biura Płock Orlen

Pęknięcie wzmocnienia

Dzial poświęcony ogólnie akwariom slodkowodnym.

Moderator: ModTeam

Arianrhood
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 450
Imię: £ukasz

Pęknięcie wzmocnienia

Post autor: Arianrhood » 2008-05-26, 20:49

Witam

Otóż dziś stałem się posiadaczem akwarium 450 L i wszystko było by cudownie gdyby nie jedna usterka która musiała powstać w wyniku transportu bądź też załadunku. Otóż pękła mi szybka która wzmacnia akwarium poprzecznie .. I co robić? Napisałem już protokół oraz powiadomiłem sprzedawcę o problemie, ale jak pomyśle, że znowu będzie trzeba się męczyć z wnoszeniem oraz powtórnym oczekiwaniem na przesyłkę to aż krew się w żyłach gotuje

Nie znam się za bardzo na naprężeniach, więc zapytam wprost, czy w tak dużym akwarium wzmocnienie to jest niezbędne, jeżeli tak to czy można to naprawić własnoręcznie?

Przedstawiam problem:

Obrazek

Myślałem nad kilkoma rozwiązaniami:

1. Delikatnie usunąć pęknięte szkło i na jego miejsce nałożyć i przykleić nowe, lecz wolałbym nie robić takiej rzeczy, bo mogę uszkodzić inne rzeczy.

2. Nie ruszając pękniętego szkła i nałożyć oraz przykleić na nie szybę takiej samej grubości oraz wymiarach.

3. Usunąć lub pozostawić uszkodzone szkło i przykleić 2 nowe wzmocnienia obok z takiej samej grubości szkła:

opcja nr 1

Obrazek

opcja nr 2

Obrazek

Więc apeluję o pomoc oraz doradzanie, wolałbym zrobić to sam zamiast wymieniać całe akwarium, albo poprosić szklarza, żeby zrobił to dla mnie.

Z góry dziękuję. Pozdrawiam

Awatar użytkownika
kbtor
Moderator
Pojemność akwarium: 0
Imię: Krzysiek

Re: Pęknięcie wzmocnienia

Post autor: kbtor » 2008-05-26, 21:19

Może powiem co sam bym zrobił. Usunął bym to pęknięte szkło i wkleił nowe.
Obrazek

Awatar użytkownika
marthinez
Obłąkany forumowicz
Pojemność akwarium: 270
Imię: Marcin

Post autor: marthinez » 2008-05-26, 21:23

Jeżeli nie chcesz czekać z reklamacja to zrób tak jak pisze kbtor, ale pamiętaj, że jednocześnie tracisz gwarancję. :kwasny:
Obrazek

Nie udzielam porad na priv oraz mail! Masz problem? Pisz na forum

arturrr
Forumowicz
Imię: artur
Kontakt:

Post autor: arturrr » 2008-05-26, 21:29

no to jest dobre rozwiazanie usun pekniete szkło i wklej nowe bo raczej za duzo zachodu z tym wszystkim

Awatar użytkownika
kbtor
Moderator

Post autor: kbtor » 2008-05-26, 21:32

Jestem ciekaw, czy dla sprzedawcy jest taniej ściągać akwarium do siebie, czy przyjechać i wkleić nowy kawałek szkła? A kto odpowiadał za transport?
Obrazek

Arianrhood
Nowicjusz

Post autor: Arianrhood » 2008-05-26, 21:41

Sprzedawca a dokładniej to hurtownia jest z Warszawy, więc to jakieś 400 km od mojej miejscowości, a transportem zajęła sie firma kurierska OPEK (wczoraj dopiero usłyszałem sporo negatywnych opinii o tejże firmie), więc problemem dla mnie jest ta wysyłka i ponowne wnoszenie kolosa do mieszkania, czas oczekiwania również jest drażniący, więc dlatego szukam pomocy w samodzielnej naprawie. Co innego jakbym kupił akwarium na miejscu, nie przyjąłbym go i kazał wymienić.

Potrzebuje fachowej rady jak zrobić to najlepiej, bo wg mnie usunięcie pękniętego kawałka i wstawienie nowego będzie się równało mniej - więcej jakbym postąpił zgodnie z opcją 1 opisaną przeze mnie na rysunku.

Awatar użytkownika
marthinez
Obłąkany forumowicz

Post autor: marthinez » 2008-05-26, 22:05

Arianrhood pisze:Potrzebuje fachowej rady jak zrobić to najlepiej, bo wg mnie usunięcie pękniętego kawałka i wstawienie nowego będzie się równało mniej - więcej jakbym postąpił zgodnie z opcją 1 opisaną przeze mnie na rysunku.
Możesz właśnie tak zrobić.
Usuń całkowicie to pęknięte wzmocnienie.
To silikon, więc nożyk do tapet i do dzieła.
Zmierz dokładnie jakie ma być to nowe.
Idź do szklarza i kup z szyby grubości takiej jak akwa.
Kup silikon (obojętnie gdzie, nie musi być akwarystyczny) i wklej.
Dzień schnięcia i gotowe. :D
Obrazek

skillya
Forumowicz
Pojemność akwarium: 63
Imię: Kaja

Post autor: skillya » 2008-05-26, 22:07

A takie małe pytanie: nie mogłeś przy odbieraniu przesyłki sprawdzić, czy wszystko jest ok? Ciekawi mnie to z racji tego, iż rozważałam zakup kilku delikatnych rzeczy i skoro nie byłoby takiej opcji, to sensu to nie ma :/

Awatar użytkownika
marthinez
Obłąkany forumowicz

Post autor: marthinez » 2008-05-26, 22:15

Jeżeli przesyłka jest ubezpieczona to TRZEBA sprawdzić przy kurierze, czy wszystko ok. ;)
Obrazek

Arianrhood
Nowicjusz

Post autor: Arianrhood » 2008-05-26, 22:18

skillya pisze:A takie małe pytanie: nie mogłeś przy odbieraniu przesyłki sprawdzić, czy wszystko jest ok? Ciekawi mnie to z racji tego, iż rozważałam zakup kilku delikatnych rzeczy i skoro nie byłoby takiej opcji, to sensu to nie ma :/
Akwarium wnosiłem na 2 piętro, było zapakowane oraz oklejone w styropian, bardzo dokładnie, więc najpierw wnieśliśmy a dopiero przy obecności kuriera otwierałem paczkę (tak było bezpieczniej) i jak pisałem wcześniej, protokół został spisany i sprzedawca zawiadomiony, ale szukam jakiegoś alternatywnego rozwiązania w razie gdyby było trzeba odsyłać akwarium, bo jeżeli istnieje sposób którym własnoręcznie mogę uporać się z problemem to nie widzę sensu odsyłania akwarium z powrotem do Warszawy (i to pewnie na mój koszt, jak to zwykle bywa).

Więc jeżeli wykonam to dobrze, tak jak był wykonany oryginał, to myślę, że nie powinno być problemu z wytrzymałością akwarium, no ale wole być przezorny i poradzić się ludzi którzy mają o tym jakieś pojęcie,dlatego założyłem ten temat.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
kbtor
Moderator

Post autor: kbtor » 2008-05-26, 22:25

Arianrhood pisze: Akwarium wnosiłem na 2 piętro
O w dup..... 450 litrów na 2 pietrze :przestraszony: Zaraz zamawiam zbiornik 400 litrów :evil: A co mi tam :cwaniak:

Wklej dwa wzmocnienia i się nie przejmuj. Jak zleci dwa piętra niżej, to wzmocnienia nie będą ważne :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl:
Obrazek

Arianrhood
Nowicjusz

Post autor: Arianrhood » 2008-05-27, 15:37

Wiem też się głowiłem czy to był dobry pomysł ustawić takie akwarium na 2 piętrze, no ale blok jest budowany w starym budownictwie, strop żelbetowy i akwarium stoi przy ścianie nośnej :D. No blok to też nie wieżowiec, na 2 piętrze się kończy :).

Wracając do tematu usterki, otóż hurtownia zgodziła się na 2 opcje, albo wysyłam im akwarium i oni naprawiają usterkę, albo akwarium naprawi mi szklarz, po czym wystawi rachunek a hurtownia zwraca koszta.

Awatar użytkownika
kbtor
Moderator

Post autor: kbtor » 2008-05-27, 18:09

Bierz szklarza. Nie warto odsyłać z powrotem.
Obrazek

Awatar użytkownika
marthinez
Obłąkany forumowicz

Post autor: marthinez » 2008-05-27, 18:42

A najlepiej zaproś do domu, żeby akwa nie transportować.
Obrazek

Awatar użytkownika
Jokeru
Zainteresowany
Pojemność akwarium: 20
Imię: Mateusz

Post autor: Jokeru » 2008-05-28, 02:50

Arianrhood wytnij to szkło i idź do szklarza niech Ci dotnie taki sam wymiar i wklej. Ewentualnie możesz nie odkleja starego, a przykleić nowe szkło u góry i dołu pękniętego wzmocnienia..

#kbtor nie bardzo rozumiem to zdanie o drugim pietrze. Co to za różnica które piętro?? Przecież to tylko 450l :oczami:

ODPOWIEDZ