obsadzenie nowego nietypowego akwarium 50x50x60h.

Moderator: ModTeam

kubinacci
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 0
Imię: michas

obsadzenie nowego nietypowego akwarium 50x50x60h.

Post autor: kubinacci » 2008-04-27, 23:30

Witam po raz pierwszy na forum, mam nadzieje ze nie przysporze tutaj dużych problemów ;)

Planuje załozyc akwarium.

Ze względu na małą ilość miejsca stawiam na akwarium o wymiarach 50x50 wysokosc 60cm.
prosze was o plusy i minusy tych wymiarów (wiem ze im dłuzsze tym lepsze ale ze względu na brak miejsca nie moge sobie pozwolic na wieksze)

pojemnosc 150l około

dlaczego taka wysokosc ? - chcę tym podnieść litraż (słyszałem że im wiecej wody tym łatwiej utworzyc w miare samodzielny mikro-eko-system w akwarium)

akwarium bedzie stało w rogu dlatego chce na 2 sąsiadujące sciany zrobić tło
tło zamierzam zrobic wewnetrzne ze skały (łupków granitów i innych czarnych i w miare obojetnych dla wody skałek) ,zastanawiam sie nad mocowaniem, czy kleic czy uzyc jakiegos cementu który nie wpłynie na rybki, zamierzam porobic małe pułki skalne, szczeliny. (zależy mi bardzo na czarnym tle), akwarium planuje wysypac drobniutkim białym zwirkiem (lub piaskiem) zeby był kontrastowy wzgledem ciemnego tła. na srodku planuje dosyc duża pionową konstukcje z kamienia (moze byc z tego co tło) tez z jamkami przelotami, tunelami pułkami, ale taką żeby nie zajmowała połowy akwarium tylko zeby była taka centralną wieżą. tutaj pytanie czy wegiel brunatny zmienia ph,twardosc lub inne wazne parametry wody.

co do filtra , będe miał zewnetrzny , od znajomego, niewiem jeszcze jaki ale ponoc był bardzo wydajny a teraz lezy nieuzywany i sie marnuje. jak juz bede wiedział cos wiecej to napewno napisze. do tego grzałka mysle 100-150Watt z termostatem.

w kwestii oswietlenia jestem zielony, czytałem o róznych lampach kwarcowych swietlowkach itp, ale tutaj bedzie jednak te niemalze 60cm słupa wody i będe to musiał jakoś oswietlic. Pokrywe zamierzam zrobić sam wiec mysle ze 2-3 swietlówki tam zamontuje, tylko jakie, ilu watowe ? jaka ciepłota barwy ?

skoro filtr bedzie zewnetrzny to nie obejdzie sie chyba bez napowietrzacza?

na obsade planuje kilka-kilkanacie krewetek, 2 kosiarki, 2 jakies zbrojniki coby szybe całowały ;) i docelową obsade w postaci małych stadnych rybek(fajnie by było jak by były kolorowe, wystarczy mi jeden gatunek - i tutaj mam dylemat. ;)
mysle o neonkach, chociaz byłbym wdzieczny za jakies inne sugestie i cenne rady :)

na dzisiaj to tyle, jak widac wszystko jest narazie w mojej wyobraźni(chociaz akwa juz zamowiłem... ;P) i w miare upływu czasu bede starał się to wszystko powoli i dokładnie wprowadzac w zycie.

Prosze o ocene fachowym okiem tego projekto-pomysłu, za, przeciw, rady, inne pomysły- napewno wiele z nich wezme pod uwage i skorzystam :)

Pozdrawiam Serdeczne z Tychów - Michał ;)
Ostatnio zmieniony 2008-04-28, 22:17 przez kubinacci, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
lolek
Zakręcony forumowicz
Pojemność akwarium: 126
Imię: Karol
Kontakt:

Re: obsadzenie nowego nietypowego akwarium 50x50x60h.

Post autor: lolek » 2008-04-28, 08:17

kubinacci pisze:wymiarach 50x50 wysokość 60cm.
wysokość akwarium ma swoje dobre i złe strony. 60cm spowoduje że rośliny przydenne będą otrzymywać mało światła.
kubinacci pisze:tło zamierzam zrobic wewnetrzne ze skały
Akwarium ma tylko 50x50cm. Jeśli zrobisz tło ze skałek jeszcze bardziej ograniczysz przestrzeń w akwarium. Lepiej daj jednolite czarne lub granatowe tło.

kubinacci pisze:do tego grzałka mysle 100-150Watt z termostatem
Dobry wybór. Polecam firmy Aquael i Jager
kubinacci pisze:Pokrywe zamierzam zrobić sam wiec mysle ze 2-3 swietlówki tam zamontuje, tylko jakie, ilu watowe ? jaka ciepłota barwy ?
No i tu jest pies pogrzebany. Świetlówki stosuje się do akwariów o wysokości do 50cm, więc wypadałoby założyć HQI, ale przy tak małych długości i szerokości będziesz oświetlał również pół pokoju. 50cm długości umożliwia Ci zamontowanie świetlówek o mocy.... no właśnie ok 15W, więc żeby mieć akwarium roślinne musiałbyś tych świetlówek założyć 5. Ja jednak wybrałbym rozwiązanie HQI.

Jeśli chodzi o obsadę, to zamiast tych zbrojników które praktycznie nic nie czyszczą, dałbym 6-8otosków. Do tego 10 neonków, a w późniejszym czasie kiedy roślinność w akwarium się rozrośnie dodał krewetki. I ew. parkę jakiś innych ładnych rybek.

Moja ocena:
Widzę że do sprawy akwarium podchodzisz z dobrej strony, czyli najpierw zaplanować i powoli brnąć do celu. I bardzo dobrze. Wymiary tego akwarium mi się nie podobają. Jeśli nie masz miejsca na duże akwarium to kup mniejsze. np. 72l ( http://www.allegro.pl/item355224968_meg ... szawa.html ), wtedy będziesz miał spore pole do popisu, a problem z oświetleniem zniknie bo zamontujesz trzy świetlówki 15W i światło będziesz miał bardzo dobre.
Poświęć 2 minuty na poszukiwania odpowiedzi w istniejących tematach, po dwóch minutach załóż nowy temat

kubinacci
Nowicjusz

Post autor: kubinacci » 2008-04-28, 11:03

w takim razie bede musiał poczytac odnosnie zródeł oświetlenia hqi , chociaz włozyc 5-6 sweitlowek to tez niebył by zły pomysł a swiatło by było bardzo równomierne. zastanowie sie jeszcze nad tą kwestia - porównam cenowo i mocowo , rozumiem ze przy tej wysokosci wspołczynnik mocy źrodła swiatła bedzie musiał wyniesc około 1W/1L?

co do tła to planowałem je wykonac z naprawde cienkich kawałków przyklejonych.. no własnie do czego ?

tez musze to jeszcze przemyslec, chciaz z jednolitym tłem tez mysle zle nie będzie.

otoski, no widze ze ciekawe rybki, ale na rybki jeszcze czas wiec troche sie o nich doucze;)

własnie przywiozłem akwarium od szklarza i sobie jeszcze schnie bo dopiero 3dni schło.

powiem ze wydawałoby mi sie mniejsze, ale jak juz widze gotowe to naprawde nie jest takie małe ;)

co do 72l a 150l , to jest róznica około połowy co wiąze sie z częstszym czyszczeniem prawda ?

niech sobie narazie schnie a ja pomysle nad tłem, bo nakupiłem w składzie kamieniarskim 15kg kamyków, łupków, marmurów i zaraz musze poczytac czy któres sie nadają.

Awatar użytkownika
maol
Moderator
Pojemność akwarium: 200
Imię: Marcin
Nazwisko: Olszewski

Post autor: maol » 2008-04-28, 13:12

kubinacci pisze:
co do 72l a 150l , to jest róznica około połowy co wiąze sie z częstszym czyszczeniem prawda ?

niech sobie narazie schnie a ja pomysle nad tłem, bo nakupiłem w składzie kamieniarskim 15kg kamyków, łupków, marmurów i zaraz musze poczytac czy któres sie nadają.
Czyścisz je dokładnie tak samo często. Wszelkie łupki, marmury itp. utwardzą i zalkalizuja wodę. Zastanów sie, czy pasuje to do ryb, które chcesz trzymać.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.

Złote ciacha come back :)

kubinacci
Nowicjusz

Post autor: kubinacci » 2008-04-28, 13:51

hmm ogladałem pyszczaki, bardzo fajne kolorowe ryby, ale niepogodze ich z krewetkami.

strasznie mi sie podobają krewetki i musze do nich dopasowac jakies rybki, myslałem o tym żeby wykorzystac wysokosc tego zbiornika i hodowac 2-3 gatunki zyjace w roznych miejscach, jedne jakies przydenne, jakies pływające i jakies co bedą sie ruszac u góry ;)

fajnie by było jak by były kolorowe, ale chyba z wyborem rybek poczekam az zbiornik zaleje i dojżeje, pomierze parametry mojej wody z wodociągów coby rybkom potem źle nie było ;) i jakies dobiore pod te parametry, mam nadzieje ze moge liczyc na waszą pomoc?

dodam jeszcze że na stronie moich wodociągów znalazłem takie informacje o twardosci wody :

70 – 130 mg/L CaCO3 ( jednostka polska )
0,69 – 1,3 mmol/L ( jednostka polska )
3,9 – 7,3 oDH ( stopnie niemieckie )

Awatar użytkownika
maol
Moderator
Pojemność akwarium: 200
Imię: Marcin
Nazwisko: Olszewski

Post autor: maol » 2008-04-28, 14:00

Czyli masz miłą, miękką do lekkotwardej wodę. Akurat dla pyszczaków zatwardzenie wody jest jak najbardziej wskazane, ale dla tych ryb akwarium o Twoich wymiarach nie wchodzi w grę. Generalnie to wogóle się zastanawiam, co do takiego zbiornika wpuścić. Bo sma głębokośc nie rozwiązuje problemu powierzchni dna, a to tak naprawdę o to zwykle chodzi w danym minimalnym litrażu dla konkretnego gatunku. Obawiam się, że pomimo duzej róznicy ze standardowym akwarium, bedziesz musiał traktowac je jako jakieś 100l patrząc na wymogi ryb, bez znaczenia ile wody w nim tak naprawdę będzie...
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.

Złote ciacha come back :)

kubinacci
Nowicjusz

Post autor: kubinacci » 2008-04-28, 17:47

no do miękkiej wody dobre sa neonki, a powiedz mi jakie kamienie o czarnym kolorze mogłbym zastosowac żeby wody nie zatwardzic ? jeszcze co polecasz na podłoże ?
planuje tez jakies roslinki nie za duzo ale tez nie za mało , tam czytałem ze jakies nawozy sie daje pod docelowy zwirek ?

zastanawiam sie takze nad parką paletek, lub 2 parkami.

gizun
Akwarysta
Pojemność akwarium: 60
Imię: Kamil
Kontakt:

Post autor: gizun » 2008-04-28, 21:35

na podłoże proponuję czarny bazalt.Pod żwir można dać różne takie biogrunty kupne albo po prostu ziemie(chociaż daje słabsze efekty).Paletki potrzebują min. 240l.Ja dałbym tam duże stado neonków, 4 ramirezy i coś jeszcze małego

kubinacci
Nowicjusz

Post autor: kubinacci » 2008-04-28, 21:40

no ale parka paletek też by jeszcze uszła ? z neonkami np ? do tego 2-4 kosiarek, otosków i pare krewetek ? paletki bedą podgryzac krewetki ??

Awatar użytkownika
lolek
Zakręcony forumowicz
Kontakt:

Post autor: lolek » 2008-04-28, 21:43

Będziesz miał za małe akwarium na paletki. 240l czyli 120x40x50, twoje ma 50!x50!x60
Poświęć 2 minuty na poszukiwania odpowiedzi w istniejących tematach, po dwóch minutach załóż nowy temat

Awatar użytkownika
kbtor
Moderator
Imię: Krzysiek

Post autor: kbtor » 2008-04-28, 21:44

kubinacci pisze:paletki bedą podgryzac krewetki ??
Z całą pewnością tak

Nie idź w duże gatunki, bo to popsuje efekt. Stawiaj na małe stadne ryby.
Obrazek

kubinacci
Nowicjusz

Post autor: kubinacci » 2008-04-28, 22:13

no tylko jakie, chciałbym jakies kolorowe, jedna opcja to ławica neonek, jakie jeszcze małe kolorowe i stadne rybki mogłbym tam wpuscic ?

Awatar użytkownika
kbtor
Moderator
Imię: Krzysiek

Post autor: kbtor » 2008-04-28, 22:33

Brzanki purpurowe
Razbory klinowe
Żwawik czerwieniak
Kiryski
Obrazek

Awatar użytkownika
lolek
Zakręcony forumowicz
Kontakt:

Post autor: lolek » 2008-04-29, 08:48

Microrasbory galaxy :-D Gdyby były tańsze to z pewnością zawitałyby w moim zbiorniku. Kiryski to rybki przydenne i czy takie piękne :-? .

kubinacci
Nowicjusz

Post autor: kubinacci » 2008-05-05, 14:59

ok , ustawiłem zbiornik na karimacie 8mm, wsypałem przepłukany "aqua grunt" z FILTUS MHK (6l) na to wsypałem narazie 8kg drobnego czarnego zwirku i zalałem 25cm wodą, zeby juz stało, na dniach dokupie wiecej żwirku bo juz w zoologicznym nie mieli wiecej. Kupiłem 200W grzałke z jakiejs japonskiej firmy elite , 2 lata gwarancji wiec mysle ze nie bedzie źle :P teraz czekam na filter ,za pare dni dokupie pare roslinek i wezme stary wkład z filtra od znajomego zeby wystartowac akwarium. mysle ze 2 tygodnie stabilizacji wystarczy zeby wpuscic kiryski i 2 kosiarki które mam w mniejszym akwarium. a potem docelową obsade , tutaj chyba wezme brzanki purpurowe w ilosci około 15szt, bardzo fajnie sie prezentują w zoologicznym i dosyc tanie są.

Teraz prosze o poradę jakie roslinki zakupic ;) a także co robie źle i inne słowa krytyki które wezme pod uwagę i sie poprawie ;)

pozdrawiam serdecznie

update 22:05

mysle nad oswietleniem i z tego co wyczytałem to najszersza swietlowka jaka mi sie zmiesci do pokrywy 50x50 to bedzie 15W ,jutro jade po oprawki brzygoszczelne, planuje zrobic pokrywe z tworzywa, jutro jeszcze pokombinuje dokładnie z jakiego, do srodka wsadze conajmniej 6 swietlowek 15W zasilanych elektroniką ze świetlowki energooszczednej , tanio wyjdzie przynajmniej.

update 21:20 7.5.2008

pokrywa schnie, zrobiłem ją ze spienionego pcw, 6 kompaktów rozebranych, wiec stateczniki mam, jutro jeszcze oprawki i swietlowki ;) jeszcze całośc okleje drewnianą okleiną i bedzie git ;)

update 22:45 8.5.2008

no wiec na chwile obecna akwa wyglada tak :
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

obsada to 15 brzanek sumatrzańskich, 2 kirysy, 2 kosiarki, zbrojnik i zołta ampularia :P

teraz czekam na docelową pompe, 10kg kamieni wiecej, jakies roslinki na przod i do tego jeszcze 10 brzanek do stadka.

ODPOWIEDZ