Pękło mi akwarium!!!

Sprzęt do akwarium słodkowodnego.

Moderator: ModTeam

Awatar użytkownika
dzidek1983
Obłąkany forumowicz
Pojemność akwarium: 54
Imię: Piotr
Kontakt:

Re: Pękło mi akwarium!!!

Post autor: dzidek1983 » 2008-05-14, 08:44

Jak mi się zepsuje kubełek to będę płakał bo zanim naprawię/kupię to ryby mi zdechną na 100%

wracając do akwarium...

kup nowe

1) dno to najgorsze miejsce na pęknięcie, możesz nie zauważyć w porę że coś cieknie
2) nikt mi nie wmówi że nowe akwarium ma taką samą szansę na przepuszczanie wody jak naprawiane + znajdź szklarza który się tego podejmie
3) akwaria profilowane są o wiele mniej praktyczne niz prostokątne więc masz okazje wymienić na lepszy model
4) Akwarium proste 63 l wym: 60x30x35 cm -----> cena 45.22 zł ja nie wiem skąd te 80 zł się wam wzięło

Awatar użytkownika
Morter
Rekin forum
Pojemność akwarium: 80
Kontakt:

Post autor: Morter » 2008-05-15, 20:02

pozatym na nowe akwa możesz mieć gwarancję, a sklarz nie koniecznie da...
Życie ma cierpki smak, ale ja lubię wytrawne drinki...

strona mojego szwagra fotografa - serdecznie zapraszam - www.kirczuk.pl

Awatar użytkownika
marthinez
Obłąkany forumowicz
Pojemność akwarium: 270
Imię: Marcin

Post autor: marthinez » 2008-05-15, 20:48

dzidek1983 pisze:Jak mi się zepsuje kubełek to będę płakał bo zanim naprawię/kupię to ryby mi zdechną na 100%
Ile twoim zdaniem może trwać naprawa kubełka. Jeden dzień, czasami krócej. Jak widzisz mieszkam w Szczecinie, jakiś czas temu była duża awaria pradu (każdy o tym wie). Filtr nie pracował ponad dobę i jakoś żadna ryba nie zdechła. Moim znajomym również.
Skąd te 100% u Ciebie? Wnioskuję, ze zgadujesz, bo pojęcia nie masz jak by było naprawdę.
dzidek1983 pisze:kup nowe
Morter pisze:pozatym na nowe akwa możesz mieć gwarancję
Ludzie czy wy czytacie ze zrozumieniem?
Autor zadał pytanie:
Chciałbym je naprawić lub oddać do szklarza. I tu jest pytanie... Jaki sposób naprawy jest najlepszy?
Widzę multum postów w stylu kup nowe, a żadnej na zadane pytanie. Myśle, że autor brał pod uwagę nowe jednak postanowił naprawiać stare, więc niech odda do szklarza, który się tego podejmie (w zasadzie każdy) i wymieni szybę na grubszą dla świętego spokoju w przyszłości.

Awatar użytkownika
dzidek1983
Obłąkany forumowicz
Kontakt:

Post autor: dzidek1983 » 2008-05-16, 09:08

le twoim zdaniem może trwać naprawa kubełka. Jeden dzień, czasami krócej. Jak widzisz mieszkam w Szczecinie, jakiś czas temu była duża awaria pradu (każdy o tym wie). Filtr nie pracował ponad dobę i jakoś żadna ryba nie zdechła. Moim znajomym również.
Skąd te 100% u Ciebie? Wnioskuję, ze zgadujesz, bo pojęcia nie masz jak by było naprawdę.
Wyobraź sobie akwarium tanganikę bez roślin przez około 2 dni i ryby duszące się z braku tlenu

musiałbym obniżyć temperaturę i liczyć na to że żadna nie zachoruje z zimna lae przynajmniej się może nie udusi
Ludzie czy wy czytacie ze zrozumieniem?
Autor zadał pytanie:
Cytat:
Chciałbym je naprawić lub oddać do szklarza. I tu jest pytanie... Jaki sposób naprawy jest najlepszy?
moja odpwiedź
znajdź szklarza który się tego podejmie
jeżeli ma zamiar to robić samemu to niezły kamikadze
weź silikon i rozmaż po pęknięciu w nadziei że wepchasz go w szczelinę pomiędzy szybami
pozostaw taki wał silikonu wewnątrz akwarium, taki jaki masz w rogach
z zewnątrz rozetrzyj na płasko by akwarium nie stało na silikonie bo może znowu pęknąć

więcej sam nie zrobisz

michalox12
Forumowicz
Pojemność akwarium: 50
Imię: Micha³
Kontakt:

Post autor: michalox12 » 2008-05-16, 13:24

nie mam zamiaru sam naprawiać... ale do szklarza oddam chyba:D a jak myślicie jakiej grubości powinna być szyba? i ile będzie kosztować szyba + robota? (akwarium profilowane)

Awatar użytkownika
maol
Moderator
Pojemność akwarium: 200
Nazwisko: Olszewski

Post autor: maol » 2008-05-16, 13:37

Ponownie napisze, iż uwazam, ze tańsze bedzie nowe akwarium. A jezeli droższe, to o 10-20 zł od usługi szklarza.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.

Złote ciacha come back :)

Awatar użytkownika
dzidek1983
Obłąkany forumowicz
Kontakt:

Post autor: dzidek1983 » 2008-05-16, 13:43

w moim małym 100 000 tyś mieście nie znalazłem szklarza który mógłby mi pomóc w klejeniu akwarium..

tak więc jak już napisałem.. najpierw znajdź szklarza, a potem będziesz analizował ile za to zawoła...

Awatar użytkownika
marthinez
Obłąkany forumowicz
Pojemność akwarium: 270

Post autor: marthinez » 2008-05-16, 19:07

dzidek1983 pisze:Wyobraź sobie akwarium tanganikę bez roślin przez około 2 dni i ryby duszące się z braku tlenu
Tangę kiedyś miałem i wiem jak jest. Są też inne sposoby napowietrzania zbiornika. Ja np. miałem cały czas napowietrzacz.
dzidek1983 pisze:w moim małym 100 000 tyś mieście nie znalazłem szklarza który mógłby mi pomóc w klejeniu akwarium..
To słabo u Ciebie. Ja znam dwóch szklarzy (znajomi), którzy robią takie rzeczy. Zresztą cytat jednego z nich. "Szklarz, który nie potrafi wymienić szyby w akwarium to d..a nie szklarz. Chyba, że mu się nie chce".
tak więc jak już napisałem.. najpierw znajdź szklarza, a potem będziesz analizował ile za to zawoła...
Dokładnie tak.
Ja popytałem znajomego to zaśpiewał 25 zeta (szyba 6mm).

nero
Zainteresowany
Imię: Zbyszek

Post autor: nero » 2008-05-19, 19:15

marthinez pisze:Widzę multum postów w stylu kup nowe, a żadnej na zadane pytanie
Bo to jest właśnie ich odpowiedź. Ja też myślę, po jaką cholere kleić, jak można o [pare groszy kupic większe lepsze, nowe, mi pękło akwa dno szrama jest od krawędzi do krawędzi na pół, skleiłem sylikonem do akwariów i szkła, za szpachlowałem, na ścisk z obu stron, wpierw odtłuściłem papierem, do ciasta,(śniadaniowym)

i mam je od 2 m-cy i jest ok, nie namawiam nikogo na klejenie jakiekokolwiek akwa, ja zrobiłem na własne ryzyko.
akwarium pekło o 4 rano obudził mnie chlupot z deszcowni bo poziom opadł, gdybym nie miał kubełka, to pewnie wylało by się, cheche co to była za akcja, opróżniania zbiornika, i tak miołem szczęście żech był wtedy w doma.

mam 160 L i 8 mm, kupiłem najgorsze bo ma najwyższy pułap pojemności przy tej grubości szkła

ODPOWIEDZ