Prętniki zrobiły się prawie czarne a dwa skalary poległy :(

Wszystko na temat chorób ryb, zwierząt akwariowych.

Moderator: ModTeam

Awatar użytkownika
Elwira
Stały bywalec
Pojemność akwarium: 200
Imię: Elwira

Prętniki zrobiły się prawie czarne a dwa skalary poległy :(

Post autor: Elwira » 2008-06-27, 00:59

witam, jestem nowa na tym forum, akwarium prowadzimy razem z chłopakiem od 16 maja

zbiornik: 200l
temp: 26-27 stopni
ph: 7,6 (ostatnio nie sprawdzane, mogło ulec zmianie bo zakwaszaliśmy wode liśćmi i szyszkami)
oświetlenie: świetlówki 2x30 W,odbłysniki, czas 12 h
filtr: zewnętrzny tetra 700
grzałka: 200 W

rybki:
20 neon czerwony
20 razbory klinowe
2 zbrojnik
3 otos
4 kosiarka
3 bocja wspaniała
2 prętnik karłowaty (para)
2 skalar perłowy
1 skalar czarno-biały
2 pielęgniczka ramireza (para)
2 pielegniczka apistograma (para)

rośliny:
hmm, sporo róznych m. in. moczarki, kabomby, żabienice, i jeszcze sporo innych ale nie pamietam nazw :(

Mamy problem z prętnikami i ze skalarami. Tak jak juz wspomnialam akwa zalozylismy 16 maja, to jest nasz pierwszy zbiornik. pierwsze ryby wpuszczalismy ok 3 tygodni od zalania, do tej pory nie mielismy zadnych klopotów w akwarium, pomagał nam znajomy ze sklepu zoologicznego, sam od wielu lat prowadzi akwaria. wode podmienialismy mniej wiecej co poltorej tyg do dwóch (w zalezności od jej czystości), 2 razy dodaliśmy nawóz do roślin Planta Gainer, który był przeterminowany (był do lutego), jednak podobno nie miało to mieć wpływu na rybki. Od jakiegos czasu samiec prętnika zaczał sie robić ciemniejszy, tak jakby miał czarny nalot, jednak nie był on na tyle niepokojący dla nas, zachowywał sie normalnie, wszystko inne było ok. Pare dni temu wymieniliśmy 30l wody i dodalismy własnie drugi raz ten nawóz. Z początku było dobrze, potem nie było mnie cały dzień i gdy wróciłam wieczorem okazało się, ze dwa skalary mi zdechły, były już zielonkawe i śmierdziały co musi oznaczać ze długo już były martwe. Prętniki zrobiły się prawie czarne! Skalary wyłowiłam ale niestety nie miałam waunków na podmiane wody od razu, moglismy to zrobic dopiero nastepnego dnia. wtedy jeszcze nie przypuszczalismy ze moze to byc wina nawozu. zauważyliśmy tez ze od jakiegos czasu zaczely nam zrdzewiec rośliny, wrecz robic sie czarne na brzegach, jak podpalane. po wizycie w zoologiku i zakupie Sera toxivec wymienillismy 60l wody, dolalismy preparat i wyczyscilismy filtr i uzupelnilismy węglem. Pozostałe skalary wskazywały na cięzki stan, pływały na boku, chwilami staly pionowo do góry, teraz jest juz troche lepiej, jedza normalnie (dodam ze oprócz "suchego" jedza mrożonki: ochotke, wodzień, larwy komarów, mieso wołowe itp). Jednak dalej pozostaje problem prętnika, troche sie rozjasnił ale dalej to nie jest ten piekny pomarańczowy tylko brązowawy z czarnym nalotem miejscami i zrobił się bardzo agresywny, atakuje samiczke. Dodatkowo skalar czarno-biały zaczął od "grzbietu" zieleniec, tzn, ma zielonkawy nalot, przypomina tego ktorego wyłowiłam w srode. Pomóżcie, jaka może być przyczyna śmierci tych skalarów (czy rzeczywiscie ten nawóz) i co sie dazieje z pretnikiem oraz jak mozemy im pomóc.

Dodatkowo przezyłam dzisiaj wieczorem szok gdy po zapaleniu światła dosłownie wszystkie rybki straciły swoje kolory, zrobiły sie blade, neonom został tylko niebieski, jednak na szczescie doczytalam ze tak sie czesto dzieje ze stresu, po zapaleniu światła nagle; juz wrocilo to do normy. Biorąc pod uwagę fakt że od paru dni jest coś nie tak, wczoraj przy podmianie wody popsulismy koncowke od filtra (ta co zasysa wode i teraz jest rurka bezposrednio wlozona do wody, czekamy na czesci), wszystko nam nie wychodzilo ze stresu (chyba przez to ze to pierwsze akwa) myślałam już ze wszystkie rybki stracimy do jutra.

Prosimy o pomoc.

Awatar użytkownika
dzidek1983
Obłąkany forumowicz
Pojemność akwarium: 54
Imię: Piotr
Kontakt:

Re: Prętniki zrobiły się prawie czarne a dwa skalary poległy :(

Post autor: dzidek1983 » 2008-06-27, 08:31

na noc rybki tracą kolory kiedy śpią tym bym sie nie przejmował

natomiast co do tych skalarów i prętników, być może zakażenie jakimś grzybem... niech Maol się wypowie on wie więcej o chorobach

być może zatruły się tym nawozem... w przeterminowanych specyfikach mogą zachodzić różne reakcje chemiczne, przez co mogą wytrącać się różne związki, nawet trujące

dodać należy że masz troszkę przerybione akwarium i źle dobrane gatunkowo

otoski żyją w grupach minimum 5 sztuk
bocje to na styk, ale wg mnie rosnąza duże do 200 litrów no i też stadne minimum 5 sztuk
skalary powinny żyć w grupach minimum 5 sztuk

Awatar użytkownika
morgan
Forumowicz
Pojemność akwarium: 120
Imię: Robson
Kontakt:

Post autor: morgan » 2008-06-27, 08:44

No więc . Jeśli żwirek był wymyty , roślinki też . Ryby wpuszczaliście dopiero po kwarantannie ... to raczej wina nawozu , który tracąc termin ważności wytworzyły się w nim pierwotniaki pasożytnicze . Masz szczęście jeśli chodzi o Prętnika- to chyba początkowe stadium choroby . POlecam na to jak zwykle mojego faworyta - "Tetra Medica General Tonic" . Jeśli jednak nie pomoże to znaczy że choroba jest w zaawansowanym stadium "Tetra Medica Contralck" . Albo jakikolwiek lek na pierwotniaki "Costia", "Chilodonella" i "Trichodina" .

Do wszystkich forumowiczów - Każdy może się pomylić . Jeśli widzicie złą diagnozę to poprawiajcie, a nie jeździcie od spamerów
Wiem że nic nie wiem ale kiedyś się dowiem.

Awatar użytkownika
maol
Moderator
Imię: Marcin
Nazwisko: Olszewski

Post autor: maol » 2008-06-27, 08:54

To ja jednak poprosze o dodatkowe kilka słów wyjaśnienia - jak dokładnie wyglada ten zielonkawy nalot? Czy przez przypadek nie jest lekko złotawy i nie wygląda jak mąka? Czy chore juz ryby nie wydzielaja przez przypadek śluzu?

Morgan, najpierw trzeba wiedzieć co rybie jest, żeby ją leczyć. Tak jak u ludzi, nie ma lekarstw uniwersalnych, a stosowanie czegokolwiek, jak leci zwykle bardziej szkodzi niż pomaga...
Co do nawozu - nie sądzę, że jego przeterminowanie ma jakiś wpływ, choć rzeczywiscie nie powinno się używać starych produktów w akwarium - nigdy nie wiadomo co się stanie. Jednak hipoteza o pierwotniakach legnących się w starym nawozie do mnie nie przemawia, i pachnie renesansowymi odkryciami życia powstającego z mułu, błota i kurzu. Nawóz to nawóz, i sam w sobie, nierozcieńczony, jest bardzo wrogim życiu środowiskiem.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.

Złote ciacha come back :)

Awatar użytkownika
Elwira
Stały bywalec

Post autor: Elwira » 2008-06-27, 09:06

dzieki za odpowiedzi, ale widze ze robi sie chyba gorzej, jak o 4 rano obudzil mnie kot zerknełam na akwarium to zauwazylam ze niektore neony stoja w pionie glowa w dol, wczesniej tak nie robily (albo moz nie widzialam ze tak sypiaja ale watpie bo doslownie 3 tak robily). Teraz widze ozywienie w akwarium ale niepokoja mnie inne rzecy: te skalary perlowe maja na tym wachlarzu na gorze taki wzorek niebieskawy a wczesniej tego nie miały.

skalar plywa glowa do gory !

ten nalot to taki cos jak khaki bardziej ale sama juz nie wiem, strasznie sie tym denerwuje

a propo jeszcze obsady: skalarow bylo 5, 2 zdechly. rybki dobieralismy mniej wiecej tak jak wyczytalismy na forach o akwarystyce, i tak jak mowilam pomagal nam znajomy.

Awatar użytkownika
maol
Moderator

Post autor: maol » 2008-06-27, 09:16

Powiedziałbym, ze to rzeczywiscie albo skuki jakiegoś zatrucia ( co mimo wszystko jest dla mnie mało prawdopodobne), albo przechodzisz w akwarium ostrą bakteriozę, choc nie wszystkei objawy sa zgodne. Na wszelki wypadek przygotowałbym dwa zbiorniczki - jeden z silnym roztworem bactopuru direct ( do kąpieli 15 minutowej), drugi z czysta wodą, też do kąpieli po zastosowaniu kuracji ( tak żeby ryby opłukały sie z leku przed powrotem do zbiornika ogólnego). I po kolei wszystkie rybki na 15 minut do kąpieli z lekiem, na 2 minuty do płukania. Zabieg powtórzyc jutro i pojutrze, uważnie obserwując, czy sa jakieś efekty lub zmiany - i dac nam szybko o tym znać.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.

Awatar użytkownika
morgan
Forumowicz
Kontakt:

Post autor: morgan » 2008-06-27, 09:18

maol , miałem racje co do pierwotniaków !

Objawy choroby wywołanej przez te pierowtniaki to

-Nadmierne wydzielanie śluzu
-PłYWANIE WSTECZ , DO GóRY NOGAMI
-Wychudzenie
-Płochliwość
-Skurczenie lub nawet sklejenie płetw
-Trudności w oddychaniu

zaraz zacznie się odpadanie kawałków skóry (łusek)

Awatar użytkownika
Elwira
Stały bywalec

Post autor: Elwira » 2008-06-27, 09:20

no coz, to bedzie kapanie. zaraz postaram sie wrzucic pare zdjec bo wlasnie zrobilam,, niestety na tym pretniku niewidac tego o czym mowie bo mam kiepski aparat, ale skalar wyszedl lepiej

to jest dziwne, bo niby raz wyglada ze jest ok, potem znowu jakies dziwne objawy, teraz niby plywaja ju lepiej a chwilami skalar wisi jakby zawieszony na nitce glowa do gory.

Awatar użytkownika
maol
Moderator

Post autor: maol » 2008-06-27, 09:25

morgan pisze:maol , miałem racje co do pierwotniaków !

Objawy choroby wywołanej przez te pierowtniaki to

-Nadmierne wydzielanie śluzu
-PłYWANIE WSTECZ , DO GóRY NOGAMI
-Wychudzenie
-Płochliwość
-Skurczenie lub nawet sklejenie płetw
-Trudności w oddychaniu

zaraz zacznie się odpadanie kawałków skóry (łusek)
Jakoś nie widzę w całym opisie:

- wydzielania śluzu
- pływania wstecz i do góry nogami
- wychudzenia
- płochliwości
- skurczenia i sklejenia płetw
- trudności w oddychaniu.

Za to opisane objawy to:

- zmiana koloru lub tajemniczy na razie nalot
- kładzenie się na boku lub pływanie w pionie
- agresywność
- atak na gatunki ryb bardzo wrażliwe na ataki bakteryjne, prawie jednocześnie.
- wysoka smiertelność

Obawiam się, że nie sa to żadne pierwotniaki, a Ty dopasowujesz rzeczywistość do Twojej teorii. I obym sie mylił, pierwotniaki zwykle sa łatwiejsze w wyleczeniu i mniej śmiertelne...

Awatar użytkownika
morgan
Forumowicz
Kontakt:

Post autor: morgan » 2008-06-27, 09:30

Jakoś nie widzę w całym opisie:
- pływania wstecz i do góry nogami
Dokładny kąt jest nieważny - ryba pływa nie naturalnie :/

Ale jesteś o wiele starszy , i znasz się o niebo lepiej na akwarystyce ...no i jesteś modem , więc nie będe już nic więcej mówił bo się boje o BANa

Awatar użytkownika
Elwira
Stały bywalec

Post autor: Elwira » 2008-06-27, 09:34

tak jak maol napisales nie maja takich objawów, śluzu zadnego nie widze, wstecztez nie plywaja tylko chwilami maja zawieszki glowa do gory, musialo im sie polepszyc od tej ostatniej podmiany bo przed nia to wogole na boku lplywaly. jedza normalnie, wiec tez nie sa jakies chude i pletwy tez ok.

moze powoli juz wszystko wraca do normy, ale ten pretnik mnie martwi bo zrobil sie bardzo brzydki z wygladau, przedwczoraj to pletwe ogonowa mial wrecz czarna, pozniej sie troszke rozjasnila po podmianie

Awatar użytkownika
morgan
Forumowicz
Kontakt:

Post autor: morgan » 2008-06-27, 09:39

Jeśli chodzi o tego prętnika to chyba wynalazłaś jakiegoś kameleona :/ Nigdy nie spotkałem się z tak częstymi zmianami koloru . Jeśli zachowuje sie normalnie to karm go bardzo silnie wybarwiającym pokarmem , może się coś polepszy .

Awatar użytkownika
Elwira
Stały bywalec

Post autor: Elwira » 2008-06-27, 09:49

Obrazek
to starsze zdjecie ale chodzi mi o te szlaczki na tym "wachlarzu", wczesniej ih nie bylo, chyba ze to normalne

Obrazek
to ten skalar z nalotem

Obrazek

Obrazek
to pretnik ale slabo widac ten jego nalot czarny, no ale na zywo widac :/

Obrazek

[ Dodano: 2008-06-27, 09:52 ]
dodam jeszcze jedną rzecz, na tym pierwszym zdjęciu jest skalar sprzed ok tyg, na jego ogonku nie ma nic niepokojącego. w tym momencie ma biale kropki tak jakby jakas pleśń

Awatar użytkownika
maol
Moderator

Post autor: maol » 2008-06-27, 09:52

morgan pisze:
Dokładny kąt jest nieważny - ryba pływa nie naturalnie :/

Ale jesteś o wiele starszy , i znasz się o niebo lepiej na akwarystyce ...no i jesteś modem , więc nie będe już nic więcej mówił bo się boje o BANa

Kąt JEST ważny. Pływanie pod katem, zwisanie na chwilę głową w dół, pokładanie sie na boki to zupełnie cos innego niż pływanie tyłem lub grzbietem do dołu. A własnie te objawy wskazują bardzo często na infekcje bakteryjne.

Co do bana - nie musisz sie go bać, nie robisz nic złego - mam tylko prośbę, żebyś zauważał:
- że wątek jest dawno nieaktualny
- że być może objawy nie są jednoznaczne
- że masz pomagać, a nie zgadywać
- że porada powinna wynikać z Twojej praktyki, a nie z ulotki lub strony w necie
- że często aby pokonać chorobę, trzeba walczyć nie z nią samą, a z przyczyną jej powstania.
- że warto wiedzieć cos więcej o stosowanych lekach, niż jest na ulotkach.

... i będzie dobrze.

[ Dodano: 2008-06-27, 09:54 ]
Dodałaś zdjęcia - super, to bardzo pomaga. Cały czas zalecam kąpiel w Bactopurze wszystkich podejrzanych osobników i ew. kurację kwarantannową MFC.

Awatar użytkownika
Elwira
Stały bywalec

Post autor: Elwira » 2008-06-27, 09:59

ok zrobimy dzisiaj te kapiele,
nie wiem tylko co to jest ta kuracja kwarantannowa?

ok dzieki za wszystkie informacje, poszukam sobie o tej kwarantannie. odezwe sie jesli bedzie widac poprawe.

Zablokowany