Biotop paletki i neony inessa
Moderator: ModTeam
- RAMZES
- Przyjaciel forum
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Pawe³
- Kontakt:
Biotop paletki i neony inessa
Witam wszystkich tym razem ja potrzebuje pomocy za jakiś czas założę akwarium 350 może 375L o ryby nie pytam bo będą tam paletki i neony innesa myślę że 2 pary paletek i jakieś 20 neonków, teraz pytanie jakie rośliny (oczywiście biotopowe)proszę o nazwy i ewentualnie linki do opisów.
-
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Micha³
- Kontakt:
Re: Biotop paletki i neony inessa
RAMZES, nadadzą się każde Echinodorusy (żabienice), wywłócznik brazylijski, kabomby również są biotopowe, ale w SA ciężko z nimi, bo raczej SA = mało światła, a kabomby... wiadomo 
nurzaniec amerykański też się nada, do tego jakieś rośliny pływające do przyciemnienia baniaka, np efektowny hiacynt wodny
btw zasadnicze pytanie: bedziesz tam parzył herbate? [black water]

nurzaniec amerykański też się nada, do tego jakieś rośliny pływające do przyciemnienia baniaka, np efektowny hiacynt wodny
btw zasadnicze pytanie: bedziesz tam parzył herbate? [black water]
[center]112l roślinne wymagające remontu ;)
30l krewetkarium
15l cube roślinny HT
7l nano ślimaczarium roślinne HT [/center]
30l krewetkarium
15l cube roślinny HT
- RAMZES
- Przyjaciel forum
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Pawe³
- Kontakt:
Właśnie o to mi chodzi bo w tym akwarium wiadomo woda już będzie lekko brązowa od garbników a rośliny muszą być mieszane paletki na pewno potrzebują szerokich liści do złożenia ikry natomiast neonki raczej w drobniejszych ładniej się prezentują i tu trzeba znaleźć kompromis i oczywiście zapomniałem o najwarzniejszym akaw będzie miało ok 50cm wysokości więc rośliny chciałbym aby maxymalnie osiągały właśnie 50cm.
-
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Micha³
- Kontakt:
nurzańce bardzo ładnie wyglądają wygięte pod taflą wody 
szczegółowe opisy Echinodorus'ów znajdziesz tutaj: http://holenderskie.aip.pl/baza/ (nie chce mi się kopiować wszystkich linków do żabienic, bo to całkiem spora rodzina)
większość żabienic nie przekracza 50cm wys
wrzuć liście buku/dębu lub migdałecznika (ketapang), dobrze zabarwią wodę
w moim SA jako roślina pływająca jest wąkotra białogłowa, co prawda nie biotopowa, ale prezentuje się bardzo tropikalnie

szczegółowe opisy Echinodorus'ów znajdziesz tutaj: http://holenderskie.aip.pl/baza/ (nie chce mi się kopiować wszystkich linków do żabienic, bo to całkiem spora rodzina)
większość żabienic nie przekracza 50cm wys
wrzuć liście buku/dębu lub migdałecznika (ketapang), dobrze zabarwią wodę

w moim SA jako roślina pływająca jest wąkotra białogłowa, co prawda nie biotopowa, ale prezentuje się bardzo tropikalnie

[center]112l roślinne wymagające remontu ;)
30l krewetkarium
15l cube roślinny HT
30l krewetkarium
15l cube roślinny HT