Nowa stonka na temat rozmnażania ryb akwariowych

Tematy dotyczące rozmnażania ryb akwariowych.

Moderator: ModTeam

wodolaz
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 0

Nowa stonka na temat rozmnażania ryb akwariowych

Post autor: wodolaz » 2007-03-14, 05:56

Hej, nie mogłem znaleźć działu "rozmnażanie", więc wrzucam tutaj.

Właśnie powstała nowa stronka o rozmnażaniu ryb. Myślę, że niemal każdy znajdzie tam coś dla siebie - są rzeczy najprostsze, są tricki akwarystyczne dla zaawansowanych hodowców. Pisałem ją z myślą o ludziach, którzy ciągle pytają "jak rozmnożyć...". Dzięki niej, znajdą w jednym miejscu wszystkie informacje - od przygotowania tarliska począwszy, poprzez najwydajniejsze metody hodowli kultur żywych pokarmów, skończywszy na tak egzotycznych rzeczach, jak inhibitory wzrostu i populacji.

Byłbym niezwykle wdzięczny za wszelkie uwagi odnośnie zawartości. Zamieszczałem informacje głównie o gatunkach, z którymi osobiście miałem styczność, stopniowo będę uzupełniał wiadomościami zebranymi w sieci na temat innych rybek. Jak widać, stronka jest "surowa", bez szaty graficznej, ale uważam, że liczy się przede wszystkim treść.

Adres:

www.akwarium.vegie.pl

Awatar użytkownika
RAMZES
Przyjaciel forum
Imię: Pawe³
Kontakt:

Re: Nowa stonka na temat rozmnażania ryb akwariowych

Post autor: RAMZES » 2007-03-15, 00:24

Stonka dobrze przygotowana szata graficzna też mi się podoba licze ze niedługo będzie można przeczytać tam o wszystkich gatunkach ryb szczerze polecam szczególnie początkującym akwarystą, choć jeśli będzie rozbudowana sam chętnie nieraz z niej skorzystam celem uzupełnienia wiedzy o niektórych gatunkach.Szkoda tylko, że są robione odnośniki a nie ma opisanego dokładnie każdego gatunku (np. czytając o bojowniku w kwestii rozmnażania musimy zajrzeć na stonkę z guraminem) troszkę to irytujące.

PS: Proponuje swoją pomoc przy opisach pielęgnicowatych, piękniczkowatych i innych.

wodolaz
Nowicjusz

Post autor: wodolaz » 2007-03-15, 06:05

Hej hej

Co do odnośników - musiał bym dokładnie to samo pisać przy każdej z rybek na przykład labiryntowych, ponieważ... są one po prostu identyczne. Pomiędzy tym gatunkami nie ma żadnych znaczących różnic, tworząc warunki dla gurami np mozaikowego, można liczyć na identyczny sukces, jeśli do tego samego kotnika wrzucimy przez przypadek gurami dwuplamiste. Tak samo jeśli pomylimy wielkopłetwa z bojownikiem. Jak dla mnie, było by to niepotrzebne "lanie wody", no ale ktoś inny może mieć inną opinię :)

Co do pielęgnicowatych - chętnie skorzystam, pisz po prostu tutaj na forum, inni może się dołączą, na pewno powstanie z tego wątek pouczający dla każdego. Sam pielęgnic nigdy nie rozmnażałem - rybki wymagają raczej oddzielnego akwarium tylko dla nich, nie mam po prostu na to warunków.

To samo odnośnie współpracy dotyczy piękniczkowatych - miałem kiedyś przepiękną książkę o zasadach hodowli gupika, niestety gdzieś zginęła. Tak, o samym gupiku można pisać kilometrowe instrukcje. Ja się nigdy w otrzymywanie odmian nie bawiłem, po prostu odławiałem kotne samice, karmiłem młode, sprzedawałem. Hehe, widać chyba zresztą to zboczenie w stronę "hurtowego" rozmnażania rybek, które rzutuje na kształt stronki

No nic, po prostu pisz tutaj, użytkownicy forum też chcą poczytać :)

Awatar użytkownika
RAMZES
Przyjaciel forum
Kontakt:

Post autor: RAMZES » 2007-03-15, 17:35

Witaj.

Napisałem to na próbe możesz ocenic karzda uwaga mile widziana zwłaszcza krytyczna.

Gupik zwany pawim oczkiem, którą to nazwę zawdzięcza pięknie ubarwionym samcom. Rybka ta osiąga 3-7cm, przy czym samce reguły osiągają 3-5 cm a samice 4-7cm, jak powszechnie się przyjęło jest to rybka prosta w hodowli, jeśli brać pod uwagę fakt, że samica po zapłodnieniu rodzi systematycznie, co 28-35dni
4-150szt młodych rybek i zapewnieniu jej temperatury w granicach 20-28stopni pH7-8,5.
Nadym jednak łatwość hodowli się kończy tak uzyskany przychówek jest reguły słabej jakości i niezbyt ładnie wybarwiony, żeby uzyskać ładny narybek ( duży i odpowiednio wykolorowany) należy zadbać tak o samice jak o samca oraz o potomstwo, przede wszystkim samiczką zapewniamy oddzielne akwarium, w którym pozwalamy im dorosnąć do odpowiednich rozmiarów, poczym zapewniamy im dość obszerny kotnik, ( w którym stale przebywa) można w nim trzymać kilka samic razem( wielkość kotnika zależy od wielkości i ilości samic dla jednej dużej samicy przeznaczam kotnik 30l, ale dla 3 szt. wystarczy 50l).. Jednak w żadnym wypadku samca(samca wystarczy wpuścić raz w miesiącu na 1 godz.), który jest bardzo napastliwy.
Samice, które zamierzamy trzyma razem należy dobierać kolorystycznie ( powinny być tak samo ubarwione) gdyż będą miały jednego rzadziej dwa samce, kotnik obsadzamy dość dobrze roślinami ( polecam nurzańce, kabomby, moczarki) podłoże bez większego znaczenia jednak dobrze wyparzone ja stosowałem płukały żwir, szczególnie należy zadbać o dno oraz powierzchnie kotnika ( tu świetnie się sprawdza mech jawajski na dno a na powierzchnie wgłębka, pistia rozetkowa).
Po porodzie należy przenieś narybek do oddzielnego akwarium, w którym zapewnimy mu dużo miejsca i przestrzeni tu wystarczy zbiornik 30-40l, w miarę możliwości jak najszybciej oddzielić samce od samiczek( ponad 60 l zbiorniki rybki szybko rosną i lepiej się wybarwiają), co pozwoli zapobiec niekontrolowanemu kojarzeniu.
Po takim przygotowaniu należy zdecydować się na formę, gupika, jaką chcemy hodować jest, bowiem, w czym wybierać mamy formy weloniaste, o ogonach okrągłych i sercowatych oraz z mieczami, to tylko zarys tego, co można zobaczyć u gupików jednak bardziej zainteresowanych odsyłam do fachowej literatury gdyż jest to temat rzeka.
Jeżeli mamy samice z kolorowymi ogonami to należy im dobierać podobnie ubarwione samce zapobiegnie to niepożądanemu kolorowaniu ogonów młodzieży.
To jest tylko zarys tego, co należy wiedzieć o hodowli gupików.

To jest Mój pierwszy tego typu artykuł, więc proszę o informacje, czego w nim brakuje lub, co do formy, jaką powinien mieć taki artykuł, aby był jak najbardziej przystępny, chętnie go uzupełnię i poprawie. Wiem, że na pewno brakuje fotek, jeśli ktoś może to proszę je dołączyć niestety nie dysponuje obecnie odpowiednimi zdjęciami.

Proszę o propozycje następnych gatunków, o których chcielibyście się czegoś dowiedzieć.
Ostatnio zmieniony 2007-03-16, 16:30 przez RAMZES, łącznie zmieniany 1 raz.

wodolaz
Nowicjusz

Post autor: wodolaz » 2007-03-15, 20:19

O. piękne info o gupiku :D Od razu pytanie, co dodać po "autor opisu"? Nick z forum, maila czy coś jeszcze innego? Będę ten art oczywiście zmieniał, żeby dopasować do formatu stronki (wszystkie opisy powinny wyglądać podobnie), ale to juz mój problem hehe

Co do zdjęć, z reguły są "copyright" i nie można tak o sobie dawać na stronkę, trzeba szukać na serwisach udostępniających fotki nie objęte prawami autorskimi.

Awatar użytkownika
RAMZES
Przyjaciel forum
Kontakt:

Post autor: RAMZES » 2007-03-16, 02:07

Co do autora to zostawiam Tobie pełną dowolność.

Ciesze się że pisanie wyszło mi nienajgożej jeśli możesz to podsuń następny temat, teraz wezme się za pielęgnice zebre.

Jeszcze jedna sprawa masz jakieś informacje o "kolcobrzuchy Kongolańskie" jedna osoba poszukuje ich na forum a ciężko ciś znaleź w necie z tego co się dowiedziałem ma kłopot z ich utrzymaniem niewie o nich kompletnie nic nawet jakiej wody potrzebują, będe wdzięczny za każdą inormacje.

wodolaz
Nowicjusz

Post autor: wodolaz » 2007-03-16, 06:10

O nie, nie ma że dowolność - napisałeś, należy Ci się wyróżnienie. Może to być np mail - ludzie będą do Ciebie pisać, etc. Aha, i wcale nie powiedziałem że to zamieszczę - po prawdzie to jestem tak zawalony sprawami w rl, że dopiero teraz (5 rano, przed pójściem spać) miałem czas na małe zmiany na stronce - przejrzałem, nie licząc błędów ort, brakuje paru rzeczy. Zawsze, pisząc tego typu rzecz, zastanów się dokładnie - jakie pytanie może zadać "kompletny amator". A będzie pytał co z samicami.. Czy odławiać kotne, czy trzymać młode razem z nimi, czy może młode odławiać, czy zostawić żwir na dnie (inhibitory, wkopywanie się młodzieży), jaka wielkość akwa dla samic... tego wszystkiego brakuje, mogę uzupełnić, ale wtedy z Twojego tekstu mało co zostanie :D

kolcobrzuchy kongolańskie, szybka akcja w google, 1 wynik :P

http://www.baza_ryb.republika.pl/html/tetraodon_schoutedini.html

Tetraodon schoutedini
Rodzina: Tetraodontidae
Polska nazwa: kolcobrzuch kongolañski
Wystêpowanie: Œrodkowa Afryka
D³ugoœæ: 10 cm
Od¿ywianie: ryba drapie¿na. Œlimaki i inne miêczaki, robaki itp.
Temperatura wody: 22-26°C
Parametry wody: pH: 7,0 dH: do 20°

Charakterystyka

Gatunek kolcobrzuchowatych najlepiej znosz¹cy towarzystwo. Nie robi z regu³y krzywdy innym mieszkañcom akwarium, choæ wadzi siê czasem z przedstawicielami w³asnego gatunku. Potrafi atakowaæ roœliny, ale tylko po to, by chwytaæ œlimaki z ich powierzchni. Wiêksza czêœæ powierzchni cia³a ryby pokryta jest drobnymi kolcami. Samce s¹ mniejsze od samic.

Rozmna¿anie

Sk³adane na liœciach jaja s¹ pilnowane przez samca. M³ode trudno jest utrzymaæ, gdy¿ wystêpuj¹ du¿e problemy z dobraniem dla nich odpowiedniego pokarmu.

Urz¹dzenie akwarium

Akwarium obsadzone roœlinnoœci¹, z wieloma miejscami do ukrycia siê. Konieczna jest regularna wymiana wody i dobra filtracja.

Awatar użytkownika
RAMZES
Przyjaciel forum
Kontakt:

Post autor: RAMZES » 2007-03-16, 15:47

Dzięki za szczerą ocenie i za informacje na temat kolcobrzuchów.

Wprowadziłem poprawki o podłożu i wielkości kotnika, myślw że to wystarczy.

Jeśli chcesz podać autora to podaj mój nik i forum lub nr gg.

A co o tym myślisz?

Pielęgnica zebra

W naturze zamieszkuje wody Ameryki środkowej.
Długość od 10-15cm uzależniona od warunków i dostępności pokarmu, w akwarium przyjmuje każdy pokarm jednak najbardziej preferuje pokarm mięsny z udziałem pokarmy roślinnego.
Woda o temperaturze 22-28 stopni Celsjusza pH 7-8, akwarium min 80l dla jednej pary.
Dymorfizm płciowy dobrze widoczny samica posiada na brzuchu pomarańczową lub czerwoną plamę, której brak u samca.
Jest to ryba silnie terytorialna raz dobrana para obejmuje we władanie znaczna część akwarium i broni go zaciekle przed innymi rybami, poza dużą agresją ryba łatwa w hodowli pary przeważnie są zgodne i co pewien okres przystępują do tarła samica składa od 100 do ponad 200ziarenek ikry, która jest przyklejona bądź to w kryjówce, bądź zupełnie na wierzchu ( w skrajnych przypadkach na szybie akwarium) samica troskliwie się nią opiekuje wachlując płetwami i usuwając pleśniejące ziarenka natomiast samiec pilnuje dalszego otoczenia, po 24-48 godz. zaczynają wykluwać się młode rodzice przenoszą je do uprzednio przygotowanego dołku w podłoży gdzie przebywają ok. 48 godz. ( tj. po wyczerpaniu zapasów woreczka żółciowego) następuje nauka pływania jest to coś pięknego rodzice biorą w pysk 3-5 młodych podpływają do powierzchni i wypluwają je.
Po nauce pływania rodzice opiekują się jeszcze jakiś czas narybkiem przynosząc w pysku rozpływające się sztuki trwa to ok. miesiąca jednak z czasem potomstwo coraz bardziej się rozpływa i rodzice nie są już w stanie ich pilnować. W tym momencie małe należy odłowić młodzież gdyż rodzice niebawem przystąpią do następnego tarła.
Roślin raczej nie sadzi się, w akwariumie, jeżeli już to tylko mocne i o bardzo twardych liściach a korzenie należy staranne zabezpieczyć kamieniami w taki sposób, aby ryby nie mogły ich przesunąć ani się podanie podkopać.
Ze względu na takie obyczaje godowe i silny terytorializm pielęgnice zebry trzyma się w jedno gatunkowych akwariach lub w dużych wielogatunkowych pięgnicami o podobnym usposobieniu.
Polecam ją szczególnie akwarystą, którzy zaczynają swoją przygodę z pielęgnicami.

Mam fotki ale niewejdą na forum.

wodolaz
Nowicjusz

Post autor: wodolaz » 2007-03-17, 05:58

Oj, co do zebr - tutaj z kolei nie ma takich podstawowych informacji, jak:

- co zrobić krok po kroku, gdy chcemy _tylko_ uzyskać potomstwo
- czym młode karmić
- jakie zapewnić warunki w kolejnych fazach wzrostu młodzieży
- co zrobić, gdy przypadkiem zechcemy rozmnażać te rybki masowo

Widzisz, informacje mają być tylko i wyłącznie o rozmnażaniu. W sumie to co o zebrach napisałeś, dało by się streścić w "para złoży ikrę, zaopiekuje się młodymi, po miesiącu wyławiamy bo będzie następne tarło". Nic o pokarmie, tempie wzrostu młodzieży, warunkach hodowli "masowej", wychowie większej liczby potomstwa (na przykład z 5 par, gdy masz 300 sztuk narybku).

A tak nawiasem mówiąc, kiedyś w akwa ogólnym mi się młode zebry wychowały. Tak, wychowały - do dorosłości przeżyły, z innymi rybkami :D Już nie pamiętam, co miałem wtedy w obsadzie, ale na pewno co najmniej 5 zebr i parę innych rybek (tych, co to nie dały się zebrom zagryźć, hehe). Kurcze, piękne te zebry były.. szkoda, ze to takie rybki "to akwa jest tylko dla nas i koniec" :D

//edit

A wiesz, ja o tych gupikach jednak napiszę w miarę solidny artykuł - zasady selekcji rasy, tempo wzrostu przy użyciu odpowiednich pokarmów etc. Rozbuduję Twój szkielet opisu o to, co można w sieci znaleźć - a jest pełno o gupikowatych :D Kurcze no, nie mogę odżałować że ta książka mi zginęła

Awatar użytkownika
RAMZES
Przyjaciel forum
Kontakt:

Post autor: RAMZES » 2007-03-19, 00:19

Ok. chciałem streścic ten artykuł o gupikach bo z tego wyjdzie książka dzięki za wszekie rady.

wodolaz
Nowicjusz

Post autor: wodolaz » 2007-03-19, 11:04

No wiesz, na naprawdę fachowej stronce każdy opis powinien mieć wielkość małej książki hehe

[ Dodano: 2007-07-29, 22:42 ]
Mam trochę czasu żeby się tym zająć, więc uwagi proszę słać na akwarium@vegie.pl

kamil504_2007
Nowicjusz
Imię: kamil

Post autor: kamil504_2007 » 2007-08-07, 16:19

mam pare glupikow wogule mi sie nie rozmnazaja nie wiem co robic :-(

[ Dodano: 2007-08-07, 16:27 ]
mieczykow pomylilem sie :oops:

Awatar użytkownika
Morter
Rekin forum
Pojemność akwarium: 80
Imię: Piotr
Kontakt:

Post autor: Morter » 2007-08-07, 16:35

1. może są jeszcze za małe
2. może masz 2 samce ;)
3. może masz złe parametry...
4. dokup jeszcze jedną samiczkę
Życie ma cierpki smak, ale ja lubię wytrawne drinki...

strona mojego szwagra fotografa - serdecznie zapraszam - www.kirczuk.pl

ODPOWIEDZ