akwarium: 112
Imię: Bartek

Post autor: Barti17 » 2008-03-31, 16:28

Mi się wydaje że ten sum to bocja wspaniała :-D

TajemniczyKotek
Zainteresowany
Kontakt:

Post autor: TajemniczyKotek » 2008-03-31, 17:22

Nicole. Ta osoba na prawde wiem, ze moge jej zaufać, poniważ przez kilka-kilkanaście do do niej wlasnie chodze i wszystko kupuje. !

Prosze o zamknięcie tematu.
STOP kulą!!

Nicole
Akwarysta

Post autor: Nicole » 2008-03-31, 17:56

TajemniczyKotku, ale ja Ci tłumaczę, że sumy to ryby stadne, gupiki trzyma się w haremach a glonojad lamparci jest do Twojego akwarium za duży, zresztą musisz mieć akwarium powyżej 200 litrów, żeby go trzymać, ja mam 200l i zastanawiam się czy by go nie oodać, bo się poprostu męczy..
Więc nie mów mi że ta osoba jest superświetna, bo ja tłumaczę Ci że na rybkach nie zna się kompletnie i nie ma sensu do niej chodzić, rozumiesz mnie?

TajemniczyKotek
Zainteresowany
Kontakt:

Post autor: TajemniczyKotek » 2008-03-31, 20:08

Tak wiem, że Gupiki trzyma sie jeden samiec na dwie-trzy samice.

Sory, ale jakoś Cie nie rozumiem. Niestety.
STOP kulą!!

Nicole
Akwarysta

Post autor: Nicole » 2008-03-31, 20:43

Ok, postaram się sprostować jeszcze bardziej moją wypowiedź.

Człowiek u którego kupujesz te rybki/doradził Ci, moim zdaniem jest niewarty uwagi pod względem jego wiedzy nt. rybek. Wybacz, ale dawanie jednego 'dużego' suma do akwarium małego (bo z twojej wypowiedzi to wywnioskowałam) jest już zwykłą głupotą, a nawet dawanie jednego suma, jest głupotą, bo jest to ryba stadna!
Niedawno mówiłaś że będziesz dokupować jeszcze jednego samca i dwie samice, a jak wszyscy Ci mówili, że gupiki trzyma się w haremach czyli 3 samice na 1 samca, to powiedziałaś że 'wierzysz swojej zaufanej osobie' i szczerze to miałam wrażenie jakbyś nasze wypowiedzi miała gdzieś.
Glonojad lamparci? Twoja 'zaufana osoba' powiedziała Ci ile rośnie ten 'glonojad w łatki'?
Co do balonówki to pewnie też nie powiedziała ci ta osoba ile ten mutant żyje?
Neonki? Kto Ci powiedział, że mają wielkie wymagania? Z Twojej wypowiedzi zrozumiałam że 'zaufana osoba', to powiem Ci tylko, że glonojad lamparci i sumik są bardziej wymagającymi rybami od neonek, neonki są dobre dla początkujących i do małych akwariów (jednogatunkowych), więc sądzę, że te jak najbardziej do twojego akwa by się nadawały.
Powiem Ci, że zaufalaś niewłaściwej osobie, zaufałaś osobie która o rybach ma małe pojęcie, osobie ktorej zależy tylko na tym, aby wcisnąć Ci towar. Tej osobie nie leży na sercu dobro twoich zwierząt, szkoda że byłaś w tej kwestii tak naiwna, tak naiwna w stosunku do tej osoby.
Ta zaufana osoba, poprostu wciskała ci kity, a Ty przyjmowałaś je jako dogmat i jak ktoś zaprzecza poglądom tej osoby to od razu rzucasz że 'ona się zna'. Powiem Ci że nie zna się kompletnie, czasem trzeba wziąść poprawkę na sprzedających, trzeba mieć swój rozum.
Dziwi mnie te, że zakładasz temat, a nie potrafisz przyjmować normalnie wypowiedzi. Nie rozróżniasz co jest dobre, a co złe, ktoś Ci tak powiedział i Ty automatycznie uważasz tą osobę za nieomylną i świetną w tym co robi. Powiem Ci że tak nie jest, jeszcze nie raz się przejedziesz, będąc tak naiwna i nie słuchając mądrych rad, bo my nie opieramy się tylko i wyłącznie na swoich doświadczeniach, opieramy się na tysiącach hodowców, naukowców, którzy znają zapotrzebowania poszczególnych gatunków. Uważasz, że opinia zoologa zastąpi naukowo potwierdzoną, sprawdzoną przez tysiące właścicieli? Uważam, że nie. I uważam, że robisz błąd ufając tej osobie, jestem pewna, że za jakiś czas jak będziesz miała ślimaki zaproponuje Ci bocje wspaniałą. Też mam 'zaufaną osobę', która zna się na swoim fachu, ale nie słucham jej rad jako dogmatów, nie biorę je za świętość, stale się uczę, człowiek nigdy nie będzie nieomylny i wszystkowiedzący. Można słuchać sprzedawców jak się czegoś nie wie, ale należy pamiętać, że mamy też swoj rozum i powinniśmy sprawdzić czy takie rozwiązanie jakie nam proponują jest dobre, czy też sprzeczne z ogólnoprzyjętymi zasadami.
Pamiętaj o tym.

Awatar użytkownika
marthinez
Obłąkany forumowicz
Pojemność akwarium: 270
Imię: Marcin

Post autor: marthinez » 2008-04-01, 08:38

Nicole pisze:dawanie jednego suma, jest głupotą, bo jest to ryba stadna!
Przepraszam, ze się wtrącam, ale liczby w lotka też znasz? :-P
Skąd możesz wiedzieć o jakiego suma chodzi. Nie wszystkie sumowate muszą żyć w stadzie.
Nicole pisze:Glonojad lamparci? Twoja 'zaufana osoba' powiedziała Ci ile rośnie ten 'glonojad w łatki'?
Tu racja, ale ty chyba też o nim chyba niewiele wiesz skoro trzymasz go w 200L. I skąd wiesz, ze to samiczka. Dymorfizm płciowy u nich jest zgoła inny niż u Zbrojnika Niebieskiego. Nie wspominając już o twoich neonkach i kirysach, bo przecież to ryby STADNE.

Z resztą się jak najbardziej zgodzę, ale myślę, ze tłumaczenie osobie Tajemniczykotek to jak grochem o ścianę. :mrgreen:
Obrazek

Nie udzielam porad na priv oraz mail! Masz problem? Pisz na forum

Nicole
Akwarysta

Post autor: Nicole » 2008-04-01, 17:14

Neonki czerwone są na wykończeniu, dlatego ich nie dokupuję, rozumiesz? :)
Kirysy w tej chwili mam już stare, część mi zdechła, ze starości, wiedz, że miałam ich więcej i niedługo (jak skończę remont w akwarium) dokupię ich więcej.
TajemniczyKotek napisał, że ma suma 'z tych większych', więc kłania się czytanie ze zrozumieniem.
Co do glonojada, neonków, kirysów, to zapoznaj się dokładniej z moją historią i potem mnie osądzaj, bo gdzieś już pisałam dlaczego jest tak a nie inaczej, nie mam zamiaru Ci się z tego tłumaczyć raz jeszcze.
Masz rację tłumaczenie czegokolwiek na tym forum niektórym początkującym jest jak rzucanie grochem o ścianę...

Awatar użytkownika
matmax426
Zakręcony forumowicz
Pojemność akwarium: 82
Imię: mat
Nazwisko: mam :)
Kontakt:

Post autor: matmax426 » 2008-04-01, 17:52

a moze ten sum to kiryśnik czarnoplamy?

Obrazek

ODPOWIEDZ