;) co myślicie o tym odłyśniku
Moderator: ModTeam
- SuperCool
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 54
- Imię: Gabriel
- Kontakt:
;) co myślicie o tym odłyśniku
;) nie ma co wstawiać zdjęć... wygląda badziewnie :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: ...
ale zrobiłem go z puszek po ... piwie i coli itp.
1. odciąłem górę i dół puszki
2. przeciąłem w pionie na pół
3. zmontowałem ze sobą i posklejałem ...
stąd pomysł z puszkami ... że jak pamiętam aluminium sie utlenia i takie tam... a puszki na pewno nie ... i sie nie brudzą ;) i są zagięte że fajnie służą za odbłyśnik.
jak macie jakieś zastrzeżenia to słucham. - roślinki wydaje sie że rosną coraz szybciej ;)
ale zrobiłem go z puszek po ... piwie i coli itp.
1. odciąłem górę i dół puszki
2. przeciąłem w pionie na pół
3. zmontowałem ze sobą i posklejałem ...
stąd pomysł z puszkami ... że jak pamiętam aluminium sie utlenia i takie tam... a puszki na pewno nie ... i sie nie brudzą ;) i są zagięte że fajnie służą za odbłyśnik.
jak macie jakieś zastrzeżenia to słucham. - roślinki wydaje sie że rosną coraz szybciej ;)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- macio
- Przyjaciel forum
- Pojemność akwarium: 72
- Imię: Maciek
- Kontakt:
Re: ;) co myślicie o tym odłyśniku
a wiesz z czego są zrobione puszki... z alumunium a codo zastrzerzeń to mam jedno ten twój odbłyśnik jest mało wytrzumałySuperCool pisze: że jak pamiętam aluminium sie utlenia i takie tam... a puszki na pewno nie
Teraz kostka 

- SuperCool
- Akwarysta
- Kontakt:
tzn. co sie z nim stanie? - ale pokryte jest chyba warstwą ... zabezpieczającą (nie wiem czy nie cyny xD)
- JARECZEK
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 96
- Imię: Jarek
Masz błąd w temacie. Takie odbłyśniki są mało wydajne. Kupne są znacznie lepsze a nie kosztują majątek.
- SuperCool
- Akwarysta
- Kontakt:
JARECZEK, a u mnie takich nie dostaniesz ;P
-
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 160
- Imię: dawid
- Kontakt:
no to kup w jakimś sklepie internetowym i masz po problemie... a aluminium słabo odbija światło...
I Still Haven't Found What I'm Looking For
- macio
- Przyjaciel forum
- Kontakt:
wszystkie odbłyśniki są robione z polerowanego na lustro aluminium i właśnie bardzo dobrze odbija światło a nie jak ty to piszesz słaboThierry Henry pisze:a aluminium słabo odbija światło.
Teraz kostka 

-
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 160
- Imię: dawid
- Kontakt:
a wypoleruj w domowych warunkach tak...macio pisze:polerowanego na lustro
PS pomyliłem z folią aluminiową... Respect :-)
I Still Haven't Found What I'm Looking For
- macio
- Przyjaciel forum
- Kontakt:
sprostowanie wszystkie kupowane w sklepachThierry Henry pisze:macio napisał/a:
polerowanego na lustro
a wypoleruj w domowych warunkach tak..
Teraz kostka 

-
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 85
- Imię: Piotr
- Kontakt:
można wypolerować blachę aluminiową bez żadnego problemu trzeba tylko użyć kilku rodzai papieru wodnego od 500 do 2000 granulacji a na koniec pasta do polerowania aluminium wszystko dostępne w sklepach motoryzacyjnych osobiście sam tak polerowałem :-PThierry Henry pisze:a wypoleruj w domowych warunkach tak.
blachę alu akurat miałem więc się i może opłaciło z tym że kosztowało mnie to ok 10 g pracy
(cała sobota) pięć odbłyśników na 90 cm
natomiast jeżeli przyszło by kupić blachę i dodać do tego robociznę w żadnym wypadku się to nie opłaca
ps. to był pierwszy i ostatni raz jak polerowałem następne odbłyśniki będę kupował :-D
miłego dnia 

-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Adrian
Chopcy- powiem, wam, że pod wpływem wody i środowiska kwaśnego (zasadowego tak, ale wolniej) powstaje tlenek glinu- jest to tak zwane przez chemików zjawisko pasywacji glinu---> powstała warstwa nie reagje z kwasami, ani zasadami, jednak wobec organizmów żywych nie jest obojętna, a nawet trująca ...
Witam,
troche pozno widze ten post, ale lepiej pozno niz wcale....
pomysl z odblysnikiem z aluminium jest nawet dobry, ale jezeli uzyjemy puszek po piwie, struktura wewnetrzna (jak wiem) nie jest idealnie wypolerowana...
lepiej jest kupic u szklarza lustro.... :przestraszony: ale da najlepszy efekt... albo
ja u siebie zrobilem odblysnik z blachy "kwiasiak" tzw. lustro. kilka zagiec, mocowanie pod klosz, itp...
zrobienie samego odblysnika bez klosza wydaje mi sie ze mija sie z celem, bo z czasem i tak albo babelki powietrza wydostajace sie z filtra "zachlapia" nam odblysnik, albo wypolerowane aluminium z czasem zmatowieje (no chyba ze je odpowiednio polakierujemy)...
troche pozno widze ten post, ale lepiej pozno niz wcale....
pomysl z odblysnikiem z aluminium jest nawet dobry, ale jezeli uzyjemy puszek po piwie, struktura wewnetrzna (jak wiem) nie jest idealnie wypolerowana...
lepiej jest kupic u szklarza lustro.... :przestraszony: ale da najlepszy efekt... albo
ja u siebie zrobilem odblysnik z blachy "kwiasiak" tzw. lustro. kilka zagiec, mocowanie pod klosz, itp...
zrobienie samego odblysnika bez klosza wydaje mi sie ze mija sie z celem, bo z czasem i tak albo babelki powietrza wydostajace sie z filtra "zachlapia" nam odblysnik, albo wypolerowane aluminium z czasem zmatowieje (no chyba ze je odpowiednio polakierujemy)...
-
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Maks
jak to nie ma... w sklepie na ogrodowej są
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 225
- Imię: Jaroslaw
bardzo dobre odblysniki mozna zrobic ze starych lamp samochodowych na szrotach pelno tego lezy nic lepiej swiatla nie odbija kierunkowo na dany obiekt.....
jaro
no tak, odblysniki lamp samochodowych sa kierunkowe, i taka lampa to by musiala wisiec z 0,5 m nad akwa zeby kat rozproszenia swiatla oswietlil nasze cale akwarium.
zreszta niestety barwa swiatla z takiej zarowki samochodowej w akwarystyce sie nie nadaje... a z tego co wiem, takich malych zarowek badz swietlowek akwarystycznych...
zreszta niestety barwa swiatla z takiej zarowki samochodowej w akwarystyce sie nie nadaje... a z tego co wiem, takich malych zarowek badz swietlowek akwarystycznych...