Planuje załozyc akwarium.
Ze względu na małą ilość miejsca stawiam na akwarium o wymiarach 50x50 wysokosc 60cm.
prosze was o plusy i minusy tych wymiarów (wiem ze im dłuzsze tym lepsze ale ze względu na brak miejsca nie moge sobie pozwolic na wieksze)
pojemnosc 150l około
dlaczego taka wysokosc ? - chcę tym podnieść litraż (słyszałem że im wiecej wody tym łatwiej utworzyc w miare samodzielny mikro-eko-system w akwarium)
akwarium bedzie stało w rogu dlatego chce na 2 sąsiadujące sciany zrobić tło
tło zamierzam zrobic wewnetrzne ze skały (łupków granitów i innych czarnych i w miare obojetnych dla wody skałek) ,zastanawiam sie nad mocowaniem, czy kleic czy uzyc jakiegos cementu który nie wpłynie na rybki, zamierzam porobic małe pułki skalne, szczeliny. (zależy mi bardzo na czarnym tle), akwarium planuje wysypac drobniutkim białym zwirkiem (lub piaskiem) zeby był kontrastowy wzgledem ciemnego tła. na srodku planuje dosyc duża pionową konstukcje z kamienia (moze byc z tego co tło) tez z jamkami przelotami, tunelami pułkami, ale taką żeby nie zajmowała połowy akwarium tylko zeby była taka centralną wieżą. tutaj pytanie czy wegiel brunatny zmienia ph,twardosc lub inne wazne parametry wody.
co do filtra , będe miał zewnetrzny , od znajomego, niewiem jeszcze jaki ale ponoc był bardzo wydajny a teraz lezy nieuzywany i sie marnuje. jak juz bede wiedział cos wiecej to napewno napisze. do tego grzałka mysle 100-150Watt z termostatem.
w kwestii oswietlenia jestem zielony, czytałem o róznych lampach kwarcowych swietlowkach itp, ale tutaj bedzie jednak te niemalze 60cm słupa wody i będe to musiał jakoś oswietlic. Pokrywe zamierzam zrobić sam wiec mysle ze 2-3 swietlówki tam zamontuje, tylko jakie, ilu watowe ? jaka ciepłota barwy ?
skoro filtr bedzie zewnetrzny to nie obejdzie sie chyba bez napowietrzacza?
na obsade planuje kilka-kilkanacie krewetek, 2 kosiarki, 2 jakies zbrojniki coby szybe całowały ;) i docelową obsade w postaci małych stadnych rybek(fajnie by było jak by były kolorowe, wystarczy mi jeden gatunek - i tutaj mam dylemat. ;)
mysle o neonkach, chociaz byłbym wdzieczny za jakies inne sugestie i cenne rady

na dzisiaj to tyle, jak widac wszystko jest narazie w mojej wyobraźni(chociaz akwa juz zamowiłem... ;P) i w miare upływu czasu bede starał się to wszystko powoli i dokładnie wprowadzac w zycie.
Prosze o ocene fachowym okiem tego projekto-pomysłu, za, przeciw, rady, inne pomysły- napewno wiele z nich wezme pod uwage i skorzystam

Pozdrawiam Serdeczne z Tychów - Michał ;)