Bardzo ciemne, praktycznie czarne glony.
Moderator: ModTeam
-
- Zainteresowany
- Pojemność akwarium: 1500
- Imię: Pawe³
- Kontakt:
Bardzo ciemne, praktycznie czarne glony.
Nie wiem co to za cholerstwo, ale toczę z tym walkę już od dawna i nic nie pomaga. Ma wygląd bardzo ciemnego nalotu, który pojawia się na wszystkich skałach. Jest dużo tlenu, lampa UV, woda podmieniana bardzo regularnie.Woda jest świeża i czysta. Dobre filtry. Świetlówki jakie posiadam to różowe i niebieskie światło ( przy innych typach świetlówek też miałem ten sam problem ). Mam też kilka glonojadów, ale one kompletnie nie są zainteresowane zjadaniem tych glonów, albo po prostu sobie z nim nie radzą. W akwarium nie ma roślin, więc mogę zastosować jakąś bardziej agresywną chemię, ale zanim cokolwiek wleję, chcę wiedzieć co i jak zastosować. W akwarium są pyszczaki i widać że im tam dobrze, bo mnożą sie i dorastają bez problemów.
Bioenergoterapia i medycyna naturalna - Kraków www.angita.pl
-
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Brak
Re: Bardzo ciemne, praktycznie czarne glony.
Na czym masz te glony? Ciemny kolor to mi sie kojarzy z sinicami.
-
- Zainteresowany
- Pojemność akwarium: 1500
- Kontakt:
Na skałach. Sinice to raczej pędzelkowate glony na krawędziach i występują w akwariach zaniedbanych, z niewymieniana wodą. Tu mamy do czynienia z ciemnozielono-czarnym nalotem , a woda jest zawsze świeża i czysta.
Bioenergoterapia i medycyna naturalna - Kraków www.angita.pl
- marthinez
- Obłąkany forumowicz
- Pojemność akwarium: 270
- Imię: Marcin
To raczej krasnorosty.Daltar pisze:Sinice to raczej pędzelkowate glony na krawędziach
Jeśli chodzi o sinice to:
Sinice dość często bąbelkują. Nie zauważyłeś czasem tego.Daltar pisze:mamy do czynienia z ciemnozielono-czarnym nalotem
Znajomy kiedyś zastosował Erytromycynę (na sinice) z dość dobrym skutkiem. Niestety szczegółów stosowania nie pamiętam. Możesz pogoglać. Są jakieś artykuły na ten temat.
- RAMZES
- Przyjaciel forum
- Pojemność akwarium: 0
- Kontakt:
zastosuj mocniejsze oświetlenie i wydłuż czas oświetlania zbiornika do 12-14 godzin na dobę.
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
Krasnorosty... daj phosvec sery do filtra albo w inny sposób obniz poziom fosforanów. Krasnorosty nie są wrażliwe na zmiany oswietlenia, reaguja znacznie mocneiej na zmiany parametrów wody. Spróbuj obnizyc również NO3. No i usuwaj je mechanicznie, poza akwarium oczywiście.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back