Plamki na mieczyku

Wszystko na temat chorób ryb, zwierząt akwariowych.

Moderator: ModTeam

skillya
Forumowicz
Pojemność akwarium: 63
Imię: Kaja

Re: Plamki na mieczyku

Post autor: skillya » 2008-05-08, 11:15

Pamiętaj po prostu o tym, że te rybki jeszcze urosną.
Chaos pisze:ja probuje te rybki jakos uratowac a nie znecac sie nad nimi.
W to akurat nie wątpię, ale z tymi muszelkami będzie naprawdę problem.. Uparła się, hm, ja też bywam uparta (gorzej jak dziecko XD).. Czy do Twojej Dziewczyny nie dociera, że te rybki zdechną?

JARA
Stały bywalec
Pojemność akwarium: 0
Imię: Brak

Post autor: JARA » 2008-05-08, 13:53

Wybaczcie, ale dyskusja o wnetrzy napewno jest nie na miejscu, bo to jego sprawa jak tam jest w srodku.

Chaos muszle musisz koniecznie wyciagnac. Zmieniaja one parametry wody i rybki zdechną. Najlepszym rozwiazaniem by bylo gdybys te rybki oddal. Do akwarium dokupił rośliny np: moczarka argentyńska, kabomba, rogatek sztywny, limnofilia bezszypułkowa, rzeżucha lirowata, nurzaniec srubowy. Wybór roslin jest naprawde ogromny. Wtedy mozna by pokusic sie o np 6 Neonow Inessa. Albo dokupic mchy, watrobowce i kupic krewetki i Neonki, albo krewetki i bojownika. Pamietaj, ze rosliny sa koniecznoscia w kazdym akwarium.

Tamcia
Stały bywalec
Pojemność akwarium: 0
Imię: Ewelina
Kontakt:

Post autor: Tamcia » 2008-05-08, 13:58

skillya pisze:Pamiętaj po prostu o tym, że te rybki jeszcze urosną.
Dokładnie,a mieczyki nawet do przeszło 10cm o ile prędzej nie skarłowacieją...Jednemu mieczykowi jest napewno źle,a dwa jak dorosną,to nietrudno policzyć ile miejsca Ci pozostaje. Kolejna sprawa to na przykład to,że neonki i danio są rybami stadnymi-minimum 5sztuk...
A skoro faktycznie chcesz je ratować,to zamień je na rybki które mogą żyć w takim litrażu... :niepewny:

Awatar użytkownika
Chaos
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 45
Imię: Piotr

Post autor: Chaos » 2008-05-08, 15:39

Co do wystroju to butelka zostanie na pewno. Muszelki dzis zostaly wyciagniete ... co do urośniecia rybek zdaje sobie z tego sprawe i planuje juz wieksze akwarium ktore chcialbym przygotowac tak jak pan bóg przykazał ;]

bedzie 65 albo 100L tylko na razie czekam bo chce kupic takie wypasione zebym mial juz przykrywke itp
Co do danio to dostalem 4 od kolegi razem zaakwarium u niego tak zyly juz 2 lata ... wiec nie sadze zeby sie im cos stalo. Neonek juz jest 3 a bedzie wiecej ... jak juz sie tak zrobilo jak sie zrobilo to nic nie poradze... wiem ze neonek wczesniej byl zdolowany a teraz sobie plywa radosnie. Oddac nie mam komu bo nie znam nikogo z akwarium.
Bedzie wieksze akwarium i beda mialy lepsze warunki.
A moze ktos mi powie jakie minimum akwarium na te rybki ktore mam?
Na poczatku był chaos ... i nic sie nie zmieniło

ODPOWIEDZ