macio pisze:fajny pomysł z tą gąbka... Ściągnę troszeczkę pomysł i zastosuje to w moim krewetkarium ;)
1. mowa o tej ostatniej propozycji?
2. ja właśnie jeden z tych 3 patentów chce zrobić w moim krewetkarium.
[ Dodano: 2008-07-18, 01:49 ]
Sposób nr 4
Kilka słów odnośnie moich pomysłów. Po przemyśleniu zdecydowałem się na rozwiązanie nr 2 (działa od miesiąca)
Wadą niestety było to (jak pisała część z Was), że firanka się zapychała zmniejszając przepływ wody co mogło doprowadzić do uszkodzenia filtra. Trzeba było ją czyścić przynajmniej raz w tygodniu. Nie dawało mi to rozwiązanie spokoju i postanowiłem usprawnić to troszkę.
Doszedłem do wniosku że trzeba zrobić dodatkową możliwość zasysania wody na wypadek mocnego zapchania firanki. Wpadłem na pomysł przewiercenia w XXX miejscach rurki wlotowej tak, żeby otworami była zasysana woda z nieczystościami i jednocześnie były na tyle małe, żeby nie wciągały krewetek. Przy pomocy wiertarki i wiertła fi 1 nawierciłem XXX otworów wokół rurki, od dołu do połowy jej wysokości.
Obecnie testuje rozwiązanie nr 2 i 4 połączone w jedno. Nie przewiduje żadnych problemów, sposób nr 2 spisywał się dobrze a dodatek nr 4 powinien tylko usprawnić pracę filtra i zapobiec spaleniu filtra gdy firanka się zapcha.