Akwarium 1680l
Moderator: ModTeam
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
Re: Akwarium 1680l
Taki kalkulator w żaden sposób nie obejmuje tworzenia akwariów o tak dużych pojemnosciach - to jest w miarę prawda dla rozmiarów rzędu max. 250-300l. Naprawdę, zbiornik o 3m długosci to zupełnie inna szkoła jazdy. O same szyby trzebaby już walczyć pewnie w hucie szkła... żaden szklarz nie ma takich szyb, wielu nigdy nawet tak grubego szkła nie widziało, nie mówiąc o posiadaniu odpowiednich narzędzi do obróbki...
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

-
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 25
- Imię: Grzegorz
Daltar coś pisał, że kilka miesięcy czekał na szkło w hucie. Takie szyby pewnie i u producenta w magazynie nie leżą.
- maol
- Moderator
Oczywiście że nie leżą - szyba 12mm to najgrubsza z szyb spotykana normalnie w obrocie. Czasem da się spotkac jeszcze 15 mm, ale drogo, i rzadko. Grubsze szyby są robione na specjalne zamówienie, albo bezpośrednio w hucie, albo przez fachowców potrafiacych skleić dwie cieńsze szyby w jeden kompozyt. Obie możliwosci są... drogie.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

-
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Kamil
- Kontakt:
a te naprezenie na szyby i silikon:D oswietlenie to chyba HQI fajny by byl z tego holender:D piszecie ze z 12mm szyby ma byc albo 15a na dno powinna byc grubsza CHYBA tak ze 20 albo 25mm(moja sugestia)
- WOJTEK
- Akwarysta
- Imię: Wojtek
- Kontakt:
obi wan 16 kto napisał, że ma być z 12mm :roll:
każdy pisał, że 12mm to za mało i ja też tak sądzę, bo minimum to 2x12mm co i tak dla mnie jest za mało :-?
każdy pisał, że 12mm to za mało i ja też tak sądzę, bo minimum to 2x12mm co i tak dla mnie jest za mało :-?
- maol
- Moderator
2x12mm to minimum dla takiego zbiornika.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

- WOJTEK
- Akwarysta
- Kontakt:
dla mnie te 2x12mm byłoby za mało i dałbym 2x15mm a na dno 3x12mm
ale ja zawsze miałem nawalone w głowie, choć raz uwierzyłem w klejenie oryginalnego zbiornika i 160 litrów miałem na podłodze, a po za tym rozwalony komp, spieprzony filterek który dostałem i ogólnie pokój był do generalnego remontu
Pozdrawiam
ale ja zawsze miałem nawalone w głowie, choć raz uwierzyłem w klejenie oryginalnego zbiornika i 160 litrów miałem na podłodze, a po za tym rozwalony komp, spieprzony filterek który dostałem i ogólnie pokój był do generalnego remontu
Pozdrawiam
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 1550
- Imię: Krzysiek
- Kontakt:
witam.
jeżeli mogę się wtrącić to szyba 19mm wystarczy. no na specjalne zamówienie też nie trzeba... ale u szklarza to jej nie ma ;) prawda jest taka że nie problem jest dostać taką szybkę tylko dobrze skleić ;) i jeszcze jedno... jak szyba przednia będzie miała 300cm dlugości to na żadną maszynę do potrójnego szlifu nie wejdzie... no i jeszcze waga... klejenie na miejscu przynajmniej 5 osób - 4 trzymają a jedna leci z klejem... to nie takie łatwe jak się wydaje. szafla najlepiej murowana z cegly - taką polecam i na góre płyta osb..
jak chcesz sam robić to ubezpiecz chatę - dobrze radzę.
no i dobry klej ;)
POZDRAWIAM i ŻYCZĘ POWODZENIA !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
jeżeli mogę się wtrącić to szyba 19mm wystarczy. no na specjalne zamówienie też nie trzeba... ale u szklarza to jej nie ma ;) prawda jest taka że nie problem jest dostać taką szybkę tylko dobrze skleić ;) i jeszcze jedno... jak szyba przednia będzie miała 300cm dlugości to na żadną maszynę do potrójnego szlifu nie wejdzie... no i jeszcze waga... klejenie na miejscu przynajmniej 5 osób - 4 trzymają a jedna leci z klejem... to nie takie łatwe jak się wydaje. szafla najlepiej murowana z cegly - taką polecam i na góre płyta osb..
jak chcesz sam robić to ubezpiecz chatę - dobrze radzę.
no i dobry klej ;)
POZDRAWIAM i ŻYCZĘ POWODZENIA !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
www.kmdesign.eu Profesjonalne Projektowanie Zakładanie Serwis oraz Modernizacja Akwariów Słodkowodnych
- WOJTEK
- Akwarysta
- Kontakt:
może i wystarczy 19mm ale bezpieczeństwo to podstawa, a co do ubezpieczenia, to żadna firma ubezpieczeniowa nie uwzględnia czegoś takiego (z tego co wiem)
Pozdro
Pozdro
- marthinez
- Obłąkany forumowicz
- Pojemność akwarium: 270
To się kolego grubo mylisz. Uwzględnia, dlatego też ubezpieczyłem mieszkanie mając 112 i 240 litrów w domu (blok, 9 piętro).WOJTEK pisze:a co do ubezpieczenia, to żadna firma ubezpieczeniowa nie uwzględnia czegoś takiego (z tego co wiem)
- maol
- Moderator
Między 112,240 a 1500l jest jednak spora różnica. Powyżej 1000l bardzo ciężko takie zbiorniki ubezpieczyć...
W każdym razie - sklejenie i budowa zbiornika 1680l to nie zabawa dla początkujących, co od początku powtarzam. Trzeba mieć do tego wiedzę, zaplecze technologiczne i duuużo kasy.
W każdym razie - sklejenie i budowa zbiornika 1680l to nie zabawa dla początkujących, co od początku powtarzam. Trzeba mieć do tego wiedzę, zaplecze technologiczne i duuużo kasy.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

- marthinez
- Obłąkany forumowicz
No widzisz, ja nie mam w polisie uwzględnionej pojemności akwa. Pisze tylko,że "od wycieku wody z akwarium". Zresztą pytałem się agenta to powiedział, że to nie ma znaczenia. Ważna jest kwota do jakiej pokrywane są ewentualne straty.maol pisze:Między 112,240 a 1500l jest jednak spora różnica. Powyżej 1000l bardzo ciężko takie zbiorniki ubezpieczyć...
- maol
- Moderator
I tu jest problem - jest zasadnicza różnica w zniszczeniach powodowanych przez pęknięte 250 i 1500l wody. W pierwszym wypadku wymieniasz swój parkiet i malujesz pokój sąsiadowi, w drugim wypadku naruszasz konstrukcje budynku, bo spadły tynki i wypłukałeś zaprawę spomiędzy cegieł... Trzy piętra w dół mają zrobioną kompletną demolkę... Tu jest pies pogrzebany...
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

- marthinez
- Obłąkany forumowicz
Masz rację, ale chyba nie sądzisz, ze ktoś postawi 1500L w bloku.
Takie baniaki stawia się w domu wolnostojącym, na parterze i to ze wzmocnioną podłogą, jeżeli na dole coś jest, np. piwnica lub garaż.
Wtedy ewentualne straty z zalania są niewspółmiernie niższe niż te, które podałeś, no i w tych kilkunastu tys. z ubezpieczenia zmieścisz się w naprawach.
Takie baniaki stawia się w domu wolnostojącym, na parterze i to ze wzmocnioną podłogą, jeżeli na dole coś jest, np. piwnica lub garaż.
Wtedy ewentualne straty z zalania są niewspółmiernie niższe niż te, które podałeś, no i w tych kilkunastu tys. z ubezpieczenia zmieścisz się w naprawach.
- maol
- Moderator
Też prawda :-) Tylko pytanie, czy ktos ubezpieczy Ci akwarium na np. 20 tys. zł. Bo tyle będzie warte...
Co do umiejscowienia zbiornika - są i tacy, co próbują postawić zbiornik 1000l w bloku :-)
Co do umiejscowienia zbiornika - są i tacy, co próbują postawić zbiornik 1000l w bloku :-)
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back