dodatkowe oświetlenie do 63l

Moderator: ModTeam

Awatar użytkownika
Kasjanna
Zainteresowany
Pojemność akwarium: 54
Imię: Kasja

pokrywa

Post autor: Kasjanna » 2008-06-22, 15:58

Mam taki sam problem jak TY. Z tym, że mam pokrywę akwa rynkar 60/30/30 . Jednkaże na wzrost roślin nie narzekam odkąd zmieniłam świetlówkę, wręcz rosną za duże, aczkolwiek jednak z pewnością przydałaby się jeszcze dawka światła. Też ciągle poszukuję jakiegoś rozwiązania. Koledzy z forum są w tym bardzo pomocni. Ale właśnie- nie wiem czy jest sens inwestować w to akwarium, gdyż myślę o 112L może nawet na kilka miesięcy. I wolę już zainwestować w to większe, ale jak znajdzie się ktoś kto przerobi mi tą pokrywę w 54L to może..... :D ale nawet jak kupie 112 to z pokrywą, gdyż są najbardziej estetyczne - moim zdaniem-i wole już je przerabiać :D
Najbardziej podoba mi się pomysł z T5, ale jeśli zamierzasz w niedalekiej przyszłości mieć większy zbiornik to zmień świetłówkę.

skillya
Forumowicz
Pojemność akwarium: 63
Imię: Kaja

Re: dodatkowe oświetlenie do 63l

Post autor: skillya » 2008-06-22, 16:12

W chwili obecnej nie planuję większego zbiornika (zarówno ze względów finansowych, jak i lokalowych XP), ale po prostu wiem, że kiedyś będę mieć. Dlatego właśnie myślę o przerobieniu tej pokrywy, ale może spróbuję jednak na początek zrobić tak, jak piszesz -- wymienię świetlówkę (i tak planowałam, tyle że później), dodam też odbłyśnik -- jeżeli to nie pomoże, będę kombinować dalej. Jakbyś mogła, to napisz mi, proszę, na jaką dokładnie świetlówkę wymieniłaś tę swoją.

Co do pokryw: te według mnie są paskudne (znaczy ta czarna, którą mam, "bukowa" jest ładniejsza) i gdybym kupowała później jakąś inną gotową, to np. aluminiową z oferty zoolight, bo one według mnie są naprawdę estetyczne i ładne. No ale na to przyjdzie jeszcze czas [;

Thierry Henry
Zakręcony forumowicz
Pojemność akwarium: 160
Imię: dawid
Kontakt:

Post autor: Thierry Henry » 2008-06-22, 18:49

Te całe plastikowe to jeden wielki lipton jest. Ja w swojej 160l jak kupię będę miał coś takiego:
http://allegro.pl/item383308837_ekskluz ... 50x50.html
Moim zdaniem tania a dobra.
I Still Haven't Found What I'm Looking For

Awatar użytkownika
Kasjanna
Zainteresowany
Pojemność akwarium: 54
Imię: Kasja

świetlówka

Post autor: Kasjanna » 2008-06-22, 22:43

Zmieniłam na aqua glo hagena. Światło początkowo wydawało mi się ciemne niebieskie- gdy miałam tylko czarny żwirek. Teraz przełamałam tę ciemność niewielką ilością jasnego żwirku i już jest okey. Zapraszam do obejrzenia zdjęć mojego akwarium w galerii. Wszystkie rośliny wyhodowałam własnie na tej jednej świetlówce.
Co do pokrywy to ja mam koloru wiśnia i idealnie komponuje się z meblami.

skillya
Forumowicz
Pojemność akwarium: 63
Imię: Kaja

Post autor: skillya » 2008-07-03, 22:45

Na razie wstrzymałam się ze znacznymi przeróbkami pokrywy. Zrobiłam tak, jak Kasja napisała czyli wymieniłam standardową świetlówkę na Aqua Glo Hagena oraz dodałam odbłyśnik. Świetlówka funkcjonuje już ponad tydzień i nie zauważyłam żadnych niepokojących objawów (w sensie, że glony się nie pojawiły, rośliny nie padły, a rybki nie oślepły XP). Nigdy mi nie zależało na tym, aby jakoś super bujnie rosły -- wystarczy, że nie zgniją, więc jak na razie jestem zadowolona :>

Zastanawia mnie tylko jedna rzecz: Kasja napisała, że jej światło wydało się ciemne i niebieskie, u mnie jest różowawe XD
Kasjanna pisze:Co do pokrywy to ja mam koloru wiśnia
Huh, buk czy wiśnia -- nieistotne. Nie znam się na kolorach mebli, ale wiadomo chyba, co miałam na myśli ^^

Aha, muszę przyznać, że na pewno jedna rzecz z opisów tej świetlówki na stronach www się zgadza -- faktycznie "skutecznie uwypukla kolorystykę ryb" XD Czy sprawdzi się u mnie jako światło dla roślin? Okaże się -- na pewno dam znać.

ODPOWIEDZ