Rośliny z pobliskiego zbiornika wodnego...
Moderator: ModTeam
- plastuf93
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 50
- Imię: Micha³
- Kontakt:
Rośliny z pobliskiego zbiornika wodnego...
Witam
czy roslinośc z pobliskiego stawu nadaje się do akwarium. Oczywiście roślinki będę oczyszczone a zbiornik jest czysty (nie zanieczyszczony jakimiś cghemicznymi środkami czy czymś...?
Proszę o szybką odpowiedz
czy roslinośc z pobliskiego stawu nadaje się do akwarium. Oczywiście roślinki będę oczyszczone a zbiornik jest czysty (nie zanieczyszczony jakimiś cghemicznymi środkami czy czymś...?
Proszę o szybką odpowiedz
-
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Brak
Re: Rośliny z pobliskiego zbiornika wodnego...
W sumie nie powinno sie umieszczac, chociaz mi Tato przytargal rogatka sztywnego. I wtedy zaczela sie walka ze slimakami, dzis mam amatorow slimakow 
Chociaz sa rozne opinie

Chociaz sa rozne opinie
Jeśli chodzi o bezpieczeństwo trzymania takich "dzikich" roślinek w akwa, najlepiej poddać je tygodniowej kwarantannie, od czasu do czasu wymieniając wodę. To pomoże usunąć z nich niewidoczne gołym okiem zanieczyszczenia, ślimaki, itp. Wielu zapalonych miłośników roślin i mchów wyławia takie perełki z jezior, a nawet - o zgrozo! - z miejskich trawników wink.gif
Roślinki ze stawu w akwa? Raczej nie popieram, nawet po kwarantannie. Musiłabyś je przez taką chemię przepuścić że mogłyby nie wytrzymać.
Życzę Ci powodzenia, bo takim postępowaniem można ładnego syfa przytargać do zbiornika sad.gif
- plastuf93
- Forumowicz
- Kontakt:
No nie wiem własnie, ja wypłukałem, wyczysciłem iw łozyłem do akwa. bardzo mi się podobają... Poczekam jeszcze na opinie innych użytkowników...
Ale dziex za szybka odpowiedz!

-
- Zainteresowany
- Pojemność akwarium: 54
- Imię: Marysia
Po co pytasz skoro już wsadziłeś te roślinki. Uważam takie postępowanie za bezmyślne, w ten sposób mogłeś przytargać do akwarium wszystko: ślimaki, choroby, pasożyty, skorupiaki, pijawki, przywry, grzyby i co ci tam jeszcze do głowy przyjdzie.
- plastuf93
- Forumowicz
- Kontakt:
I tak w akwa nie mam rybek więc nic się chyba nie stanie, a chciałem poznać wasze zdanie...:|
-
- Stały bywalec
Ale co to za poznawanie naszego zdania skoro i tak juz to tam wsadziles?
- lolek
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 126
- Imię: Karol
- Kontakt:
Puma przed wsadzeniem tych roślin mogłeś zastosować krótką kąpiel w roztworze nadmanganianie potasu, i problem z pasożytami i bakteriami byłby z głowy. Trzeba się najpierw zapytać a później robić. To że teraz nie masz rybek to nic, to co przyniosłeś razem z rybkami cały czas będzie w wodzie, i jak wsadzisz rybki to mogą zacząć się problemy. Mam nadzieję że nic się nie będzie działo, ale tak na przyszłość chwila cierpliwości może zapobiec wielu problemom w przyszłości.
Poświęć 2 minuty na poszukiwania odpowiedzi w istniejących tematach, po dwóch minutach załóż nowy temat
- plastuf93
- Forumowicz
- Kontakt:
Dzięki lolek, roślinki już wyjęte gdyż kupiłem w sklepie nowe. Myślę że rośliny nie były jakieś zakażone, zbiornik nie duży u mnie na łące. Rybek nie wiele a woda czysta jak łza. W każdym razie temat można zamknąc!! Dzięki wszystkim za pomoc!
-
- Stały bywalec
Skad wiesz, ze niczego nie przytargales? Bakterie nie sa wielkosci konia zebys mogl je zobaczyc ;)