Rośliny z pobliskiego zbiornika wodnego...

Wszystko na temat roślil słodkowodnych.

Moderator: ModTeam

Awatar użytkownika
plastuf93
Forumowicz
Pojemność akwarium: 50
Imię: Micha³
Kontakt:

Rośliny z pobliskiego zbiornika wodnego...

Post autor: plastuf93 » 2008-04-04, 22:18

Witam
czy roslinośc z pobliskiego stawu nadaje się do akwarium. Oczywiście roślinki będę oczyszczone a zbiornik jest czysty (nie zanieczyszczony jakimiś cghemicznymi środkami czy czymś...?
Proszę o szybką odpowiedz

JARA
Stały bywalec
Pojemność akwarium: 0
Imię: Brak

Re: Rośliny z pobliskiego zbiornika wodnego...

Post autor: JARA » 2008-04-04, 22:26

W sumie nie powinno sie umieszczac, chociaz mi Tato przytargal rogatka sztywnego. I wtedy zaczela sie walka ze slimakami, dzis mam amatorow slimakow :)

Chociaz sa rozne opinie
Jeśli chodzi o bezpieczeństwo trzymania takich "dzikich" roślinek w akwa, najlepiej poddać je tygodniowej kwarantannie, od czasu do czasu wymieniając wodę. To pomoże usunąć z nich niewidoczne gołym okiem zanieczyszczenia, ślimaki, itp. Wielu zapalonych miłośników roślin i mchów wyławia takie perełki z jezior, a nawet - o zgrozo! - z miejskich trawników wink.gif
Roślinki ze stawu w akwa? Raczej nie popieram, nawet po kwarantannie. Musiłabyś je przez taką chemię przepuścić że mogłyby nie wytrzymać.
Życzę Ci powodzenia, bo takim postępowaniem można ładnego syfa przytargać do zbiornika sad.gif

Awatar użytkownika
plastuf93
Forumowicz
Kontakt:

Post autor: plastuf93 » 2008-04-04, 22:33

No nie wiem własnie, ja wypłukałem, wyczysciłem iw łozyłem do akwa. bardzo mi się podobają... Poczekam jeszcze na opinie innych użytkowników...:) Ale dziex za szybka odpowiedz!

maniaa_k
Zainteresowany
Pojemność akwarium: 54
Imię: Marysia

Post autor: maniaa_k » 2008-04-05, 01:33

Po co pytasz skoro już wsadziłeś te roślinki. Uważam takie postępowanie za bezmyślne, w ten sposób mogłeś przytargać do akwarium wszystko: ślimaki, choroby, pasożyty, skorupiaki, pijawki, przywry, grzyby i co ci tam jeszcze do głowy przyjdzie.

Awatar użytkownika
plastuf93
Forumowicz
Kontakt:

Post autor: plastuf93 » 2008-04-05, 11:13

I tak w akwa nie mam rybek więc nic się chyba nie stanie, a chciałem poznać wasze zdanie...:|

JARA
Stały bywalec

Post autor: JARA » 2008-04-05, 12:57

Ale co to za poznawanie naszego zdania skoro i tak juz to tam wsadziles?

Awatar użytkownika
lolek
Zakręcony forumowicz
Pojemność akwarium: 126
Imię: Karol
Kontakt:

Post autor: lolek » 2008-04-05, 13:09

Puma przed wsadzeniem tych roślin mogłeś zastosować krótką kąpiel w roztworze nadmanganianie potasu, i problem z pasożytami i bakteriami byłby z głowy. Trzeba się najpierw zapytać a później robić. To że teraz nie masz rybek to nic, to co przyniosłeś razem z rybkami cały czas będzie w wodzie, i jak wsadzisz rybki to mogą zacząć się problemy. Mam nadzieję że nic się nie będzie działo, ale tak na przyszłość chwila cierpliwości może zapobiec wielu problemom w przyszłości.
Poświęć 2 minuty na poszukiwania odpowiedzi w istniejących tematach, po dwóch minutach załóż nowy temat

Awatar użytkownika
plastuf93
Forumowicz
Kontakt:

Post autor: plastuf93 » 2008-04-05, 13:39

Dzięki lolek, roślinki już wyjęte gdyż kupiłem w sklepie nowe. Myślę że rośliny nie były jakieś zakażone, zbiornik nie duży u mnie na łące. Rybek nie wiele a woda czysta jak łza. W każdym razie temat można zamknąc!! Dzięki wszystkim za pomoc!

JARA
Stały bywalec

Post autor: JARA » 2008-04-05, 18:57

Skad wiesz, ze niczego nie przytargales? Bakterie nie sa wielkosci konia zebys mogl je zobaczyc ;)

Zablokowany