Marthinez, o zbrojnikach nie mam pojęcia

Przyznaję bez bicia.
Nie, nie chodzi mi o to, że albinos to mutant, bo to jest tylko 'odchył genetyczny', że tak to nazwę. Albinizm nie uznaję również za żadną wadę, ale jak powszechnie wiadomo, aż tak często i w ta dużych ilościach on się nie zdarza.. Albinizm to poprostu brak pigmentu, o tak to nazwę..
Chodzi mi o to, że każdy glonek ma inne ubarwienie, widać, że niektóre są weloniaste..
Mam zbrojnika niebieskiego:
http://img368.imageshack.us/img368/8010 ... piaah5.jpg
Ten obrazek jest zaporzyczony, on nie przedstwia mojego samcora ;p
Samiczka (ale ją wykluczam, bo nie ma jeszcze 8 cm. ;p)
jest to coś w stylu normalnego, niebieskiego zbrojnika, tyle, że ma jasne końcówki płetw.
Nie znalazłam podglądowaego zdjęcia, ale nie jest to zbrojnik niebieski.
Mam jeszcze lamparciego, ma on 25 cm. długości w tej chwili, szukam komu mogę go oddać
Nie mam żadnych albinosów, moje glony również nie mają za rodziców albinosów - nie wiadomo jak z lamparcim, bo mam go z zoologika, jako zbrojnika niebieskiego (!)...
U mnie ogólnie albinosy, jakiegokolwiek gatunku (chodzi m i tu o np. kirysy itp ;p), żyją bardzo krótko, chyba nie tolerują mojego akwarium, nie trzymają się w nim wogóle.
No teraz doliczyłam się już 6 albinosów i ok. 50 normalnych. Niektóre (te nie albinotyczne) są jaśniejsze, inne ciemniejsze, wszystkie właściwie się różnią plamkami, więc to miałam na myśli mówiąc o mutantach.. :suchy:
Mam wrażenie, że one ciągle się wykluwają... Ciągle ich przybywa, w tej chwili obsiadły samca i siedzą na nim, nie możliwe raczej jest że mały glony rodzą się od razu 5-7 mm..
Do tego wyglądają, jakby miały jeszcze żółć...
Coś mi tu nie pasuje...