Otóż dziś stałem się posiadaczem akwarium 450 L i wszystko było by cudownie gdyby nie jedna usterka która musiała powstać w wyniku transportu bądź też załadunku. Otóż pękła mi szybka która wzmacnia akwarium poprzecznie .. I co robić? Napisałem już protokół oraz powiadomiłem sprzedawcę o problemie, ale jak pomyśle, że znowu będzie trzeba się męczyć z wnoszeniem oraz powtórnym oczekiwaniem na przesyłkę to aż krew się w żyłach gotuje
Nie znam się za bardzo na naprężeniach, więc zapytam wprost, czy w tak dużym akwarium wzmocnienie to jest niezbędne, jeżeli tak to czy można to naprawić własnoręcznie?
Przedstawiam problem:

Myślałem nad kilkoma rozwiązaniami:
1. Delikatnie usunąć pęknięte szkło i na jego miejsce nałożyć i przykleić nowe, lecz wolałbym nie robić takiej rzeczy, bo mogę uszkodzić inne rzeczy.
2. Nie ruszając pękniętego szkła i nałożyć oraz przykleić na nie szybę takiej samej grubości oraz wymiarach.
3. Usunąć lub pozostawić uszkodzone szkło i przykleić 2 nowe wzmocnienia obok z takiej samej grubości szkła:
opcja nr 1

opcja nr 2

Więc apeluję o pomoc oraz doradzanie, wolałbym zrobić to sam zamiast wymieniać całe akwarium, albo poprosić szklarza, żeby zrobił to dla mnie.
Z góry dziękuję. Pozdrawiam