Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Dzial poświęcony ogólnie akwariom slodkowodnym.
Moderator: ModTeam
-
Misquamacus
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 126
- Imię: Kuba
-
Kontakt:
martin04 pisze:Bardzo chciałbym zapewnić jej odpowiednie warunki tyko , że moja
80l .Ale , że zmieniła obsadę na tanganike
:zdziwko: z tanganiki w 80l to chyba tylko mogą być muszlowce ?
mam nadzieje, że one się tam znajdują ?
-
Nicole
- Akwarysta
- Imię: cykmykpyk
Nie, ja nie dramatyzuję, ja mówię jaka jest prawda. Rybę boli karłowacenie, powinieneś o tym wiedzieć...
-
pavelek
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 80
- Imię: Pawe³
-
Kontakt:
Misquamacus pisze:martin04 pisze:Bardzo chciałbym zapewnić jej odpowiednie warunki tyko , że moja
80l .Ale , że zmieniła obsadę na tanganike
:zdziwko: z tanganiki w 80l to chyba tylko mogą być muszlowce ?
mam nadzieje, że one się tam znajdują ?
Może być wiele innych ryb np. księżniczki , kilka gatunków szczelinowców i naskalników.Niestety większość tylko po 2szt :rotfl:
-
RAMZES
- Przyjaciel forum
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Pawe³
-
Kontakt:
Nicole,rozmawiałaś kiedyś z rybą???
Pewnie nie to skąd wiesz że ją to boli, co do tego że jest to nie etyczne i niemoralne, żeby nie zapewnić swojemu podopiecznemu minimum jakie jest mu potrzebne do życia zgadam się bezwzględnie.
Nie mogę natomiast się zgodzić z tym że to rybę boli jest to na pewno swego rodzaju męczarnia dla niej.
-
maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
Może i nie boli - bo rzeczywiście ryby spytać o to nie możemy. Ale na 100% jest to dla niej wyjatkowo nieprzyjemne... W każdym razie - nie wolno trzymać ryb w zbiornikach mniejszych, niż minimalne wymagania dla danego gatunku. Bo to co najmniej nieetyczne i niemoralne - z tej perspektywy można równie dobrze trzymać dziecko w dużym kartonie...
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back

-
maniaa_k
- Zainteresowany
- Pojemność akwarium: 54
- Imię: Marysia
martin04 pisze:Jeżeli mógłbym się wtrącić to bocja urośnie do 30 cm ale w odpowiednio dużym akwa i warunkach .
A moja ma nie całe 8cm i już nie rośnie, a tak pozatym jest stara ma nie jestem pewien 3-4 lata .
Nicole pisze:Martin, ja rozumiem, mam nadzieję także, że coś z tym zrobisz. Chociaż spróbuj jej teraz, na koniec życia zapewnić godne warunki do umierania.. Mam nadzieję, że możesz to zrobić?
Bocja 3-4 letnia to młoda sztuka, więc nie wysyłajcie jej tak szybko na tamten świat. Bocje wspaniałe są jednymi z najdłużej żyjących ryb akwariowych, dożywają ponad 20 lat /żródła podają nawet 24 lata/ więc warto pomyśleć o oddaniu rybki komuś, kto ma dla niej odpowiednie akwarium i towarzystwo i tym samym da jej szansę na godne i długie życie.
-
Nicole
- Akwarysta
- Imię: cykmykpyk
mania, ale w takich warunkach to ona już mogłaby być na tamtym świecie...
-
maniaa_k
- Zainteresowany
- Pojemność akwarium: 54
- Imię: Marysia
Ale nie jest, ponadto "przyzwoity" akwarysta zawsze podejmuje próbę ratowania rybki i stworzenia jej warunków do godnego życia a nie godnej śmierci. Tym bardziej, że poza początkami karłowacenia tej rybce nic nie dolega, więc w dobrych warunkach ma jeszcze kawałek życia przed sobą.
-
kbtor
- Moderator
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Krzysiek
maniaa_k pisze:Bocja 3-4 letnia to młoda sztuka, więc nie wysyłajcie jej tak szybko na tamten świat. Bocje wspaniałe są jednymi z najdłużej żyjących ryb akwariowych, dożywają ponad 20 lat /żródła podają nawet 24 lata/ więc warto pomyśleć o oddaniu rybki komuś, kto ma dla niej odpowiednie akwarium i towarzystwo i tym samym da jej szansę na godne i długie życie.
Całkowicie sie zgadzam, bocje wspaniałe rosną powoli, ale stale. Moje przez 6 lat osiągnęły 12 cm. Natomiast bocja która rośnie bardzo szybko długo nie pożyje.
Jeśli oddasz bocje w dobre ręce, to mają wielką szansę na dalsze normalne życie.